Europese olijfolieproducenten krijgen waarschijnlijk hun zin: het wordt restaurants verboden nog hervulbare flesjes met olijfolie op tafeltje zetten. De Europese commissie wil met het verbod consumenten beschermen tegen sjoemelende handelaren en onhygiënische toestanden. Europarlementariër Esther de Lange zegt in Trouw: "Ik denk dat de rekening hoger uitvalt als er steeds nieuwe flesjes olijfolie op tafel komen. Laat Europa het probleem bij de bron aanpakken, en zich niet met deze details bemoeien." De ook op tafel komende boter, zout en peper blijven ongemoeid.
Dit artikel afdrukken
Nog 3
Je hebt 0 van de 3 kado-artikelen gelezen.
Op 5 mei krijg je nieuwe kado-artikelen.
Op 5 mei krijg je nieuwe kado-artikelen.
Als betalend lid lees je zoveel artikelen als je wilt, én je steunt Foodlog
Lees ook
Olijfolie mag toch door restaurants in hervulbare flesjes op tafel gezet worden. De EU heeft vandaag besloten de maatregel die sjoemelen met de inhoud van de olieflesjes op tafel tegen moest gaan niet door te voeren. In het FD zegt Eurocommissaris Dacian Ciolos dat het plan te weinig steun had onder consumenten en dat hij het daarom intrekt. Verschillende regeringsleiders, waaronder Rutte, hadden al aangegeven het plan 'bizar' en onnodig lastenverzwarend te vinden.
Een wet die recent door Europa mogelijk wordt aangenomen, verbiedt het bijvullen in restaurants van flesjes olie die op de tafels staan. Dit zal waarschijnlijk zijn ingegeven door het feit dat dit mogelijk kan leiden tot olie op de tafels die geoxideerd is en dus potentieel schadelijk voor de gezondheid. Uiteraard zal een horecagelegenheid die in de praktijk het zo ver laat komen dat deze flesjes inderdaad olie bevatten die niet zo gezond meer zijn, in algemene zin de regels voor hygiëne onvoldoende in acht nemen en bij het publiek al lang door de mand zijn gevallen.
Ik heb geen idee hoeveel mensuren er verspild zijn in het voortraject van deze nieuwe wet, maar dit moet heel veel zijn. Er zullen ongetwijfeld lobbyactiviteiten van consumentenorganisaties, de horeca, spijsolie-industrie, en weet ik veel wie nog meer geïnvesteerd hebben. Daarnaast heeft een aantal politici en ambtenaren er ongetwijfeld veel tijd ingestoken. Kosten tot het tot stand komen van deze absurde wet? Geen idee, maar ongetwijfeld veel.
Deze nieuwe wet zal uiteraard gehandhaafd moeten worden. Maar hoe? Controleurs instellen die voortdurend een ondernemer in de gaten houden of deze de flesjes niet bijvult? Dat lijkt praktisch ondoenlijk. Dan maar een analysemethode ontwikkelen om vermenging van twee soorten of batches olie te kunnen aantonen. Deze methode dient uiteraard gevalideerd te worden, dus hier zullen een aantal instellingen en wetenschappers zich over moeten buigen.
Het vervolg: wetenschappers en instituten gaan zich buigen over de te gebruikte analysemethode. Uiteindelijk wordt een acceptabel model geaccepteerd. Alle tot nu toe gemaakte kosten worden uiteindelijk door de belastingbetaler betaald.
In de praktijk zal geen ondernemer ooit beboet worden voor het illegaal bijvullen van een flesje olie op tafel, aangezien er nergens in Europa bij controlerende instanties (zoals onze NVWA) voldoende urgentie en menskracht aanwezig is.
Wanneer houdt deze overregulering eens op of wanneer hebben voldoende mensen behoefte aan het oprichten van een echte anarchistische Europese politieke partij? Ik doe mee.