Traditioneel begint donderdag 15 oktober het wildseizoen in Nederland weer. Populair in deze maanden is vooral hertenvlees, fazant, haas en wilde eend.
"Maar dan wel zonder bot, want dat willen de meeste mensen liever niet zien in wildvlees'', weet Jan Willem de Jong van de Nederlandse Bond van Poeliers en Wildhandelaren.
Hoewel feitelijk het hele jaar door wild kan worden gegeten, spreken we in Nederland toch van een wildseizoen. Die begint 15 oktober en duurt tot eind december. In die periode wordt vooral haas, fazant, wilde eend, konijn en houtduif geschoten. "Vooral op duif wordt veel gejaagd, omdat er daar erg veel van zijn, net als hazen en wilde eenden'', vertelt Klaas Elzinga van de Koninklijke Nederlandse Jagersvereniging.
"Op konijn zijn we erg zuinig, omdat door ziektes de stand wat minder is geworden, maar die komt wel weer terug'', verzekert hij. "Door de klimaatveranderingen hebben we minder natte zomers en daar profiteren de jongen van. Door de droogte is er veel voedselaanbod en gaan er minder jongen dood die normaal gesproken erg kwetsbaar zijn in regen en kou'', aldus Elzinga.
Hij verwacht dat komend seizoen mensen, door de economische crisis, minder wild in restaurants eten. Om die reden ontwikkelt de poelier zich steeds meer tot een traiteur. "Je kunt kant-en-klare maaltijden maken met kip en kalkoen, maar dat kan ook met wild.'' Peter Klosse van de Wildacademie en hotel-restaurant De Echoput in Hoog Soeren probeert het wild wel op de menukaart van de restaurants te krijgen. Op de Wildacademie worden koks klaargestoomd om wild te bereiden.
"Als je dan zo'n prachtig stuk wildvlees hebt, moet je het wel goed kunnen klaarmaken; dat je het puur natuur houdt. Het vlees niet te lang laten besterven, geen zware sauzen en gekke garnituren, zoals appels en bosbessen.'' Omdat de culinaire trend nu erg ligt in het biologische, denkt Klosse dat restaurants daarvan kunnen profiteren door het pure, zuivere vlees van wild te serveren. "Biologischer en natuurlijker bestaat immers niet.''
Enne ... Klosse weet kennelijk nog steeds niet dat een wild zwijn niet biologisch mag heten omdat het wel eens een weggegooid sneetje brood of de resten van een BigMac eet.
Bron: agd.nl
Op 31 oktober krijg je nieuwe kado-artikelen.
Als betalend lid lees je zoveel artikelen als je wilt, én je steunt Foodlog
Misschien rijd je er halverwege wel 1 dood. Lekker goedkoop
"Hier wordt aan tafel, de schoonzoons incluis, nog altijd gevochten om de nek, de vlerken, de maag, de lever en het kontstuk "
Ja, Guillaume, dat past ook precies bij het beeld dat ik van je heb. Je vertelt dus niks nieuws of schokkends.
Jagen is niet goedkoop, hockey ook niet. Of golf.
Zou dolgraag eens meegaan, Annechien! Maar R'dam - Beerta is 2:40u rijden, zegt mijn routeplanner. Dat is een beetje overdreven voor een haasje of houtduif. :)
Maar bedankt voor het aanbod!
Jagen is niet zo goedkoop. Vandaar de prijzen. En veel hazen zitten er van het jaar niet in zeeuws-vlaanderen. Vossen slepen heel wat hazenjongen weg. De patrijzen zijn terug, maar mogen nog steeds niet geschoten worden. Houtsnippen heel weinig, heel lekker maar ook verboden. Fazanten redelijk wat. Veel boeren laten een stukje mais op hun land staan.
Waarom de jongeren een verfijnde smaak voor 'filet' hebben ? Omdat het doedelzakken zijn. Janneke NRC had het in een van haar filmpjes over 'filet' van een kippenpoot en ze bedoelde het vlees van de bovenpoot. We hadden het hier al over het 'haasje' van de kippenborst, die zelf ook ten onrechte 'filet' genoemd wordt, en elk ingevroren stuk vissenvlees heet tegenwoordig ook 'filet'. Hoe minder men van het beest vreet en hoe minder men er van kent, en hoe meer de dierenfreaks een taboe creëren om een dier te ‘vermoorden’, des te chiquer te benamingen. Die trend is eigenlijk een symptoom van werkelijke en 'food-culturele' armoede..
Robin...zeen, velletjes en drelletjes... ? Hier wordt aan tafel, de schoonzoons incluis, nog altijd gevochten om de nek, de vlerken, de maag, de lever en het kontstuk ! Mijn Vlaamse echtgenote van goede eductie en achtergrond, dus geen trien, beschouwd een hazekop of konijnenkopje nog altijd als een bijzondere lekkernij (de wangetjes, het tongetje en de nek).
Het moeten dus toch wel de barbaren zijn, die alleen op filet kauwen...
Let wel op, dat je de 'filet' van een haas moet ontvliezen (en ook daar tref je onderaan ook een kleine fileetje aan zoals bij een kip)...
(ik plaatste eerder een link hier hoe een haas te slachten; hier blad1 en hier blad2 )
Overigens kreeg een bevriend stroper 30 jaar terug voor een mooie haas ook al 25 gulden, dus de prijs is redelijk stabiel.
Het spijt me Robin, maar met worst heb je die keuze ook niet, terwijl de marge daar aanmerkelijk hoger ligt. Dat wordt stropen, in plaats van appels met peren vergelijken.
Nou, kijk eens aan: je hebt meteen beet!