‘Consumenten moeten er niet vanuit gaan dat hun voedsel gegarandeerd vrij is van ziekteverwekkers. Zij zijn ook zelf verantwoordelijk om goed met hun voedsel om te gaan en het op de juiste wijze te bereiden.’ Dat zegt ir. Bastiaan Meerburg, onderzoeker bij de Animal Sciences Group van Wageningen UR, in zijn proefschrift ‘Zoönotische risico's van knaagdieren in de veehouderij (Zoonotic risks of rodents in livestock production)’. Hij promoveerde hierop op 24 mei de Faculteit Geneeskunde van de Universiteit van Amsterdam.
Meerburg onderzocht in welke mate knaagdieren (ratten en muizen) op veehouderijbedrijven Salmonella, Campylobacter en Toxoplasma bij zich droegen. Deze kunnen worden overgedragen op het vee en via hun producten op de mens. Hij kwam tot de conclusie dat de herintroductie van dierlijke productiesystemen met (buiten)uitloop van vee kan leiden tot een heropleving van ziekten die ook in het verleden vaak heersten, zoals toxoplasmose. Immers, door meer contactmomenten van het vee met de wilde fauna (waaronder ook ratten en muizen) is de kans op besmetting van vee dat ook gelegenheid heeft om buiten te lopen, groter dan in gangbare houderijsystemen.
Om deze kans te minimaliseren, kunnen veehouders de overdracht tussen plaagdieren en vee beperken door goede bestrijdingsmaatregelen, liefst met behulp van vallen of door het stimuleren van de aanwezigheid van roofvogels. Deze methoden vormen vanuit veterinair, milieutechnisch en dierwelzijnsoogpunt een beter alternatief dan bestrijding met behulp van katten of gif, zo bleek uit vervolgonderzoek. Daarnaast moet de consument op verantwoorde wijze met zijn vlees omgaan door het voor consumptie in te vriezen of goed te doorbakken. ‘Toch is een nul-risico van de overdracht van ziekteverwekkers van plaagdieren naar vee en via het vlees op de mens onmogelijk te garanderen. Daarvan moeten zowel de consument als de overheid zich bewust zijn’, aldus Meerburg. Een juiste behandeling en bereiding van het vlees is daarom in zijn ogen altijd noodzakelijk.
Een reden temeer om de jeugd goed te leren omgaan met voeding en de daarbij behorende bereidingstechnieken.
bron: Culinair
Op 2 oktober krijg je nieuwe kado-artikelen.
Als betalend lid lees je zoveel artikelen als je wilt, én je steunt Foodlog
Ja maar dat verhoogt nu juist je weerstand is het niet?
En als je het dan toch over mooie zomerse dagen hebt; de barbeque komt dan weer van zolder! Ik ben gelukkig vegetariër, en ik eet principieel niets wat zonder pan boven een vuurtje heeft gehangen, maar als ik op een feestje zie wat vrienden, bekenden en onbekenden aan halfgaar vlees wegwerken...
Hoe vaak zal het niet gebeuren op bv mooie zomerse dagen dat de boodschappen onderweg van de supermarkt naar huis al bederven vanwege de tijdsduur dat de spullen zoals vlees en zuivel te lang buiten de koeling zijn geweest en daardoor teveel in temperatuur zijn gestegen?
Een groot probleem is het feit dat de overheid bezighoudt met het begrip volksgezondheid. Nu is het zo dat volksgezondheid niet bestaat. Mijn gezondheid verschilt enorm van Dick's en van Ailko's gezondheid. Daar kunnen Dick en Ailko niets aan doen, mijn lichaam werkt nu eenmaal anders dan de hunne.
Net zo als de statistieken waarop officiele instanties zich baseren. Een leuk voorbeeld. Stel ik heb 1 kind. Ailko heeft 2 kinderen. Gemiddeld hebben wij dus anderhalf kind. Dit gemiddelde is niet op Ailko van toepassing, maar ook niet op mij. Tot zover de statistieken...
De enige persoon die kan bepalen wat voor voeding goed is voor mij, ben ik zelf. Dat geldt ook voor Dick en Ailko, alleen zij zelf kunnen ervaren wat goed voor ze is. Er bestaat dus een soort van eigen verantwoordelijkheid.
Dat geldt naar mijns inziens ook voor het goed bereiden van voeding. Als je halfrauw vlees nuttigt, dan is dat jouw schuld, en niet die van de varkenshouderij die vlees aflevert met ziekteverwekkers erin.
Ik vind het wel jammer wederom te lezen dat het stukje gaat over dieren in de vrije uitloop, natuurlijk staan die blootgesteld aan meer ziekteverwekkers dan dieren die opgehokt zitten. Daar heeft de natuur iets op gevonden, genaamd weerstand. Dat wordt volgens mij nog wel eens vergeten door de heren en dames technologen. Zorg goed voor je dieren, dan zijn ze weerbaarder tegen ziekteverwekkers.
Bang zijn voor ziekteverwekkers moet nooit een reden zijn dieren hun vrijheid af te pakken door ze op te hokken. Dat doen wij mensen ook niet met onszelf. Al zou je dat soms niet zeggen als je een verpleeghuis binnenloopt...
Meerbug heeft volkomen gelijk. Het is net zoiets als je cavia drogen in de magnetron omdat die veilig zou zijn. De Amerikaan die dat deed, kreeg een schadevergoeding toegewezen omdat de fabrikant dit soort gebruik in zijn handleiding had moeten uitsluiten.
Ik denk dat de dwaas die dat deed onmiddellijk had moeten worden getest op zijn vaardigheden om zelfstandig te kunnen wonen. Hij vormt immers een gevaar voor zijn buren en zou zomaar zijn appartement kunnen laten ontploffen met soortgelijke logische acties.
Een beetje benul van wat je eet, hygiëne en de apparaten die je daarbij gebruikt is bepaald niet teveel gevraagd.