Schotse wetenschappers zouden voor het eerst een verband hebben aangetoond tussen darmkanker en de consumptie van calorierijke snacks en met suiker gezoete dranken. Denk daarbij aan chips, koekjes, taarten, chocola, nootjes en snoepjes, fris- en fruitdranken. Uit de vergelijking van de voedingspatronen van 2000 darmkankerpatiënten met een even grote controlegroep bleek dat de kans op darmkanker met 18% toenam als er veel calorierijk voedsel genuttigd werd. Ook als andere risicofactoren voor darmkanker, zoals BMI en activiteitenniveau in aanmerking genomen werden, bleef het verband statistisch overeind. “Het is een interessant concept, omdat dit soort voedsel steeds populairder wordt in het Westerse eetpatroon", zegt onderzoekleidster Evropi Theodoratou in The Scotsman. Zij benadrukt echter ook dat het verband niet betekent dat calorierijk eten en drinken darmkanker veroorzaakt. Dat is ook de reactie van de Britse Cancer Research UK.
Dit artikel afdrukken