Vegetariër worden associëren de meeste mensen niet meteen met risicovol leven. Toch nemen veel vegetariërs onvermoede risico's.
In diverse onderzoeken is aangetoond dat een goed doordacht, voedzaam en plantaardig dieet grote gezondheidsvoordelen biedt (zoals een lager risico op obesitas, hartzieken, diabetes en beroerte en een langere levensverwachting). Let op: 'een goed doordacht, voedzaam en plantaardig dieet'. Dat iets anders dan zomaar 'stoppen met vlees eten'. Als je te weinig essentiële nutriënten binnenkrijgt, loop je risico's. Van gewichtstoename tot achteruitgang in breinfuncties. Het is net zo gemakkelijk een ongezonde vegetariër te zijn, als het is een ongezonde vleeseter te zijn. Het wordt pas echt gezond als vlees en/of zuivel vervangen worden door meer fruit, groenten, bonen, soja en voedingsmiddelen die barsten van de verschillende nutriënten.
Dat zegt de Huffington Post, waarin voedingsdeskundige Kristin Kirkpatrick de vijf grootste valkuilen voor (Amerikaanse) vegetariërs aan de orde stelt.
1. Je gebruikt onbetrouwbare bronnen
In de media struikel je over de voorbeelden van sterren die vegetariër zijn geworden en vol trots hun dunne, gezonde lichaam showen. Dat wil jij ook. Maar de artikelen in de glossies zeggen niets over hoe het celebrity-dieet er uit ziet en welke nutriënten het bevat. Vitaminetekorten komen dan ook geregeld voor. Bij vegetariërs treedt bijvoorbeeld regelmatig een vitamine B12 tekort op, dat op lange termijn zelfs tot zenuwschade kan leiden. Doe dus je huiswerk als je besluit vegetariër te worden, raadpleeg betrouwbare bronnen of bespreek je menu met een goede diëtist.
2. Je wordt een "snack-aholic"
Veel (Amerikaanse) vegetariërs schrappen vlees uit hun menu, maar weten vervolgens niet hoe het dan ontstane gat te vullen. Ze grijpen naar chips en koekjes. Maar zoutjes en snoep zitten vol lege calorieën die je alleen maar dik maken en bovendien op termijn een bedreiging voor je gezondheid kunnen zijn. Gooi de chips eruit en stap over op wortels en pindakaas, popcorn (uit de magnetron), volkoren crackers met houmous of amandelen met rozijnen.
3. Je eet iedere dag hetzelfde
Als je qua voedingswaarde iedere dag ongemerkt hetzelfde eet, loop je het risico te weinig nutriënten binnen te krijgen. Met name essentiële vitaminen, mineralen en gezonde vetten vallen nogal eens buiten het menu. Focus dan ook op voldoende eiwitten (noten, zaden, peulvruchten, tofu), calcium (donkergroene bladgroenten, boerenkool, broccoli), ijzer (gedroogde peulvruchten en linzen, sojabonen), vitamine B12 (toegevoegd in ontbijtgranen, sojamelk, vette vis), vitamine D (zonlicht en supplementen) en vooral veel felgekleurde vruchten en groenten.
4. Je vergeet eiwitten te eten
Dat komt omdat de eiwitdiscussie zo gekleurd is geraakt door de politieke beladenheid van 'het vlees eten'. Twee feiten: 1) Eiwit komt niet alleen voor in vlees, 2) je hebt niet veel eiwit nodig om gezond te blijven, maar je kunt ook niet zonder. Er zit uitstekend plantaardig eiwit in bijvoorbeeld linzen, sojabonen, pindakaas, quinoa, bonen, kikkererwten en erwten. Hoeveel eiwit je nodig hebt, hangt af van je gewicht: ongeveer 0,8 gram per kilo lichaamsgewicht. Eenvoudig sommetje: weeg je 60 kilo, heb je 48 gram eiwit per dag nodig, voor iemand van 80 is dat 64 gram. Zorg dat je dat binnenkrijgt.
5. Je denkt dat je niet ziek kunt worden van het eten van planten
Er zijn mensen die er voor kiezen vegetariër te worden om voedselonveiligheden te vermijden. Maar ook op plantaardig voedsel komen ziekmakende bacteriën voor (denk aan EHEC). Van alle in de VS gerapporteerde voedselvergiftigingen zijn er evenveel aan een dierlijke als aan een plantaardige oorzaak toe te wijzen. Voedselveiligheid heb je voor een groot deel zelf in de hand: wil je 'schoon' eten, houd je dan aan de noodzakelijke regels van hygiëne, goede opslag en bewaartermijnen: handen wassen! Voor vegetariërs is dat niet anders dan voor vleeseters.
