Dat was de kop van Marjoleine de Vos' column in de NRC van gisteravond. Geschreven naar aanleiding van de metaforische varkensflat die Milieudefensie afgelopen woensdag op de Dam neerzette.
Ze trekt zich niets aan van wat bon ton is en blijkt een betoog te houden ter verdediging van de varkensflat. De Vos is tegen het huichelachtig gemakkelijke sentiment van een deel van de stemmers op de Partij van de Dieren en sympathisanten van verwante organisaties. Niet zozeer tegen die partij of organisaties.
Ze begint met een aantal kernwoorden: "De burger en de consument. De actievoerder en de portemonnee. De wereld zoals die is en de wereld zoals we die zouden willen hebben." Net als minister Cees Veerman afgelopen week, laat ze zien dat WIJ als consumenten de bio-industrie zelf hebben gemaakt omdat we nu eenmaal een bepaalde - te lage - prijs voor ons vlees willen betalen. Varkensflats zijn juist voor zulke mensen helemaal zo gek nog niet. De varkens kunnen er wroeten, worden niet in stress in vrachtwagens door half Europa gejaagd om ergens anders geslacht te worden. Ze leven er enigszins ' humaan', zij het niet in de zon en niet natuurlijk.
Na duidelijk te hebben gemaakt hoe de werkelijkheid in elkaar steekt, eindigt Marjoleine haar column met het beeld dat de consument liever zit ' te schreeuwen' dan te zien dat de consequenties van zijn protest zo diep ingrijpen in zijn lifestyle dat hij zijn protest uiteindelijk vanzelf vergeet.
Ook Partij van de Dieren gestemd, of neigingen daartoe gevoeld? Bedenk maar eens wat je vindt van vlees dat gemakkeljk een keer of 4 duurder is dan het meest verkochte van vandaag.
Zoals Brecht het zijn ' Spelunken Jenny' in de Driestuiver Opera liet zeggen: "erst kommt das Fressen und dan die Moral."
Ben benieuwd wie aantoont dat deze bij het roofdier mens horende waarheid toch omgekeerd is. Jammer is alleen dat we er straks niks meer van horen: we zwijgen dan gewoon weer en doen alsof we van niets weten. Je ziet het in 2010 alweer van je electronische papier rollen:
Nu: SCHOUDERKARABONADE - 1 KILO, € 3,99!
Die varkens gunnen we best wat, maar de prijs niet.
Dáár zit het echte probleem.
Nog 3
Je hebt 0 van de 3 kado-artikelen gelezen.
Op 5 april krijg je nieuwe kado-artikelen.
Op 5 april krijg je nieuwe kado-artikelen.
Als betalend lid lees je zoveel artikelen als je wilt, én je steunt Foodlog
Lees ook
Ik at vandaag zuurkoolstamppot en wat is daar nou lekkerder bij dan spekjes? Omdat ik geen biologische spekreepjes meer in de diepvriezer had sprong mijn zoon (10) op zijn fiets om bij de supermarkt toch maar wat "gewone" spekreepjes te gaan halen. Nou daar is helemaal niks gewoons aan. Dit stond op het etiket:
89% varkensvlees, zout, voedingszuur E325, stabalisatoren: E450 en E452, dextrose, antioxidant E316 conserveermiddel: E250.
Sorry maar die rommel eet ik niet, wat een verschrikkelijke zoute hap. Liever niets dan goedkoop op deze manier.
Maar hoe weet je dan dat het zout is als jehet niet geproefd hebt?
Tip (want jij woont er vlakbij) ga naar Best en koop eens het varkensvlees van de Scheepens die hier inmiddels een paar keer voorbij zijn gekomen.
Het is niet helemaal juist om te zeggen dat WE de bioindustrie zoals die nu is hebben gewild. Er is geen beslissingsmoment geweest waar die keuze helder werd gemaakt. Het is een geleidelijk proces geweest dat uiteindelijk op bepaalde punten verder is doorgeschoten dan wat de burger nu als redelijke omstandigheden voor een slachtdier beschouwd. Degenen die schreeuwen zijn ook niet de burgers,maar vegetarische beroepsdemonstranten en een groepje bekende Nederlanders. De werkelijke situatie lijkt mij dat zaken als lange-afstandsvervoer van levend vee in de ogen van een relevant deel van de burgers afgeschaft zouden mogen worden en dat vlees best een beetje in prijs omhoog mag gaan als daar verhoging van het welzijn tegenover staat. Een verviervoudiging niet inderdaad. Maar waar komt dat getal vandaan?
Dick, je schrijft: "Ben benieuwd wie aantoont dat deze bij het roofdier mens horende waarheid toch omgekeerd is."
Aantonen is wat lastig, maar laten we er niet over gaan sombermansen: er zijn wel degelijk mensen die zich om die Moral bekommeren voordat ze zich op das Fressen storten. Het zijn er helaas niet meer dan een half miljoen of zo, maar toch! Gelukkig zijn er ook miljoenen parttime, flexi- en pesco-Moralisten. Scheelt ook alweer wat.
@Dick: Zoek al die e-nummers maar eens op. Allemaal zouten. Ik heb een paar reepjes geproeft en daar al de hele avond dorst van gehad. Maar wat doet dextrose in varkensvlees? Weet iemand dat?
Mijn hele pan zat vol met een plakkerige zwarte laag, heel smerig.