Allereerst werd hen verteld over de kwaliteit en smaak van kweekvlees, en de maatschappelijke en persoonlijke voordelen daarvan. Vervolgens kregen alle deelnemers 2 stukken vlees voorgeschoteld: eentje gelabeld als ‘kweekvlees’ en eentje gelabeld als ‘conventioneel’. In werkelijkheid waren beide stukken exact dezelfde – gewone – hamburgers. Hoewel er geen objectief verschil was tussen beide stukken, beoordeelden alle deelnemers de smaak van het ‘kweekvlees’ als beter dan die van het ‘conventionele’ vlees.
Na het proeven werden de deelnemers gevraagd om een vragenlijst in te vullen. Hieruit bleek dat 58% van de deelnemers bereid was om extra te betalen voor een kweekvleesproduct – gemiddeld wilden zij zelfs 37% meer betalen voor kweekvlees dan voor gewoon vlees. "Bewustwording van kweekvlees is de beste voorspeller van acceptatie", concluderen de onderzoekers. Ze denken dat de inhoud van de informatie van ondergeschikt belang is. Als de informatie positief wordt gebracht en de smaakervaring goed is, dan zal de acceptatie van kweekvlees vermoedelijk groot zijn.
“Deze studie bevestigt dat kweekvlees acceptabel is voor consumenten als er voldoende informatie wordt gegeven en de voordelen duidelijk zijn. Dit heeft gedurende de afgelopen jaren ook geleid tot een toegenomen acceptatie”, aldus Mark Post – de professor die in 2013 de eerste kweekhamburger ter wereld liet proeven voor het oog van iedereen die het maar wilde zien. “De studie laat ook zien dat consumenten kweekvlees gewoon eten als ze het voorgeschoteld krijgen.”
UM-onderzoeker Nathalie Rolland voegt toe: “Interessant is dat alle deelnemers bereid waren een stuk vlees te eten waarvan ze dachten dat het was gekweekt. Dat is een stap verder dan alleen zeggen dat je het wel wilt eten.”
Op 10 juni krijg je nieuwe kado-artikelen.
Als betalend lid lees je zoveel artikelen als je wilt, én je steunt Foodlog
Hier nog een Mindf*ck, smaakt 'regionaal gekweekt' kweekvlees ook lekkerder dan elders gekweekt kweekvlees?
Uit het bovenstaand artikel kan ik niets ander opmaken dat het over het verhaal gaat en niet over het product.
Sociaal wenselijke antwoorden?
Kweekvlees heeft nog wel een weg te gaan, meer achtergrond in de 4 delige blog
Runder Serum is inmiddels verwijderd uit de productie bij mosa meat, maar uit ervaring weet ik ook dat cellen een ander profiel krijgen wat eea kan beïnvloeden incl smaakbeleving. Er zijn nog wat hordes te nemen.
#6
"Victor houdt ook belangrijke informatie achter"
Daar kan ik van alles bij fantaseren, maar welke informatie bedoel je René?
Dat zo'n onderzoek als wetenschappelijk wordt erkend is bizar, maar misschien heeft Victor Mids ook aan de Universiteit van Maastricht gestudeerd.
Ook hij brengt met een innovatieve combinatie illusie en wetenschap op een unieke manier samen en Victor houdt ook belangrijke informatie achter.
Om die reden maakte onze koppenmaker deze titel voor de voorpagina van FL: 'Consument wil meer betalen voor wat beter klinkt'. Je betaalt ook meer voor een Audi, dan voor een Skoda. Ook dat is een verhaal.