Na de Zembla-affaire kregen we het van alle kanten toegestuurd: "hebben jullie wel gezien dat een directeur van VION vindt dat de slager zijn eigen vlees mag keuren?"
Het nieuws is te vinden op de site van de Nederlandse Vereniging voor Levensmiddelen Technologie:
"De slager die z'n eigen vlees keurt: De balans tussen eigen verantwoordelijkheid en toezicht van de overheid", zo luidt de titel van Bert Urlings, Director Quality Assurance VION Food Group.
Ik sprak hem gisterochtend over een aantal zaken in de slachterijwereld waar we binnenkort op terugkomen. We hadden het even over dit nieuws en het ongeloof waarmee het wordt bejegend: hoe kan een sector die onder vuur ligt omdat de controles die tekort zouden schieten nou pleiten voor nog meer zelfcontrole? Dat is namelijk de vraag die lezers ons voorleggen.
En toch bleek me uit dat gesprek dat het precies is wat VION het liefste zou willen.
Dat zit zo. Als je precies vastlegt wat er allemaal gebeurt in je slachterij op alle kritische aspecten die mis kunnen gaan en alle stukjes vlees volgt, dan ben je zó verschrikkelijk kwetsbaar als er ooit iets misgaat, dat je wel uitkijkt om er een puinhoop van te maken.
Voor we later over dat onderwerp te praten komen, willen we het van onze lezers eens horen: voelt u zich veilig bij een slager op zo'n manier die zijn eigen vlees keurt?
Fotocredits: a nice steak? , uitsnede, Evan Bench
-- POLL --
Dit artikel afdrukken
"De slager die z'n eigen vlees keurt: De balans tussen eigen verantwoordelijkheid en toezicht van de overheid", zo luidt de titel van Bert Urlings, Director Quality Assurance VION Food Group.
Ik sprak hem gisterochtend over een aantal zaken in de slachterijwereld waar we binnenkort op terugkomen. We hadden het even over dit nieuws en het ongeloof waarmee het wordt bejegend: hoe kan een sector die onder vuur ligt omdat de controles die tekort zouden schieten nou pleiten voor nog meer zelfcontrole? Dat is namelijk de vraag die lezers ons voorleggen.
En toch bleek me uit dat gesprek dat het precies is wat VION het liefste zou willen.
Dat zit zo. Als je precies vastlegt wat er allemaal gebeurt in je slachterij op alle kritische aspecten die mis kunnen gaan en alle stukjes vlees volgt, dan ben je zó verschrikkelijk kwetsbaar als er ooit iets misgaat, dat je wel uitkijkt om er een puinhoop van te maken.
Voor we later over dat onderwerp te praten komen, willen we het van onze lezers eens horen: voelt u zich veilig bij een slager op zo'n manier die zijn eigen vlees keurt?
Fotocredits: a nice steak? , uitsnede, Evan Bench
Nog 3
Je hebt 0 van de 3 kado-artikelen gelezen.
Op 5 april krijg je nieuwe kado-artikelen.
Op 5 april krijg je nieuwe kado-artikelen.
Als betalend lid lees je zoveel artikelen als je wilt, én je steunt Foodlog
Lees ook
ik weet het niet, maar heb wel al over deze vraag na zitten denken. MacDonalds keurt zijn eigen vlees. Gaat de inspanning zitten in zorgen dat je aan de externe controle voldoet, of ga je zorgen dat de boel in orde is?
Kan de overheid al die gespecialiseerde diensten doen, en het hoge ontwikkelingstempo bijhouden, in een wereld die steeds complexer wordt? Moeten we niet naar een soort peer-review?
Als je een A merk bent let je wel beter op. Je weet wat er op het spel staat. Maar Vion is natuurlijk geen A merk. Vandaar.
Een slager keurt sowieso zijn eigen vlees. Hij is immers de eerste die het geslachte vlees onder ogen krijgt. Het is dan de vraag of er wel of geen mensen nodig zijn om de slager bij het vleeskeuren te helpen voor een second opinion.
Hoezo wordt het bij "oneens" per definitie een overheidstaak? Er zijn ook andere mogelijkheden. Zo kan ik niet stemmen.
Raphaël, wat zijn de andere mogelijkheden? Een private keuringsdienst?
Ik meen al te mogen raden dat je die onafhankelijk vindt. Maar die wordt toch ook betaald door iemand met een belang (= de metafoor 'een slager die zijn eigen vlees keurt')? Of niet?