Er is niets mis met vegetarisch eten, maar doe het wel met 2 benen op de grond.
Fotocredits: Serie Kitchen#3, uitsnede, fabrisalvetti
Dit artikel afdrukken
Dat zegt de Huffington Post, waarin voedingsdeskundige Kristin Kirkpatrick de vijf grootste valkuilen voor (Amerikaanse) vegetariërs aan de orde stelt.
1. Je gebruikt onbetrouwbare bronnen
In de media struikel je over de voorbeelden van sterren die vegetariër zijn geworden en vol trots hun dunne, gezonde lichaam showen. Dat wil jij ook. Maar de artikelen in de glossies zeggen niets over hoe het celebrity-dieet er uit ziet en welke nutriënten het bevat. Vitaminetekorten komen dan ook geregeld voor. Bij vegetariërs treedt bijvoorbeeld regelmatig een vitamine B12 tekort op, dat op lange termijn zelfs tot zenuwschade kan leiden. Doe dus je huiswerk als je besluit vegetariër te worden, raadpleeg betrouwbare bronnen of bespreek je menu met een goede diëtist.
2. Je wordt een "snack-aholic"
Veel (Amerikaanse) vegetariërs schrappen vlees uit hun menu, maar weten vervolgens niet hoe het dan ontstane gat te vullen. Ze grijpen naar chips en koekjes. Maar zoutjes en snoep zitten vol lege calorieën die je alleen maar dik maken en bovendien op termijn een bedreiging voor je gezondheid kunnen zijn. Gooi de chips eruit en stap over op wortels en pindakaas, popcorn (uit de magnetron), volkoren crackers met houmous of amandelen met rozijnen.
3. Je eet iedere dag hetzelfde
Als je qua voedingswaarde iedere dag ongemerkt hetzelfde eet, loop je het risico te weinig nutriënten binnen te krijgen. Met name essentiële vitaminen, mineralen en gezonde vetten vallen nogal eens buiten het menu. Focus dan ook op voldoende eiwitten (noten, zaden, peulvruchten, tofu), calcium (donkergroene bladgroenten, boerenkool, broccoli), ijzer (gedroogde peulvruchten en linzen, sojabonen), vitamine B12 (toegevoegd in ontbijtgranen, sojamelk, vette vis), vitamine D (zonlicht en supplementen) en vooral veel felgekleurde vruchten en groenten.
4. Je vergeet eiwitten te eten
Dat komt omdat de eiwitdiscussie zo gekleurd is geraakt door de politieke beladenheid van 'het vlees eten'. Twee feiten: 1) Eiwit komt niet alleen voor in vlees, 2) je hebt niet veel eiwit nodig om gezond te blijven, maar je kunt ook niet zonder. Er zit uitstekend plantaardig eiwit in bijvoorbeeld linzen, sojabonen, pindakaas, quinoa, bonen, kikkererwten en erwten. Hoeveel eiwit je nodig hebt, hangt af van je gewicht: ongeveer 0,8 gram per kilo lichaamsgewicht. Eenvoudig sommetje: weeg je 60 kilo, heb je 48 gram eiwit per dag nodig, voor iemand van 80 is dat 64 gram. Zorg dat je dat binnenkrijgt.
5. Je denkt dat je niet ziek kunt worden van het eten van planten
Er zijn mensen die er voor kiezen vegetariër te worden om voedselonveiligheden te vermijden. Maar ook op plantaardig voedsel komen ziekmakende bacteriën voor (denk aan EHEC). Van alle in de VS gerapporteerde voedselvergiftigingen zijn er evenveel aan een dierlijke als aan een plantaardige oorzaak toe te wijzen. Voedselveiligheid heb je voor een groot deel zelf in de hand: wil je 'schoon' eten, houd je dan aan de noodzakelijke regels van hygiëne, goede opslag en bewaartermijnen: handen wassen! Voor vegetariërs is dat niet anders dan voor vleeseters.
Er is niets mis met vegetarisch eten, maar doe het wel met 2 benen op de grond.
Fotocredits: Serie Kitchen#3, uitsnede, fabrisalvetti
Nog 3
Je hebt 0 van de 3 kado-artikelen gelezen.
