Ook consternatie in Frankrijk: maar één op de 10 lagere schoolkinderen herkent een biet. Met de overige kennis over en van voedsel is het al even droevig gesteld.
De ASEF, l'Association Santé Environnement France, telt meer dan 2500 artsen. Op zoek naar de oorzaak van het oprukkende overgewicht bij Franse kinderen - 20% is te zwaar - hebben zij een onderzoek opgezet. Ruim 900 schoolkinderen tussen de 8 en 12 jaar deden mee aan een enquête over hun eetgewoonten. Ook werd onderzocht wat deze kinderen weten van het verband tussen wat hun eten en hun gezondheid. De resultaten waren verontrustend.
Resultaten
Uit de antwoorden bleek dat de kinderen vooral veel gesuikerde en fabrieksmatig geproduceerde voedingsmiddelen eten, te zoet drinken (siroop, vruchtensap, frisdrank), dat maar 1 op de 5 nooit extra zout of peper toevoegt en dat 1 op de 10 altijd ketchup of mayonaise gebruikt.
In het tweede deel van de enquête kregen de kinderen 9 verschillende soorten groenten en fruit te zien, waar ze vervolgens de juiste naam bij moesten kiezen. Geen probleem voor wortels, peren, watermeloen. Abrikozen waren 1 op de 10 kinderen onbekend. Voor artisjokken, vijgen, courgettes en prei wist één op de drie niet wat het was. Bietjes kon 87 procent niet thuisbrengen.
Het derde deel van het onderzoek vroeg waarvan tien verschillende bewerkte levensmiddelen gemaakt worden. Een kwart van de kinderen wist niet dat friet gemaakt wordt van aardappelen, of waar gepaneerde vis en yoghurt oorspronkelijk van gemaakt worden. Chips, ham, nuggets en pop-corn bleken van onbekende oorsprong te zijn voor 40 procent van de kinderen. 'Steak haché', te vinden op bijna ieder kindermenu, leidde bij tweederde tot foute antwoorden (en paard werd daarbij nog goedgerekend!). Maar 1 op de 3 wist waar pasta van gemaakt wordt.
Adviezen voor ouders
De ASEF beveelt vijf 'urgente' maatregelen aan die ouders zouden moeten nemen voor de gezondheid van hun kinderen:
- Drink aan tafel alleen water (bij het ontbijt eventueel vruchtensap, maar dan wel vers en niet van concentraat). Alle andere dranken moeten slechts bij gelegenheid gedronken worden (verjaardag, feestje)
- Eet meer groenten en fruit - gevarieerd en volgens de seizoenen, zodat ze al hun vitaminen hebben en geen belasting vormen voor het milieu
- Beperk snoep,koekjes en frisdrank, kortom alles waar veel suiker inzit
- Varieer met vlees en vis - eiwitten zijn belangrijk voor de groei van kinderen, maar teveel vlees is niet goed en ook nog eens slecht voor het milieu (klimaatverandering)
- Maak zoveel mogelijk zelf en vermijd kant-en-klaar.
De afsluitende aanbeveling: "Achter je fornuis, dus!" zou in Nederland waarschijnlijk iets anders geformuleerd worden.
De Franse ouders staan er niet helemaal alleen voor: de ASEF heeft een 'lees en voorlees' boekje gemaakt waarmee ouder (docent) en kind samen hun voedselinzicht kunnen opvijzelen. De gids, "Petit guide vert des p'tits gourmets" is hier gratis te downloaden.
En bij ons?
Na het eerdere onderzoek in Engeland is het nu natuurlijk de vraag wat de Nederlandse schooljeugd (her)kent aan groenten en fruit. Weet iemand daar wat meer over te vertellen?
Fotocredits: 'tiny beets', uitsnede, Howard Walfish
Dit artikel afdrukken
Resultaten
Uit de antwoorden bleek dat de kinderen vooral veel gesuikerde en fabrieksmatig geproduceerde voedingsmiddelen eten, te zoet drinken (siroop, vruchtensap, frisdrank), dat maar 1 op de 5 nooit extra zout of peper toevoegt en dat 1 op de 10 altijd ketchup of mayonaise gebruikt.
In het tweede deel van de enquête kregen de kinderen 9 verschillende soorten groenten en fruit te zien, waar ze vervolgens de juiste naam bij moesten kiezen. Geen probleem voor wortels, peren, watermeloen. Abrikozen waren 1 op de 10 kinderen onbekend. Voor artisjokken, vijgen, courgettes en prei wist één op de drie niet wat het was. Bietjes kon 87 procent niet thuisbrengen.
