image

Dat was de kop van Marjoleine de Vos' column in de NRC van gisteravond. Geschreven naar aanleiding van de metaforische varkensflat die Milieudefensie afgelopen woensdag op de Dam neerzette.

Ze trekt zich niets aan van wat bon ton is en blijkt een betoog te houden ter verdediging van de varkensflat. De Vos is tegen het huichelachtig gemakkelijke sentiment van een deel van de stemmers op de Partij van de Dieren en sympathisanten van verwante organisaties. Niet zozeer tegen die partij of organisaties.

Ze begint met een aantal kernwoorden: "De burger en de consument. De actievoerder en de portemonnee. De wereld zoals die is en de wereld zoals we die zouden willen hebben." Net als minister Cees Veerman afgelopen week, laat ze zien dat WIJ als consumenten de bio-industrie zelf hebben gemaakt omdat we nu eenmaal een bepaalde - te lage - prijs voor ons vlees willen betalen. Varkensflats zijn juist voor zulke mensen helemaal zo gek nog niet. De varkens kunnen er wroeten, worden niet in stress in vrachtwagens door half Europa gejaagd om ergens anders geslacht te worden. Ze leven er enigszins ' humaan', zij het niet in de zon en niet natuurlijk.

Na duidelijk te hebben gemaakt hoe de werkelijkheid in elkaar steekt, eindigt Marjoleine haar column met het beeld dat de consument liever zit ' te schreeuwen' dan te zien dat de consequenties van zijn protest zo diep ingrijpen in zijn lifestyle dat hij zijn protest uiteindelijk vanzelf vergeet.

Ook Partij van de Dieren gestemd, of neigingen daartoe gevoeld? Bedenk maar eens wat je vindt van vlees dat gemakkeljk een keer of 4 duurder is dan het meest verkochte van vandaag.

Zoals Brecht het zijn ' Spelunken Jenny' in de Driestuiver Opera liet zeggen: "erst kommt das Fressen und dan die Moral."

Ben benieuwd wie aantoont dat deze bij het roofdier mens horende waarheid toch omgekeerd is. Jammer is alleen dat we er straks niks meer van horen: we zwijgen dan gewoon weer en doen alsof we van niets weten. Je ziet het in 2010 alweer van je electronische papier rollen:

Nu: SCHOUDERKARABONADE - 1 KILO, € 3,99!

Die varkens gunnen we best wat, maar de prijs niet.
Dáár zit het echte probleem.
Dit artikel afdrukken