Het RIVM heeft de kosten op een rijtje gezet die gepaard gaan met voedselinfecties. De 14 belangrijkste voedselgerelateerde ziekteverwekkers samen brachten in 2011 416 miljoen euro kosten met zich mee. De campylobacter-bacterie, het noro- en rotavirus waren de grootste kostenposten. Overdracht via voedsel was de belangrijkste infectie-oorzaak en als zodanig verantwoordelijk voor 168 miljoen euro kosten. De helft van de voedselgerelateerde infecties (86 miljoen euro) kwam via dierlijke producten (vlees, eieren, zuivel). "Vis (8%), groenten en fruit(6%), dranken (2%), graanproducten(5%) en andere niet gespecificeerde voedselgroepen (14%) hebben een veel kleiner aandeel in de kosten van voedselinfecties", schrijft het RIVM bij de publicatie van het rapport.
Dit artikel afdrukken
Nog 3
Je hebt 0 van de 3 kado-artikelen gelezen.
Op 5 april krijg je nieuwe kado-artikelen.
Op 5 april krijg je nieuwe kado-artikelen.
Als betalend lid lees je zoveel artikelen als je wilt, én je steunt Foodlog
Lees ook
Dierlijke producten maken ons dus het vaakst ziek. Toch opvallend: vorige week besloot nl. een groep Canadese wetenschappers dat de meeste voedselveiligheidsgevaren tegenwoordig in groenten zitten. Weet iemand daar meer over te vertellen?
Jaja, "Nederland is nog nooit zo voedselveilig geweest"... En dat halve miljard betreft dan nog alleen de als door voedsel veroorzaakte, bij het RIVM bekende infecties. Waarschijnlijk weer het topje van de zoveelste ijsberg dus.
Het aantal Q-koortsdoden is door Coutinho ook op 2 a 3 maal het officieel geregistreerde aantal van 25 geschat. Zoals het Brabantse Q-koortsbesmettingspercentage niet 0,5%, maar meer dan 5 % bleek: zelfs meer dan 10 maal hoger: onderdiagnostiek en onderregistratie. Alleen de kosten van ziekteverzuim door de Q-koorts werden een jaar terug reeds op 250 a 600 miljoen geschat.
Het is maar waar je kijkt, en hoe geregistreerd wordt. En waar je je ogen voor sluit.
Ik denk, Belderbos, dat je bedoelt dat ik mijn ogen ergens voor sluit. Waarvoor precies? In het verleden constateerde je al eens dat nota bene ik persoonlijk op alle dossiers die je daar noemt in een vroeg stadium, dikwijls voor de hypes uit en met later als correct bewezen analyses ben gekomen. Waar zit de pijn?
Wat ik hier zojuist deed is overigens ook weer zoiets. En uitgerekend jij wilt er overheen lezen: groenten zijn niet ongevaarlijk. Waarom wil je dat niet horen?
O pardon, ik dacht dat je ook je geliefde MRSA ertussen had gezet.
Wat ik me afvraag, is hoe dit soort cijfers tot stand komt. Hoe wordt bepaald welke kosten een infectie met zich meebrengt? Zijn dat de kosten voor de dokter, of ook voor verzuim? Hoe zit dat dan met mensen die niet naar de dokter gaan? En hoe bepaalt men de afkomst van de besmetting? Ik heb ook wel eens het noro-virus gehad (geen pretje overigens, maar ik heb daardoor wel de betekenis van de term projectielbraken geleerd), maar ik weet nu nog niet waar dat vandaan kwam.