Op 5 mei krijg je nieuwe kado-artikelen.
Op 5 mei krijg je nieuwe kado-artikelen.
Als betalend lid lees je zoveel artikelen als je wilt, én je steunt Foodlog
Lees ook
Arno, wat is jouw mening over soja olie ?
Mooi dat je zo gezond bent door het vegetarisme.
Ik ken iemand van bijna 70, die loopt de marathon in 3 1/2 uur, nooit ziek geweest, maar eet zijn hele leven al 7 keer per week vette hamburgers, braadworsten en slavinken. Zijn moeder was vegetariër en is jong gestorven.
Over casuïstiek raak je nooit uitgesproken.
Sorry dat ik zo laat reageer. Ik ben vegetariër sinds geboorte. Inmiddels ruim de vijftig gepasseerd en heb nimmer vlees of vis gegeten. Mijn ouders zijn vegetariër geworden omstreeks 1930 en hebben hun kinderen vegetarisch (met melk, kaas en eieren) opgevoed. Tijdens de Tweede Wereldoorlog ruilden zij vleeschbonnen om voor andere nuttige zaken.
Met mijn gezondheid gaat het prima. Ik heb nimmer problemen gehad welke te wijten zouden zijn aan mijn vegetarisme. Bijna vanzelfsprekend ken ik veel (oudere en jongere) vegetariërs. Ze zijn niet mager of grauw. (Alsof blozend rood gezond zou zijn.) Ook daar tref ik geen voedingsgerelateerde problemen aan. Ik eet zelden vegaburgers, sojaburgers, sojabrokjes of andere op vlees gelijkende producten. De Vegetarische Slager heeft nog geen cent aan mij verdiend. Wel gebruik ik sojamelk (één of twee glazen per dag) en een vitamine-B12-tabletje, want verder gebruik ik zo min mogelijk zuivelproducten.
Jullie zullen begrijpen, dat ik alle "gevaren" die ik in de reacties las met een glimlach heb beloond. In #72 werd gewezen op de desastreuze gevolgen van de sojaproductie. Ongeveer negentig procent van de wereldwijde sojaproductie is bestemd voor de veevoederindustrie. In Oosterse landen wordt door mensen het meeste soja gegeten. En ook in de voedingsmiddelenindustrie wordt soja toegevoegd aan vleesproducten. Wie gaat zich nu achter de oren krabben?
http://www.milieudefensie.nl/publicaties/brochures-folders/sojabarometer-2012/view
Frank #46 schrijf je "Stelling: hoe houdt je je vee gezond? Door ingekuilde (en andere gefermenteerde) voeding."
Het lijkt mij een verkeerde stelling. Omdat kuil geen linoleenzuur bevat, wordt een rund ongezonder, evenals de melk en het vlees afkomstig van dat rund. (geen CLA, verkeerde verhouding tussen vetzuren, minder vitamine B en E)
Reactie van Inproba:
"Sinds een jaar hebben wij, naast onze standaard Ketjap Manis, een premium Ketjap Manis in ons assortiment: de Ketjap Manis ‘100% natuurlijk’. Deze Ketjap Manis bevat in plaats van op hydrolische wijze geproduceerde sojasaus, natuurlijk gefermenteerde Japanse sojasaus.
Japanse sojasaus ondergaat een fermentatieproces van minimaal 6 maanden. Sojasaus is naast Melasse één van de belangrijkste ingrediënten van Ketjap Manis.
Met betrekking tot andere merken, hierover kunnen wij geen informatie geven, want wij hebben geen inzicht in hoeverre de informatie op het etiket klopt en wat er daadwerkelijk aan ingrediënten wordt toegevoegd. Voor zover ons bekend is onze Ketjap Manis de enige Ketjap Manis met 100% natuurlijke ingrediënten verkrijgbaar in de supermarkt. Binnenkort introduceren wij in de Nederlandse supermarkten ook een Ketjap Asin op basis van 100% natuurlijke ingrediënten."
Op de etiketten worden meestal geen hoeveelheden vermeld. Weet iemand bij welke hoeveelheid sojalecithine in een product het verplicht is om te melden dat deze van GM afkomst is? En als die hoeveelheid 'onder de limiet' zit, of de producent dan ook daadwerkelijk gebruik maakt van de mogelijkheid om GM soja te gebruiken i.p.v. de - duurdere - niet GM variant?
Hoe zit het met Aziatische geïmporteerde ketjap en los verkrijgbare tofoe in dit opzicht?