Het derde deel van het onderzoek vroeg waarvan tien verschillende bewerkte levensmiddelen gemaakt worden. Een kwart van de kinderen wist niet dat friet gemaakt wordt van aardappelen, of waar gepaneerde vis en yoghurt oorspronkelijk van gemaakt worden. Chips, ham, nuggets en pop-corn bleken van onbekende oorsprong te zijn voor 40 procent van de kinderen. 'Steak haché', te vinden op bijna ieder kindermenu, leidde bij tweederde tot foute antwoorden (en paard werd daarbij nog goedgerekend!). Maar 1 op de 3 wist waar pasta van gemaakt wordt.
Adviezen voor ouders
De ASEF beveelt vijf 'urgente' maatregelen aan die ouders zouden moeten nemen voor de gezondheid van hun kinderen:
- Drink aan tafel alleen water (bij het ontbijt eventueel vruchtensap, maar dan wel vers en niet van concentraat). Alle andere dranken moeten slechts bij gelegenheid gedronken worden (verjaardag, feestje)
- Eet meer groenten en fruit - gevarieerd en volgens de seizoenen, zodat ze al hun vitaminen hebben en geen belasting vormen voor het milieu
- Beperk snoep,koekjes en frisdrank, kortom alles waar veel suiker inzit
- Varieer met vlees en vis - eiwitten zijn belangrijk voor de groei van kinderen, maar teveel vlees is niet goed en ook nog eens slecht voor het milieu (klimaatverandering)
- Maak zoveel mogelijk zelf en vermijd kant-en-klaar.
De afsluitende aanbeveling: "Achter je fornuis, dus!" zou in Nederland waarschijnlijk iets anders geformuleerd worden.
De Franse ouders staan er niet helemaal alleen voor: de ASEF heeft een 'lees en voorlees' boekje gemaakt waarmee ouder (docent) en kind samen hun voedselinzicht kunnen opvijzelen. De gids, "Petit guide vert des p'tits gourmets" is hier gratis te downloaden.
En bij ons?
Na het eerdere onderzoek in Engeland is het nu natuurlijk de vraag wat de Nederlandse schooljeugd (her)kent aan groenten en fruit. Weet iemand daar wat meer over te vertellen?
Fotocredits: 'tiny beets', uitsnede, Howard Walfish
Nog 3
Je hebt 0 van de 3 kado-artikelen gelezen.
Op 5 mei krijg je nieuwe kado-artikelen.
Op 5 mei krijg je nieuwe kado-artikelen.
Als betalend lid lees je zoveel artikelen als je wilt, én je steunt Foodlog
Lees ook
Ach, ik meen dat het tijdens het Fabulous Food Festival 2011 in Haarlem was, dat leden van de Youth Food Movement een 'herken uw groenten' deden. Voorbijgangers moesten raden wat wat was. Echter de mensen van YFM zelf wisten het ook niet en duidden koolrabi als koolraap.
Maar vervreemding van ons eten is niet van de laatste dag. Er lijkt een tweedeling te ontstaan: de consumptiemaatschappij van potjes, blikken en diepvries enerzijds versus de groen(t)en die steeds extremer gaan: naar wild plukken, bijvoorbeeld.
Laat dat maar lekker zo.
Haha, classic! Dat zal ik ze met terugwerkende kracht nog even inwrijven. Gelukkig is de YFM nu bezig haar eigen groente te telen, dus moet het binnenkort wel beter gaan. En ter verdediging - ik denk dat je in je handen mag knijpen als 10% van de Nederlandse bevolking die knollen bij naam weet, laat staan ze uit elkaar houden. De namen lijken ook nog eens op elkaar...
Maar je anekdote toont heel goed aan waar het probleem zit - als je het zo zou willen noemen. Het gaat er om of je het voedselgewas in zijn geheel meemaakt. Ga maar eens aan mensen vragen wat graan is en wat rogge. Op de boer en de molenaar na weet echt niemand dat, mijzelf incluis. Dus moet je kinderen het kwalijk nemen dat ze niet weten wat een biet is? Ze kopen die biet niet, ze koken hem niet, maar als hun ouders dat wel doen, herkennen ze hem heus wel op het bord.
Ik weet niet, ik ben niet echt verbaasd, noch geschrokken over het feit dat die Franse kindertjes niet wisten wat een biet was...
Was het een rode biet of een suikerbiet ? Dat ze die laatste niet zouden herkennen snap ik ook wel !
Overigens krijg ik ook regelmatig de vraag 'wat is dit' bij de kassa van de AH als ik iets minder gangbaars koop...
Weten we waar een auto of een iPhone van gemaakt is? (ik gok: nee). Waarom vindt niemand dat erg? Het is niettemin heel erg relevant omdat het niet ondenkbaar is dat we er niet alleen handels- maar mogelijk zelfs fysieke oorlogen om gaan voeren. Om de grondstoffen die ervoor nodig zijn, bedoel ik.
onwetendheid waar voedsel en dingen vandaan komen is Nederland ook van sprake. Zo denken mensen dat melk uit de supermarkt of uit een fabriek komt terwijl het uit de koe of geit komt. Door onwetendheid ontstaan er die misstanden