Eén van de drie conglomeraten staat sinds 2009 op de Amerikaanse terrorisme-sanctielijst "wegens vermeende financiering van Hezbollah", schrijft de NRC. De eigenaar, Kassim Tajideen, is een Libanees-Belgische zakenman met een voedsel- en grondstoffenimperium in Afrika.
Handige Harries maken als handelaren gebruik van een markt waarin zij goedkoop kunnen inkopen en eentje waar ze wegens tekorten duur kunnen verkopen. Ze creëren die gelegenheid niet, maar maken nou juist gebruik van de gelegenheid die staten scheppen'Nooit één keer gebeld'
Zakendoen met zo'n bedrijf is voor Europese bedrijven weliswaar niet verboden, maar handelen in dollars wel. En dat is precies wat een aantal Nederlandse vleesbedrijven wél deed. Jarenlang. Zoals het bedrijf Meat Plus in Den Bosch. Eigenaar José Lago Conrado, een Portugees met een Nederlands paspoort, verkoopt tussen 2011 en 2013 voor zeker $50 miljoen 'eetbaar slachtafval' (bevroren kippenruggen, kalkoenstaarten, runderharten, -lippen en -nieren en mdm, een dikke pasta van mechanisch ontbeende kippenresten - de witte kipvariant van pink slime aan Congo. In zijn eentje is hij op enig moment goed voor 15% van de totale Congolese vleesimport. Conrado is in de Brabantse vleeshandel een grote onbekende. Zijn contactpersoon-klant-opdrachtgever-afnemer-vriend: Kassim Tajideen, voor wie hij om de paar maanden een bulkschip vol vlees verscheept.
Dat betekent dat er een omvangrijke stroom dollars binnenkomt op de rekening van Meat Plus bij de plaatselijke Rabobank. Het blijkt geen reden te zijn voor de bank om vragen te stellen. Niet over de omvang en frequentie van de overboekingen, niet over de identiteit van zijn klanten of over geblokkeerde overboekingen. "Ik ben nooit één keer gebeld hierover," zegt Conrado in gesprek met de NRC.
Uit het onderzoek van de NRC blijkt dat Tajideen nog een Brabantse zakenpartner heeft, het Cuijkse bedrijf Teeuwissen (inmiddels Van Hessen). Dat bedrijf komt begin deze eeuw in handen van de ambitieuze en innemende Libanees Jalal Laham. Onder zijn leiding stijgt de omzet van Teeuwissen van €60 naar €300 miljoen, mede dankzij de handel met Afrika. De bank, in dit geval ABN Amro, stelt geen vragen.
In 2013 stopt Conrado met zijn activiteiten onder de naam Meat Plus. Waarom? "De handel werd moeilijker," zegt hij. Teeuwissen blijft nog tot in 2015 transacties met Congo doen. Kassim Tajideen werd in 2019 uitgeleverd aan de Verenigde Staten en kreeg daar 5 jaar celstraf voor witwassen en omzeilen van sancties. Hij kwam vorig jaar vervroegd vrij. Tajideen gaat niet in op vragen over "de omvangrijke stortingen van contant geld of over zaken met Nederlandse vleeshandelaren". Conrado rekent hem nog altijd tot zijn vrienden.
Van Wissen en Koning: beleid
Het spannende verhaal leest als een waargebeurde detective en dat is het vermoedelijk ook. Maar onder het verhaal ligt een diepere werkelijkheid. Daarover schreven demograaf Leo van Wissen en socioloog en econoom Niek Koning eerder op Agrifoodnetworks.org, Foodlogs Engelstalige zusje.
Verschillende Afrikaanse landen hebben hun voedselzekerheid sterk verwaarloosd onder druk van Westerse landen, en niet in de laatste plaats de EU, zeiden Van Wissen en Koning in More people, slow growth - how to boost development in Sub-Saharan Africa? Westerse landen wilden hun voedseloverschotten gemakkelijk kunnen verkopen naar Afrika waar tekorten heersten. Omdat ze die in stand hielden, konden de hierboven beschreven misdaden ontstaan. Volgens Van Wissen en Koning maken Westerse landen nog steeds misbruik van de voorrechten die zij zich door handelspolitieke overeenkomsten hebben verschaft.
