De NRC kwam eerder deze week met een analyse: het scharrelei kan niet uit. Wie tussen de regels doorlas, ontdekte het werkelijke vraagstuk.
Er werden altijd al veel eieren gelegd in Nederland. Nu alle eierboeren door de EU gedwongen zijn te gaan scharrelen, kan het ei niet meer uit omdat een deel van hun productie vroeger naar industrieel verwerkte producten - zoals koekjes en sauzen - ging. Daar gaan nog steeds batterij-eieren in, alleen komen ze niet meer uit de EU.
De prijzen zijn te laag omdat er veel meer scharreleieren worden gemaakt dan de markt kan absorberen, terwijl de kosten voor dierwelzijn (lees: de scharrelstal) zozeer zijn toegenomen dat de boeren dreigen te failleren. Wie denkt dat dat alleen voor Nederland geldt, komt bedrogen uit. Ook in Frankrijk, met 33 miljoen eieren per dag de grootste eierproducent van de EU, is dat het geval.
De meeste eieren van Frankrijk worden gelegd in Bretonse stallen. Daar zinnen de boeren op maatregelen. Ze willen iedere nacht 100.000 eieren kapot gooien, schrijft Le Figaro vandaag Vorig jaar was er immers een tekort aan scharreleieren en toen waren de prijzen prima.
Boeren die hun vak verstaan, maken altijd teveel. Dat heeft in dit geval een mogelijk dramatische consequentie. Wie maakt immers onze eieren als ze wegens goedkoopte niet meer gemaakt kunnen worden?
Dat maakte de NRC - en Foodlog al vele malen - ook duidelijk. Er is helemaal geen probleem. Straks eten we weer gewoon batterij-eieren die uit onder meer Oekraïne gewoon de Europese markt op mogen ondanks de EU-eisen op het gebied van dierwelzijn. Vermoedelijk gaan ze nog een goeie prijs opbrengen ook, want als de Nederlandse en Franse producties wegvallen zit de EU een hele tijd met een fors gat in de aanvoer van eieren.
De vraag die gesteld moet worden is eenvoudig: was het besluit dat de EU nam om in Europa alleen nog maar eierproductie in scharrelstallen toe te staan beleid of was er over nagedacht? De laatste optie blijkt niet erg uit de nu ontstane situatie.
Onze kop is nog niet waar, maar niet ondenkbaar.
Fotocredits: ils sont du jour de ponte, uitsnede, Le Consul
Dit artikel afdrukken
De prijzen zijn te laag omdat er veel meer scharreleieren worden gemaakt dan de markt kan absorberen, terwijl de kosten voor dierwelzijn (lees: de scharrelstal) zozeer zijn toegenomen dat de boeren dreigen te failleren. Wie denkt dat dat alleen voor Nederland geldt, komt bedrogen uit. Ook in Frankrijk, met 33 miljoen eieren per dag de grootste eierproducent van de EU, is dat het geval.
De meeste eieren van Frankrijk worden gelegd in Bretonse stallen. Daar zinnen de boeren op maatregelen. Ze willen iedere nacht 100.000 eieren kapot gooien, schrijft Le Figaro vandaag Vorig jaar was er immers een tekort aan scharreleieren en toen waren de prijzen prima.
Boeren die hun vak verstaan, maken altijd teveel. Dat heeft in dit geval een mogelijk dramatische consequentie. Wie maakt immers onze eieren als ze wegens goedkoopte niet meer gemaakt kunnen worden?
Dat maakte de NRC - en Foodlog al vele malen - ook duidelijk. Er is helemaal geen probleem. Straks eten we weer gewoon batterij-eieren die uit onder meer Oekraïne gewoon de Europese markt op mogen ondanks de EU-eisen op het gebied van dierwelzijn. Vermoedelijk gaan ze nog een goeie prijs opbrengen ook, want als de Nederlandse en Franse producties wegvallen zit de EU een hele tijd met een fors gat in de aanvoer van eieren.
De vraag die gesteld moet worden is eenvoudig: was het besluit dat de EU nam om in Europa alleen nog maar eierproductie in scharrelstallen toe te staan beleid of was er over nagedacht? De laatste optie blijkt niet erg uit de nu ontstane situatie.
Onze kop is nog niet waar, maar niet ondenkbaar.
Fotocredits: ils sont du jour de ponte, uitsnede, Le Consul
Nog 3
Je hebt 0 van de 3 kado-artikelen gelezen.
Op 5 mei krijg je nieuwe kado-artikelen.
Op 5 mei krijg je nieuwe kado-artikelen.
Als betalend lid lees je zoveel artikelen als je wilt, én je steunt Foodlog
Lees ook
Als er teveel zijn, zijn ze goedkoop. Komen er minder, worden ze duurder. Ingewikkelder is het toch niet?
En het antwoord op de vraag of er over nagedacht is, is natuurlijk nee.
Zolang ze maar niet met Poules de Bress eieren lopen te gooien.
Als er te veel zijn worden de eieren niet goedkoper in de supermarkt.
Supermarkten stunten alleen maar met eieren als het pasen is.
Dus gewoon bij alle besluiten rondom verbetering van dierenleven iets opnemen als 'alle *verkoop* moet voldoen aan x' in plaats van 'alle *productie* moet voldoen aan x'? Fout gemaakt, leer ervan en werk het eventueel bij? Of is dat te gemakkelijk gedacht? Als het verbieden van productie kan, moet verbieden van verkoop ook lukken lijkt me.
Nog merkwaardiger is dat de afgelopen tijd de eierschappen bij verschillende supermarkten vrijwel leeg zijn. Vreemd.