In een reactie op het nieuws dat niet alleen kip maar ook rundvlees en kalfsvlees het ESBL-enzym bevatten, raadt de minister van Volksgezondheid aan uw biefstuk voortaan goed te doorbakken.
Laten staan hoeft niet, maar goed doorbakken en ervoor zorgen dat het rauwe vlees niet met andere rauwe producten in aanraking komt wel.
Het is toch even schrikken als je zulk nieuws via de verslaggevers van de NOS - die de minister even aanhielden op weg naar haar werkkamer - zo via de website van de serieuze Trouw op je bord glijdt, terwijl je je zo op je lekkere rood gebakken biefstukje had verheugd vanavond. En helaas, zelfs een biologisch stukje vlees helpt niet. Ook dat is besmet en kan dus maar beter doorbakken worden.
Doorbakken biefstuk smaakt naar schoenzool. Wat zouden de Nederlandse slagers van dit advies vinden?
Wat ons ook benieuwt: hoe liggen dit weekend de entrecôtes en entrées van rauwe dungesneden runderzijlende erbij in onze gewone en toprestaurants?
Reken maar dat er flink over gesproken wordt. Zie je wel, zeggen de tegenstanders van de 'veeindustrie'. Het is een interessante case voor de dierenbeweging. Opeens vinden ze - misschien - de roodvleesliefhebbers aan hun kant. Hoe het gaat zullen we dit weekend, komende week en die erna waarnemen. Daarna vindt iemand anders weer een nieuw voedselschandaal.
Fotocredits: still uit video NOS
Dit artikel afdrukken
Het is toch even schrikken als je zulk nieuws via de verslaggevers van de NOS - die de minister even aanhielden op weg naar haar werkkamer - zo via de website van de serieuze Trouw op je bord glijdt, terwijl je je zo op je lekkere rood gebakken biefstukje had verheugd vanavond. En helaas, zelfs een biologisch stukje vlees helpt niet. Ook dat is besmet en kan dus maar beter doorbakken worden.
Doorbakken biefstuk smaakt naar schoenzool. Wat zouden de Nederlandse slagers van dit advies vinden?
Wat ons ook benieuwt: hoe liggen dit weekend de entrecôtes en entrées van rauwe dungesneden runderzijlende erbij in onze gewone en toprestaurants?
Reken maar dat er flink over gesproken wordt. Zie je wel, zeggen de tegenstanders van de 'veeindustrie'. Het is een interessante case voor de dierenbeweging. Opeens vinden ze - misschien - de roodvleesliefhebbers aan hun kant. Hoe het gaat zullen we dit weekend, komende week en die erna waarnemen. Daarna vindt iemand anders weer een nieuw voedselschandaal.
Fotocredits: still uit video NOS
Nog 3
Je hebt 0 van de 3 kado-artikelen gelezen.
Op 5 mei krijg je nieuwe kado-artikelen.
Op 5 mei krijg je nieuwe kado-artikelen.
Als betalend lid lees je zoveel artikelen als je wilt, én je steunt Foodlog
Lees ook
En uiteraard wil de Kamer meteen weten hoe het nou toch zit met de antibiotica waar het allemaal door komt. Gerard Schouw (D66) in Trouw: "Het kabinet moet nu eens precies aangeven hoe de vork in de steel zit met antibiotica in de veeteelt", aldus Kamerlid Gerard Schouw. "Eerst was kip ernstig besmet, nu vlees, terwijl de staatssecretaris de loftrompet blaast over het verminderen van antibioticagebruik bij dieren."
Zou het kunnen zijn dat sommige politieke partijen gewoon wat trager van begrip zijn, Veerman? En wat goedkope populistische trekjes vertonen?
De Gezondheidsraad waarschuwde tenslotte pas meer dan 30 jaar terug om humane antibiotica niet voor vee te gebruiken, in 1998 nog eens om antibiotica niet als groeibevorderaar te gebruiken, Jan Kluytmans sloeg ook pas een jaar of 5 geleden flink alarm http://zembla.vara.nl/Afleveringen.1973.0.html?tx_ttnews[tt_news]=24177&cHash=fbbfa9983ffeaf1c4f12298f60b96b36
en de ESBL-problematiek op niet 15, niet 40, maar bijna 100% van de kip is ook nog maar een goed jaar terug door diezelfde Consumentenbond gemeld.
Inmiddels is men ook in GB, waar het resistentieprobleem reeds met het risico van terrorisme! vergeleken wordt, en zelfs in de VS en de WHO wakker geworden.
Overigens sterven er heel wat meer mensen aan resistentie dan aan terrorisme:
alleen in Europa al zo'n 25.000 per jaar.
Sommige parlementariërs moeten blijkbaar nog een beetje leren hoe het werkt met die ondanks 50% reductie, nog steeds honderden tonnen antibiotica in de veeteelt.
Voor zover ze niet, zoals het CDA van HAVO-examenbewakers Rog en Geurts, Koopmans, Ormel en Werner, en een hele rits CDA-landbouwministers als antibioticasyndicaat medeveroorzaker van dit resistentieprobleem zijn.
Zou het dan misschien tóch het industriële veesysteem zijn, waardoor ook nog eens elke dag 7 boeren (moeten) stoppen?
De veehouderij de schuld geven van de ESBL resistentie vindt ik kort door de bocht, aangezien de veehouderij andere middelen gebruiken dan de mensen en de middelen voor de mensen niet aan willen slaan zou de oorzaak dit keer bij het humaan gebruik van antibiotica liggen.
De biefstuk gewoon bakken zoals altijd, bacteriën zitten aan de buitenkant zoals op elk product, mens, dier en voorwerp. Die zijn na verhitting weg. De binnenkant van de biefstuk is een spier die 'dicht' is en waar dus geen of nauwelijks bacteriën zitten. En wie dat niet of zichzelf niet vertrouwt, kan beter een stooflap of braadvlees kopen en die door en door gaar bereiden. Want een mooie riblap of sucade heeft van zichzelf echt meer smaak dan de haas- of kogelbiefstuk. En ook al is het bijna juni, een mooie stoofpot past wel bij het weer voor de komende dagen.....
Dat was toch niet echt het officiele advies ? Vakkennis, inderdaad, binnenin de spier is het steriel!