Het verhaal van de NRC moet gelezen worden in dat bredere kader. Handige Harries maken als handelaren gebruik van een markt waarin zij goedkoop kunnen inkopen en eentje waar ze wegens tekorten duur kunnen verkopen. Ze creëren die gelegenheid niet, maar maken nou juist gebruik van de gelegenheid die staten scheppen. De NRC presenteert het verhaal als dat van 'Brabantse' foutelingen (Brabant is de grootste vleesproducent van ons land) die 'vleeshandelaren' (handelaren die echt veel geld willen verdienen maakt hun markt niet uit zolang ze maar goedkoop kunnen in- en duur kunnen verkopen) en natuurlijk zit de Rabobank (de boerenbank van ons land) in het complot (terwijl ING en ABN Amro op andere vlakken al eerder voort witwaspraktijken zijn aangeklaagd omdat hun systemen - net als die van Rabobank - niet voldoende alert zijn op vuile handelspraktijken op velerlei gebied).
De NRC vroeg de betrokken Nederlandse banken om een reactie. Rabobank zegt nader onderzoek te zullen instellen, ook al is er geen informatie meer over de beschreven transacties, omdat data maximaal 7 jaar bewaard worden conform de privacywetgeving. Wel zegt de bank toe "Ook als actuele berichtgeving daar aanleiding toe geeft en de bank had moeten acteren," daarnaar te handelen. Over individuele klanten doet de bank geen uitspraken. Net zo min als ABN Amro, dat zegt niet in te gaan op individuele klantrelaties. Wel benadrukt de bank transacties te toetsen op sanctielijsten en "dat genoemde bedrijven daar niet op stonden."
Op 8 oktober krijg je nieuwe kado-artikelen.
Als betalend lid lees je zoveel artikelen als je wilt, én je steunt Foodlog
Moraliteit? Ik durf niet al te snel zeggen dat ikzelf een correctie moraliteit heb, en dat anderen fout zijn. Moraliteit doet met al snel denken aan de oude geloven en hun zendelingen. Wijzen naar anderen.
Wie zonder zonde is werpe de eerste steen.
Jan Peter van Doorn en Dick Veerman mijn opmerking ging natuurlijk over alles wat binnen de wet is, en moreel voldoende netjes. Heb je vandaag het NRC stuk gezien over "Hoe China greep kreeg op Congo’s kobalt". Dat lijkt me flink over de grens heen. En er zit in internationale handel inderdaad soms (vaak?) iets teveel opportunisme.
Even wat anders.
Wie koopt er wel eens iets goedkoop op Alibaba?
Wie huurt er wel eens zwart een schoonmaker of klusser?
Waarom heeft NAM (en Shell en onze overheid) nog geen schade gegeven aan alle burgers met schade aan hun huis in Groningen?
Hoe hoe moreel verwerpelijk is de kinderbijslag-affaire?
Waarom hebben de zorgmedewerkers niet allemaal een kleine bonus gekregen?
Waarom zijn jij en ik gratis bezig om onze ambtenaren te adviseren?
Waarom zitten inwoners bij IJmuiden nog met zwarte raamkozijnen?
Waarom Uber? En Gorilla? En krijgen de fietscouriers een schijntje?
Waarom praat Den Haag over 50% reductie van veehouderij?
En die suikertax of NutriScore is er ook niet?
Jan-Peter, eens met jou. Dat kun je hen wel kwalijk nemen, want er is zoiets als dingen die je wel en die je niet doet. Moraliteit, heet dat. Ook in zaken bestaat dat, cq. zou het juist moeten bestaan.
In een tekst elders op Foodlog gaat het daar in feite over: omdat de economie om geld is gaan draaien, zijn de publieke waarden uit de transacties verdwenen. Daar gaat iets niet goed.
Wouter #3 "Je kunt het de zakenmensen niet kwalijk nemen". Nee?
Drie-en-een-half miljoen documenten van 1 bank levert 1 smerige handel verhaal op? Meneer Kabila verdient, tot op de dag van vandaag, mede met behulp van deze en andere pinautomaten, beter dan deze schamele oogst. (Re. Panama Papers (2016, alweer!) of anders "The looting machine" van Tom Burgis (2015) .
Wellicht blijkt deze pink slime scoop toch een maatje te groot voor NRC, en blijkbaar ook voor ons Foodloggers.