Nieuw onderzoek lijkt er op te wijzen dat babies die met name vers klaargemaakt voedsel voorgeschoteld krijgen minder voedselallergieën ontwikkelen dan babies die kant-en-klaar babyvoedsel krijgen. Het onderzoek, uitgevoerd door wetenschappers van de University of Southampton en gepubliceerd in The Journal of Allergy and Clinical Immunology, bestudeerde de gedurende een jaar bijgehouden 'eetdagboeken' van 1.140 babies, waarvan er 41 een voedselallergie ontwikkelden.
Uit de eetdagboeken zou blijken dat de babies zonder allergie meer gezonder, vaak zelfgemaakt eten kregen met veel fruit, groenten, gevogelte en vis. In hun dieet kwam minder bewerkt voedsel voor, zoals kant-en-klare babypotjes, maaltijdpakjes en -sauzen en bacon. Onderzoeksleider Kate Grimshaw: "Het is niet zo dat ze helemaal geen commerciële babyvoeding kregen, het was alleen niet het grootste deel van hun dieet".
Het onderzoek leverde geen verklaring op voor het 'waarom' van het gezondere dieet. De Zweedse hoogleraar Magnus Wickman licht dat toe op Reuters: 'onderzoeken naar het volledige voedingspatroon [en niet een specifiek voedingsmiddel, red.] en allergieën zijn extreem complex en het is een uitdaging voor onderzoekers om andere factoren te verklaren die mogelijk van invloed zijn op wat een kind eet en het risico om een voedselallergie te ontwikkelen'.
Wickman draagt wel een hypothese aan voor het 'waarom': "Het mechanisme erachter is dat wij denken dat verschillende soorten vetzuren en antioxidanten, verschillende soorten vitamines en essentiële mineralen goed voor je gezondheid zijn en ook allergieën voorkomen."
Dit artikel afdrukken
Uit de eetdagboeken zou blijken dat de babies zonder allergie meer gezonder, vaak zelfgemaakt eten kregen met veel fruit, groenten, gevogelte en vis. In hun dieet kwam minder bewerkt voedsel voor, zoals kant-en-klare babypotjes, maaltijdpakjes en -sauzen en bacon. Onderzoeksleider Kate Grimshaw: "Het is niet zo dat ze helemaal geen commerciële babyvoeding kregen, het was alleen niet het grootste deel van hun dieet".
Het onderzoek leverde geen verklaring op voor het 'waarom' van het gezondere dieet. De Zweedse hoogleraar Magnus Wickman licht dat toe op Reuters: 'onderzoeken naar het volledige voedingspatroon [en niet een specifiek voedingsmiddel, red.] en allergieën zijn extreem complex en het is een uitdaging voor onderzoekers om andere factoren te verklaren die mogelijk van invloed zijn op wat een kind eet en het risico om een voedselallergie te ontwikkelen'.
Wickman draagt wel een hypothese aan voor het 'waarom': "Het mechanisme erachter is dat wij denken dat verschillende soorten vetzuren en antioxidanten, verschillende soorten vitamines en essentiële mineralen goed voor je gezondheid zijn en ook allergieën voorkomen."
Nog 3
Je hebt 0 van de 3 kado-artikelen gelezen.
Op 5 mei krijg je nieuwe kado-artikelen.
Op 5 mei krijg je nieuwe kado-artikelen.
Als betalend lid lees je zoveel artikelen als je wilt, én je steunt Foodlog
Lees ook
Jammer, dat er geen 'waarom' wordt gegeven.
En wat is 'vers'; is dat 'vers' van de supermart /'vers van de boer/tuinder / 'vers van eigen productie (of een enthousiaste hobbiest. die voor aardig wat verrassingen komt te staan.en. Maar wel over praat in directe omgeving.