Als je in het land van herkomst de ananassen al van hun kroon ontdoet, passen er meer in een doos en kost het transport dus minder CO2-uitstoot. Nature & More onthooft daarom zijn Costa Ricaanse ananassen voortaan ter plekke. Volgens EVMI heeft de nieuwe 'kroonloze' ananas ook een consumentenvoordeel: 'de vrucht is langer houdbaar'.
Maar: hoe moet de consument nu nog testen of de ananas rijp is? Daarvoor trok je aan de blaadjes van, juist ja, de kroon.
Dit artikel afdrukken
Maar: hoe moet de consument nu nog testen of de ananas rijp is? Daarvoor trok je aan de blaadjes van, juist ja, de kroon.
Nog 3
Je hebt 0 van de 3 kado-artikelen gelezen.
Op 5 mei krijg je nieuwe kado-artikelen.
Op 5 mei krijg je nieuwe kado-artikelen.
Als betalend lid lees je zoveel artikelen als je wilt, én je steunt Foodlog
Lees ook
Mmmmmmm, toevallig bij Odin vandeweek 1 besteld met het argument dat bij het oogsten de kroon beschadigd was en dat ze daarom zonder kroon werden verkocht, was daarom ook goedkoper dan een normale biologische ananas zou kosten......ik vraag me af................maar idd, hoe weet je of ze rijp zijn, daar moet je maar van uitgaan, want de zoete geur die ze zouden verspreiden als ze rijp zijn heb ik nog nooit geroken, ja pas na het schillen.
Bij sommige ananasrassen zoals Cayenne kan je inderdaad een blaadje uit de kroon trekken om zo te zien of de ananas rijp is. Die truc geldt echter lang niet voor alle ananassen. De biologische ananas van Nature & More is de variëteit MD2. Dit is een variëteit die je in heel Europa verkocht ziet worden en de blaadjestest werkt daarbij niet. In principe moet je erop kunnen vertrouwen dat een ananas die in de winkel ligt, rijp is, want ananassen rijpen maar heel beperkt na. Omdat we deze ananas sinds 2007 leveren, weet onze teler wanneer hij de ananas moet oogsten om in de winkel een smakelijke vrucht te hebben. De kleur zegt weinig over de rijpheid. Net als tropische sinaasappels kan een biologische ananas groen zijn en toch helemaal rijp. Waar je wel op kan letten is:
* de geur: als hij lekker ruikt, is hij rijp
* of de vrucht veerkrachtig aanvoelt rond de steelaanzet
* of de puntige blaadjes in alle ogen van de ananas open staan, bruin zijn en de ogen glanzen.
Wat betreft de houdbaarheid: wanneer een ananas wat langer in het schap van een winkel ligt, gaat altijd als eerste de kroon achteruit. De ananas wordt dan onverkoopbaar terwijl hij nog prima is. Daarnaast zien wij bij binnenkomst van ananas per boot dat de ananas zonder kroon er sterker uitziet. Dat is weliswaar niet wetenschappelijk onderzocht, maar een constatering vanuit de praktijk.
@Alex, ik heb 15 jaar in de tropen gewoond en gewerkt en heb sindsdien 15 jaar een bio boerderijwinkel. Ik vraag me steeds af waarom de handel er niet in slaagt enigszins fatsoenlijk smakend fruit in de winkels te krijgen. De uitzonderingen zijn citrus (bloedsinaasappels) en kiwi, maar de kwaliteit van mango, ananas en zelfs perzik/ nectarine is bedroevend. Af en toe bestellen we een doosje mango of perzik, die bederven voordat er ook maar een zweem van smaak aan zit.
Assie geeft het mooi aan, "want de zoete geur die ze zouden verspreiden als ze rijp zijn heb ik nog nooit geroken". Da's jammer, want een goede ananas ruikt verrukkelijk.
Jopie, bis, bis, bis, en wat gaan we er aan doen? Revolutie?
Kersen en aardbeien eten, Hendrik, als je tenminste weet waar ze vandaan komen.