Onderzoeksbureau Mintel ontdekte dat niet-vegetarische Amerikanen namaakvlees als nieuwe bron van eiwitten ontdekken. Terwijl 7% van de Amerikanen vegetariërs is, gebruikt 36% regelmatig vleesvervangers.
Doen ze dat voor het milieu of het welzijn van dieren? Nee, doorslaggevend blijkt de gedachte dat namaakvlees gezonder is. Dat meldt Australian Food News.
Marketeers snappen dit meteen: wil je massa maken, dan moet je verkoopargumenten verzinnen waar mensen zelf direct voordeel bij hebben.
Dit artikel afdrukken
Doen ze dat voor het milieu of het welzijn van dieren? Nee, doorslaggevend blijkt de gedachte dat namaakvlees gezonder is. Dat meldt Australian Food News.
Marketeers snappen dit meteen: wil je massa maken, dan moet je verkoopargumenten verzinnen waar mensen zelf direct voordeel bij hebben.
Nog 3
Je hebt 0 van de 3 kado-artikelen gelezen.
Op 5 april krijg je nieuwe kado-artikelen.
Op 5 april krijg je nieuwe kado-artikelen.
Als betalend lid lees je zoveel artikelen als je wilt, én je steunt Foodlog
Lees ook
De redactie stelt: "...wil je massa maken, dan moet je verkoopargumenten verzinnen". Wel erg suggestief dat 'verzinnen'. Maar volgens mij klopt dat. De droom is natuurlijk niet de wereld te redden, maar eiwitpulp zodanig 'en grosse' uit de fabriekplant te laten rollen dat je met een sterke marketing (gezond, footprint, eco, minder grondstoffen input, geen antibiotica, geen tropische wouden die verdwijnen, het smaakt bijna lekkerder) een 'beter' product verkoopt, tegen veeeel lagere productiekosten. Ik gebruikte de referentie het in het verleden verscheiden malen: op naar eiwitrijk 'Soylent Green'. Dat de makers van die film de vooruitziende blik in 1973 hadden dat 'green' de slogan van de 21ste eeuw zou worden ! Het typische van de plot was, dat de machthebbers en very happy few natuurlijk die troep niet verorberden... Maar ik zit eigenlijk te wachten tot die policy gehanteerd wordt voor de echte consumptie junk: de i-pads, phones, tablets, autos, kleding, alle witgoed dat niet reparabel is, etc. Daar valt ten opzichte van voeding veel meer winst te maken. Ecologisch gezien dan. Helaas stort onze 'groei en meer & meer'-economie volledig in als we daar aan sleutelen.
Op de redactie vonden we het de juiste framing om zowel zinvol te duiden wat dit betekent als aan te zetten tot een in beginsel zinvol gesprek daarover.
Dick. Ok... Voeg nog het volgende toe... Rommelen met voedsel om de hoeveelheid te vergroten en prijs te drukken is vermoedelijk zou oud als de handel. Dat kunstvlees vooral een ethische verkoopargumenten hanteert is evident. Maar het wijkt niet af van de marktstrategieën van andere productgroepen. Of het nu kleding, papier, schoeisel of wat dan ook betreft. Ook die voorbeelden koketteren met eco-labels en werken aan grondstofkostenbesparing en efficiency. Met dat verschil dat wanneer Meatless vlees mengt met een geheim additief dat ‘hot’ is, maar of je shirt nog uit 20 of 10% wol of katoen bestaat, vinden we niet interessant. Terwijl op dat zelfde moment ook daar de petro- en procesindustrie letterlijk garen bij spint. Dus waarom zou met dat met ‘vlees’ niet doen. Ik spreek geen waardeoordeel uit. Een groeiende wereldbevolking die snel consumeert moet wel. Je kunst die ontwikkeling de VS toejuichen of betreuren. De marktbehoefte zal het bepalen. Of je kunt (nog) zorgen dat je die dans ontspringt door je eigen kanalen voor zuiver vlees te regelen of te creëren. Dat laatste is een voorrecht dat je soms op het platteland kunt genieten. Een beetje stiekem far from the madding crowd.
Hans, is gehakt vlees met dat vermeerderd is met kunstvlees bedrog in de zin van de oude handel?
Ik zou zeggen: het is nieuwerwets gehakt. Het smaakt zo goed dat het beter gaat smaken dan vlees alleen, cq. vlees met oud brood.
Maar .... de hierboven bedoelde Amerikanen gaan voor zuivere nep!
Dick: “..is gehakt vlees met dat vermeerderd is met kunstvlees bedrog in de zin van de oude handel?”. Op de Erasmus veranderde schrik in verwondering bij een college over ‘opportunisme’, dat op zich een negatieve klank heeft. Maar dat op positieve wijze benaderd niets anders betekent dan ‘intelligent gebruik maken van opportuniteiten’. Wat is dus bedrog ? Is handig inspelen op de wens van een politiek voorgebakken bevolking voor eco-vriendelijk nep- of semi-nep vlees bedrog ? Een eeuw geleden mengden moeders, door budget gedwongen, ook gehakt met meer vet spek en oud broodkruim (plantaardige toevoeging). Nu wordt dat innovatie genoemd en gesubsidieerd…. Er is qua voedselmodificatie geen fundamenteel verschil.