Wijnliefhebbers zijn te verdelen in twee kampen. Je hebt liefhebbers van kurk en voorstanders van schroefdoppen. Nog even en ze hoeven niet meer te kiezen.
Er is vier jaar aan de de 'schroefkruk' gewerkt door flessenfabrikant O-I en kurkenfabrikant Amorim. Deze week maakten beide bedrijven bekend dat ze een kurk met ingeperste schroefdraad hebben ontwikkeld. Hij is bedoeld voor een nieuwe fles die ook een schroefdraad in de hals heeft. Het ding heet Helix. Je hebt geen kurkentrekker meer nodig om de fles te ontkurken en kunt zelfs een niet helemaal lege fles eenvoudig met de schroefkurk weer dichten.
Een normale kurk sluit de fles goed af doordat de holle ruimtes die in natuurlijke kurk voorkomen gevuld raken met wijn uit de fles, waardoor de kurk uitzet en de flessenhals stevig afsluit. De schroefkurk bestaat uit geperste kurkkorrels, waar minder open ruimtes in zitten en die minder uitzetruimte biedt. Dat zou dus tot problemen kunnen leiden, maar het blijkt dat door de schroefdraden in fles en kurk een minstens zo goede afsluiting ontstaat.
Waarom duurde het dan zo lang voor de Helix uitontwikkeld was? Omdat de fabrikanten in ieder geval even moesten testen hoe de wijnen zich op termijn hielden. Na ruim twee jaar wachten bleek er geen verschil te zijn tussen wijn onder de kurk, dop of schroefkurk. Naar verwachting gaat het nog twee jaar duren voor de eerste wijnen met schroefkurken in de schappen te vinden zullen zijn. Houdt die kurkentrekker dus nog maar even bij de hand.
Bron: GIZMODO
Fotocredits: Helix cork and bottle, Gizmag
Dit artikel afdrukken
Een normale kurk sluit de fles goed af doordat de holle ruimtes die in natuurlijke kurk voorkomen gevuld raken met wijn uit de fles, waardoor de kurk uitzet en de flessenhals stevig afsluit. De schroefkurk bestaat uit geperste kurkkorrels, waar minder open ruimtes in zitten en die minder uitzetruimte biedt. Dat zou dus tot problemen kunnen leiden, maar het blijkt dat door de schroefdraden in fles en kurk een minstens zo goede afsluiting ontstaat.
Waarom duurde het dan zo lang voor de Helix uitontwikkeld was? Omdat de fabrikanten in ieder geval even moesten testen hoe de wijnen zich op termijn hielden. Na ruim twee jaar wachten bleek er geen verschil te zijn tussen wijn onder de kurk, dop of schroefkurk. Naar verwachting gaat het nog twee jaar duren voor de eerste wijnen met schroefkurken in de schappen te vinden zullen zijn. Houdt die kurkentrekker dus nog maar even bij de hand.
Bron: GIZMODO
Fotocredits: Helix cork and bottle, Gizmag
Nog 3
Je hebt 0 van de 3 kado-artikelen gelezen.
Op 5 mei krijg je nieuwe kado-artikelen.
Op 5 mei krijg je nieuwe kado-artikelen.
Als betalend lid lees je zoveel artikelen als je wilt, én je steunt Foodlog
Lees ook
De grootste van de Amorim kurkverwerkingsfabrieken staat in ons stadje, Coruche in Portugal. Coruche (10.000 inwoners) heeft zich de naam "Wereldhoofdstad van kurk" aangemeten, en gemeten aan productievolumes zal dat wel kloppen want Portugal verwerkt bijna tweederde van alle kurk ter wereld.
Kurk is de schors van de kurkeik, die 25 jaar oud moet zijn voor de eerste oogst en vervolgens ieder 9e jaar geschild kan worden.
Voor onze streek is de overgang naar schroefdoppen een ramp, of de Helix die kan keren?
Josien, wil je ons een enorm plezier doen? Vraag de kurkenmakers waarom kurk beter is dan stelvin (de schroefdop). Als ze een antwoord hebben, hebben ze toekomst.
Als je wijn wil opleggen en laten rijpen zal je kurk (of alternatief met de zelfde eigenschappen) moeten gebruiken omdat wijn moet ademen (lucht dat via de kurk in aanraking komt met de wijn waardoor de wijn verder kan ontwikkelen) bij wijn die niet gemaakt is om op te leggen (rijpen) is dit niet nodig.
Dat klopt Geer, en in percentages is dat 99,9% van de witte wijn en 99,5% van de rode. Ongeveer. Kurk is voor alle drinkwijn een gevaar vanwege een hogere uitval dan schroefdop, hoewel die daar ook niet nul is.
Nog beter: bag-in-box. Wel binnen het jaar drinken.
Mark, deel geheel je visie, weet je nog een mooie wijn die niet gemaakt is in een lab? (om op te leggen)