Nederlanders besteden minder geld aan voedings- en genotsmiddelen dan een jaar geleden. Dit blijkt uit cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS).

Consumenten kochten in juli 2008 2% minder voedingsmiddelen in vergelijking met een jaar eerder. Daarentegen nuttigen ze 0,9% meer duurzame producten.

Volgens het Postbank Economisch Instituut (PEB) letten klanten beter op de prijzen en kopen ze niet per se minder voedingsmiddelen. Ze vergelijken meer en kopen meer huismerken.

Mindere groei
Over het geheel genomen besteden Nederlanders dit jaar 1,4% meer aan goederen en diensten dan een jaar eerder, maar wel minder dan begin 2008. Met de economische groei gaat het redelijk in het tweede kwartaal van 2008; die is 3% meer dan in het tweede kwartaal van 2007. Maar wel weer minder dan de gemiddelde groei van het gehele vorige jaar.Het PEB denkt dat de economie de komende kwartalen “vaart zal minderen”. Consumenten zullen minder uitgeven en exporteurs krijgen meer moeite om hun producten aan het buitenland te verkopen, stelt het instituut.

Graadmeter
De consumentenstemming is vaak een graadmeter voor de economie gebleken. Het vertrouwen in de economie loopt al sinds de zomer van 2007 terug, terwijl de economische groei pas sinds dit jaar hapert.


bron: VMT
Dit artikel afdrukken