De eerste hamburger van kweekvlees die eerder deze week met veel persgeweld werd bereid en geproefd in Londen, roept veel vragen op. Drie Wageningse hoogleraren kwamen de afgelopen dagen vanuit hun specialisaties in de media aan het woord. Ze blijken kritisch.

Hoogleraar Humanistische Wijsbegeerte Cor van der Weele sprak zich uit over de potentiële voordelen van kweekvlees: "Ik denk dat dit een heel veelbelovende doorbraak is, zowel voor dierenwelzijn als voor duurzaamheid”. Maar zij stelde daar tegenover ook dat veel mensen het een "heel ongemakkelijk idee" vinden.

Haar collega wijsgeer Michiel Korthals stelde het wantrouwen van mensen ten aanzien van technologie en hun vragen over voedselveiligheid aan de orde.

Levensmiddelentechnoloog Tiny van Boekel zegt: "Aan de kwaliteit en de structuur van de burger moet nog veel gebeuren en er moet gewerkt worden aan de acceptatie: willen mensen dit vlees wel eten?" Tevens ziet hij nog een lange weg voordat het product commercieel haalbaar wordt.
Dat meldt de site van Wageningen UR.
Dit artikel afdrukken