Het Kenniscentrum Suiker & Voeding schrok van het stuk 'Suiker is uit de tijd' van reumatoloog Richard Verheesen. Volgens Andries Olie van het Centrum zijn we de afgelopen decennia niet meer suiker gaan gebruiken.
Een van mijn taken is het controleren van informatie over suiker in relatie tot voeding en gezondheid. Mede daarom schrokken we van het stuk van Richard Verheesen.
Op 21 september 2013 verscheen op Foodlog “Suiker is uit de tijd”, geschreven door Richard Verheesen. In zijn tekst spreekt Richard Verheesen zich negatief uit over suiker. Graag willen wij een reactie geven op de door hem aangehaalde punten.
Metabolisme en fysiologie
“Ons metabolisme en onze fysiologie zijn bijzonder geschikt om te kunnen overleven en evolueren zonder suiker.”
Ons metabolisme en onze fysiologie zijn ook bijzonder geschikt om te kunnen overleven en evolueren met suiker.
Richard Verheesen laat een grafiek zien over de hoeveelheid beschikbare suiker per hoofd van de bevolking en wekt hiermee de suggestie dat we steeds meer suiker zijn gaan eten. Zo schrijft hij: “zoals in de tabel te zien is, stijgt de suikerproductie exponentieel na de Tweede Wereldoorlog”.
Misleidende grafiek
Het is misleidend om deze grafiek te gebruiken, aangezien dit “productie” weergeeft en niet inname. De daadwerkelijke inname ligt veel lager dan de productie. Niet alles wat we kopen of bereiden, wordt opgegeten of opgedronken. We gooien ook wel eens wat weg waarin suiker zit, zoals een halve fles limonade waar de prik uit is, koud geworden koffie, zacht geworden koekjes, etc. Ook wordt suiker gebruikt voor “non-food” doeleinden (veevoer, cement, lijm, autobanden, zeep etc.).
Uit een rapport van de World Sugar Research Organisation (WSRO) blijkt dat de wereldwijde suikerinname zowel absoluut als relatief gezien stabiel is gebleven over de laatste 40-50 jaar, dit terwijl de totale hoeveelheid voor consumptie beschikbare energie geleidelijk steeg, alsmede het aantal mensen met overgewicht en obesitas.
De Gezondheidsraad (GR) adviseert in de richtlijnen goede voeding 2006 om minimaal 40EN% uit koolhydraten te halen. Verder geeft de GR als acceptabele spreiding voor de energetische bijdrage van verteerbare koolhydraten 40-70 EN% aan. Er wordt daarbij geen aparte aanbeveling gedaan wat betreft het aandeel mono- en disachariden.
Volgens de voedselconsumptiepeiling 2007-2010, uitgevoerd door het RIVM van het ministerie van Volksgezondheid Welzijn en Sport blijkt dat voor 7-18 jarigen 51EN% door koolhydraten werd geleverd en voor 19-69 jarigen 45EN%, ruim binnen de marge dus die de GR stelt.
De productie van bijna alles steeg na de Tweede Wereldoorlog
Na 1800 en vooral na de Tweede Wereldoorlog is de productie van bijna alles gestegen. Dezelfde trend zou kunnen worden gezien in vlees- , en vetproductie, maar ook in bijvoorbeeld de productie van auto’s. Zo staat in het CBS rapport “111 jaar statistiek in tijdreeksen, 1899-2010”:
“De consumptie van varkensvlees nam tussen 1900 en 2008 met zo’n 20 kg per hoofd toe, het kaasverbruik verdrievoudigde.”
Hieronder enkele gegevens uit het rapport:
Verslavingsexperiment
Richard Verheesen denkt suikerverslaving te kunnen aantonen met een eenvoudig experiment, zo schrijft hij: “Welke 10 mensen op deze site hebben het lef om vanaf vandaag een dieet te gaan houden dat volledig vrij is van toegevoegde suikers. Gedurende 2 jaar. Ze rapporteren hier over wat ze eten en wij gaan kijken wie dat makkelijk gaat vinden en alles moeiteloos laat staan. Ik meen het: wie doet mee?”
De uitkomst van dit experiment zou niets zeggen over verslaving en suiker. Het experiment zou op zijn minst moeten worden uitgebreid met een groep die gedurende 2 jaar een dieet houdt, geheel vrij van toegevoegd vet.
