Een Japans onderzoek, gepubliceerd in Scientific Reports, legt verband tussen klimaatverandering en de smaak van appels. In een langlopend onderzoek (sinds 1970) in twee boomgaarden met respectievelijk Fuji en Tsugaru appels, hebben de onderzoekers vastgesteld dat de gemiddelde temperatuur met 0,3 graad per decennium omhoog is gegaan. Ook bleken de knoppen en bloesems vroeger in het jaar open te gaan. Dat leverde in de loop der tijd appels op die minder zuur en knapperig zijn, maar wel zoeter. Dat schrijft Libération.
Volgens de studie wordt er jaarlijks zo'n 60 miljoen ton appels geproduceerd wereldwijd. De appel is, na citrusvruchten en bananen, het meest gegeten fruit.
Dit artikel afdrukken
Volgens de studie wordt er jaarlijks zo'n 60 miljoen ton appels geproduceerd wereldwijd. De appel is, na citrusvruchten en bananen, het meest gegeten fruit.
Nog 3
Je hebt 0 van de 3 kado-artikelen gelezen.
Op 5 april krijg je nieuwe kado-artikelen.
Op 5 april krijg je nieuwe kado-artikelen.
Als betalend lid lees je zoveel artikelen als je wilt, én je steunt Foodlog
Lees ook
Er is door het steeds warmere klimaat een groeiende belangstelling voor teelt van perziken, nectarines en abrikozen in Nederland. De eerste beplantingen bij professionele fruittelers staan er. Een voorbeeld ervan is: http://www.youtube.com/watch?v=6XD-JBN9YHA Het haalde in de afgelopen weken nog volop de pers: http://www.gelderlander.nl/regio/rivierenland/perziken-van-eigen-bodem-in-tiel-1.3937045 (en dat bericht is volgens mij overgenomen door De Telegraaf). Ik doe als bedrijfsadviseur in de fruitteelt even geen keiharde uitspraken over het economisch perspectief van deze teelten voor grootschalige afzet naar bijv. supermarkten. Maar als je ziet voor wat voor prijzen de perziken en nectarines in de zomer vaak in Nederlandse supermarkten liggen dan kan het voor dat soort prijzen in Nederland waarschijnlijk moeilijk uit. Het zijn nu vooral telers met boerderijwinkels en eigen afzet naar consumenten. Maar de klimaatsverandering zorgt wel dat het teeltperspectief verbeterd is.
Discussies over pluktijdstip en smaak van appels spelen al jaren. Later plukken geeft echt veel meer smaak maar de vruchten zijn minder houdbaar. Het is dus zoeken naar een evenwicht. In de eerste weken van afzetseizoen willen telers nog weleens gaan voor primeurprijzen met eigenlijk te onrijp fruit. Door strenge eisen aan bijv. hardheid door onze afnemers aan rassen als Elstar is er lange tijd een ontwikkeling naar wat vroeger plukken voor bewaring wat de smaak niet altijd ten goede kwam. Maar wel de houdbaarheid en lange bewaarbaarheid. Gelukkig is de laatste jaren daar veel meer oog voor en met bijv. de actie van Elstar, altijd raak is er meer aandacht voor rijper plukken met behoud van houdbaarheid.
Wat we bij de ene vrucht lekker vinden (perziken, pruimen) vinden velen bij appels minder lekker. Kun je de appels niet gewoon vroeger plukken?
(een verschil vind ik wel dat een harde appel juist sappiger smaakt en een harde pruim niet)
Kunnen we zelf intussen rendabel perziken gaan telen? Of moeten we daar nog 20 jaar op wachten (als de dorre streken helemaal verzengen met 50+ temperaturen - een accumulatie die volgens de nieuwste gegevens zal gaan plaatsvinden)?
Niet zo verrassend, we kennen natuurlijk al jaren de verschillen tussen verschillende teeltgebieden met hetzelfde ras. En de verschillen in jaren met een meer of minder goede zomer. Appels wordt in warmere jaren vaak grover dan in jaren zoals dit jaar waar het voorjaar koud en nat was en de vruchtmaat gemiddeld veel kleiner is. Elstar uit Frankrijk bloeit eerder en wordt vroeger geplukt (vaak voor primeurteelt als er in Nederland nog geen goede Elstar is). Voor bewaring wel veel minder geschikt, vermoedelijk ook door verschillen in stevigheid/hardheid. In jaren met meer zon ligt het suikergehalte van de appels en peren hoger. En de kans daarop is door een vroegere ontwikkeling groter omdat je meer in de zomermaanden aan telen bent. Door de klimaatsverandering is in feite Nederland (waarvan de gemiddelde temperatuur tegenwoordig op niveau van Midden-Frankrijk van 25 jaar geleden ligt) het klimaat voor fruitteelt geschikter want vroeger was Noord-Nederland echt wel zo'n beetje de noordgrens om goed appels en peren te telen. Net als wijnbouw schuift dat nu verder op naar het Noorden (tot in Zweden). Ook zijn er hogere producties te realiseren dan voor de klimaatsverandering. Echter het heeft ook grote nadelen: fruit is erg gevoelig voor weerscalamiteiten als hagel en strenge vorst en dit neemt ook toe....