Cashewnoten bij de koffie
Richard Verheesen schrijft: “Serveer maar eens een bakje cashewnoten bij de koffie. We zijn op subtiele wijze geprogrammeerd. Suiker is gezellig, hoort bij feestjes, zoet hoort bij de koffie etc. Logisch?”
We zijn op precies dezelfde wijze geprogrammeerd om ’s avonds op de bank voor de tv chips te eten. Ook in de kroeg eten mensen een bakje nootjes of bitterballen in plaats van suikerrijke producten.
Sensorische studies laten zien dat mensen behoefte hebben aan zoete producten. Dat gaat op een bepaald moment vervelen, waarnaar men behoefte krijgt aan iets hartigs. Dit geldt ook vice versa.
Fotocredits: Holländischer Messbecher, uitsnede, Rosebud 23
Dit artikel afdrukken
Op 21 september 2013 verscheen op Foodlog “Suiker is uit de tijd”, geschreven door Richard Verheesen. In zijn tekst spreekt Richard Verheesen zich negatief uit over suiker. Graag willen wij een reactie geven op de door hem aangehaalde punten.
Metabolisme en fysiologie
“Ons metabolisme en onze fysiologie zijn bijzonder geschikt om te kunnen overleven en evolueren zonder suiker.”
Ons metabolisme en onze fysiologie zijn ook bijzonder geschikt om te kunnen overleven en evolueren met suiker.
Richard Verheesen laat een grafiek zien over de hoeveelheid beschikbare suiker per hoofd van de bevolking en wekt hiermee de suggestie dat we steeds meer suiker zijn gaan eten. Zo schrijft hij: “zoals in de tabel te zien is, stijgt de suikerproductie exponentieel na de Tweede Wereldoorlog”.
Misleidende grafiek
Het is misleidend om deze grafiek te gebruiken, aangezien dit “productie” weergeeft en niet inname. De daadwerkelijke inname ligt veel lager dan de productie. Niet alles wat we kopen of bereiden, wordt opgegeten of opgedronken. We gooien ook wel eens wat weg waarin suiker zit, zoals een halve fles limonade waar de prik uit is, koud geworden koffie, zacht geworden koekjes, etc. Ook wordt suiker gebruikt voor “non-food” doeleinden (veevoer, cement, lijm, autobanden, zeep etc.).
Uit een rapport van de World Sugar Research Organisation (WSRO) blijkt dat de wereldwijde suikerinname zowel absoluut als relatief gezien stabiel is gebleven over de laatste 40-50 jaar, dit terwijl de totale hoeveelheid voor consumptie beschikbare energie geleidelijk steeg, alsmede het aantal mensen met overgewicht en obesitas.
De Gezondheidsraad (GR) adviseert in de richtlijnen goede voeding 2006 om minimaal 40EN% uit koolhydraten te halen. Verder geeft de GR als acceptabele spreiding voor de energetische bijdrage van verteerbare koolhydraten 40-70 EN% aan. Er wordt daarbij geen aparte aanbeveling gedaan wat betreft het aandeel mono- en disachariden.
Volgens de voedselconsumptiepeiling 2007-2010, uitgevoerd door het RIVM van het ministerie van Volksgezondheid Welzijn en Sport blijkt dat voor 7-18 jarigen 51EN% door koolhydraten werd geleverd en voor 19-69 jarigen 45EN%, ruim binnen de marge dus die de GR stelt.
De productie van bijna alles steeg na de Tweede Wereldoorlog
Na 1800 en vooral na de Tweede Wereldoorlog is de productie van bijna alles gestegen. Dezelfde trend zou kunnen worden gezien in vlees- , en vetproductie, maar ook in bijvoorbeeld de productie van auto’s. Zo staat in het CBS rapport “111 jaar statistiek in tijdreeksen, 1899-2010”:
“De consumptie van varkensvlees nam tussen 1900 en 2008 met zo’n 20 kg per hoofd toe, het kaasverbruik verdrievoudigde.”
Hieronder enkele gegevens uit het rapport:
Verslavingsexperiment
Richard Verheesen denkt suikerverslaving te kunnen aantonen met een eenvoudig experiment, zo schrijft hij: “Welke 10 mensen op deze site hebben het lef om vanaf vandaag een dieet te gaan houden dat volledig vrij is van toegevoegde suikers. Gedurende 2 jaar. Ze rapporteren hier over wat ze eten en wij gaan kijken wie dat makkelijk gaat vinden en alles moeiteloos laat staan. Ik meen het: wie doet mee?”
De uitkomst van dit experiment zou niets zeggen over verslaving en suiker. Het experiment zou op zijn minst moeten worden uitgebreid met een groep die gedurende 2 jaar een dieet houdt, geheel vrij van toegevoegd vet.
Cashewnoten bij de koffie
Richard Verheesen schrijft: “Serveer maar eens een bakje cashewnoten bij de koffie. We zijn op subtiele wijze geprogrammeerd. Suiker is gezellig, hoort bij feestjes, zoet hoort bij de koffie etc. Logisch?”
We zijn op precies dezelfde wijze geprogrammeerd om ’s avonds op de bank voor de tv chips te eten. Ook in de kroeg eten mensen een bakje nootjes of bitterballen in plaats van suikerrijke producten.
Sensorische studies laten zien dat mensen behoefte hebben aan zoete producten. Dat gaat op een bepaald moment vervelen, waarnaar men behoefte krijgt aan iets hartigs. Dit geldt ook vice versa.
Fotocredits: Holländischer Messbecher, uitsnede, Rosebud 23
Nog 3
Je hebt 0 van de 3 kado-artikelen gelezen.
Op 5 mei krijg je nieuwe kado-artikelen.
Op 5 mei krijg je nieuwe kado-artikelen.
Als betalend lid lees je zoveel artikelen als je wilt, én je steunt Foodlog
Lees ook
wat een obligaat verweer? wat vind je nou zelf?
Ik lijst deze in als prachtvoorbeeld van een misleidende reactie uit de industrie! En misschien ook een leuke om nog eens terug te lezen over een aantal jaar. Maar laat ik in ieder geval opmerken dat voor zover uw statistieken al kloppen ze het hele verhaal niet vertellen. Door te goochelen met 'toegevoegde' suikers, en daarbij de enorme hoeveelheid suikers uit vruchtenconcentraat niet mee te tellen, kom je een heel end!
Het maakt voor de effecten op ons lichaam echter niet veel uit of suiker "toegevoegd" is of niet. En eerder omgekeerd, het veel gebruikte appelsap bevat relatief veel van het gevaarlijkere fructose.
Maar, knap gedaan, en bedankt voor deze bijdrage aan de volksgezondheid! Ik herinner me soortgelijke verhalen van de tabaksindustrie. Gelijk er nog nooit iemand medische problemen heeft gehad wegens te weinig roken, heeft er ook nog nooit iemand een probleem gehad wegens te weinig suiker inname...
Ik zou eigenlijk wel een helder lijstje cijfers met de intake van suiker over de afgelopen 40 jaar willen zien. Is dat niet beschikbaar ergens, Andries?
Dan hebben we het tenminste ergens over.
Het kenniscentrum Suiker & Voeding is van de Suikerunie meen ik. Enfin, dergelijke "kenniscentra" schieten overal als paddenstoelen uit de grond. De melk industrie heeft een vergelijkbaar initiatief (The Milk Story). Een ouderwertse lobby met een modern communicatie-jasje. Ik glimlach hier om. Gewoon een onderdeel van onze moderne media en communicatiemaatschappij. Moderne bedrijven doen het zo. Logisch, ze kunnen niks anders.
En inhoudelijk? Tja, ... maar ik heb geen zin en tijd om met een reactie te komen op dit soort stukjes. Wel interessant om te zien hoe op Foodlog alle actoren samenkomen en argumenten uitwisselen.
Wouter, dat is een 'beetje domme' (Máxima) reactie, als ik het toch maar zo direct mag zeggen. Ik denk dat het uniek is dat de Suikerstichting - die werkelijk alle schijn tegen zich hebben en bij het publiek nog verder onder de megaaste megastal staan - toch in gesprek met het publiek durven te treden. Als het publiek dan het gesprek afwijst, durf ik te beweren dat het op dat punt in ieder geval niet aan de SuikerUnie ligt.
Wel denk ik dat er betere argumenten op tafel moeten komen. En dan druk ik me zwak uit. Om maar meteen verder te prikkelen.