Vegetariër worden associëren de meeste mensen niet meteen met risicovol leven. Toch nemen veel vegetariërs onvermoede risico's.
In diverse onderzoeken is aangetoond dat een goed doordacht, voedzaam en plantaardig dieet grote gezondheidsvoordelen biedt (zoals een lager risico op obesitas, hartzieken, diabetes en beroerte en een langere levensverwachting). Let op: 'een goed doordacht, voedzaam en plantaardig dieet'. Dat iets anders dan zomaar 'stoppen met vlees eten'. Als je te weinig essentiële nutriënten binnenkrijgt, loop je risico's. Van gewichtstoename tot achteruitgang in breinfuncties. Het is net zo gemakkelijk een ongezonde vegetariër te zijn, als het is een ongezonde vleeseter te zijn. Het wordt pas echt gezond als vlees en/of zuivel vervangen worden door meer fruit, groenten, bonen, soja en voedingsmiddelen die barsten van de verschillende nutriënten.
Dat zegt de Huffington Post, waarin voedingsdeskundige Kristin Kirkpatrick de vijf grootste valkuilen voor (Amerikaanse) vegetariërs aan de orde stelt.
1. Je gebruikt onbetrouwbare bronnen
In de media struikel je over de voorbeelden van sterren die vegetariër zijn geworden en vol trots hun dunne, gezonde lichaam showen. Dat wil jij ook. Maar de artikelen in de glossies zeggen niets over hoe het celebrity-dieet er uit ziet en welke nutriënten het bevat. Vitaminetekorten komen dan ook geregeld voor. Bij vegetariërs treedt bijvoorbeeld regelmatig een vitamine B12 tekort op, dat op lange termijn zelfs tot zenuwschade kan leiden. Doe dus je huiswerk als je besluit vegetariër te worden, raadpleeg betrouwbare bronnen of bespreek je menu met een goede diëtist.
2. Je wordt een "snack-aholic"
Veel (Amerikaanse) vegetariërs schrappen vlees uit hun menu, maar weten vervolgens niet hoe het dan ontstane gat te vullen. Ze grijpen naar chips en koekjes. Maar zoutjes en snoep zitten vol lege calorieën die je alleen maar dik maken en bovendien op termijn een bedreiging voor je gezondheid kunnen zijn. Gooi de chips eruit en stap over op wortels en pindakaas, popcorn (uit de magnetron), volkoren crackers met houmous of amandelen met rozijnen.
3. Je eet iedere dag hetzelfde
Als je qua voedingswaarde iedere dag ongemerkt hetzelfde eet, loop je het risico te weinig nutriënten binnen te krijgen. Met name essentiële vitaminen, mineralen en gezonde vetten vallen nogal eens buiten het menu. Focus dan ook op voldoende eiwitten (noten, zaden, peulvruchten, tofu), calcium (donkergroene bladgroenten, boerenkool, broccoli), ijzer (gedroogde peulvruchten en linzen, sojabonen), vitamine B12 (toegevoegd in ontbijtgranen, sojamelk, vette vis), vitamine D (zonlicht en supplementen) en vooral veel felgekleurde vruchten en groenten.
4. Je vergeet eiwitten te eten
Dat komt omdat de eiwitdiscussie zo gekleurd is geraakt door de politieke beladenheid van 'het vlees eten'. Twee feiten: 1) Eiwit komt niet alleen voor in vlees, 2) je hebt niet veel eiwit nodig om gezond te blijven, maar je kunt ook niet zonder. Er zit uitstekend plantaardig eiwit in bijvoorbeeld linzen, sojabonen, pindakaas, quinoa, bonen, kikkererwten en erwten. Hoeveel eiwit je nodig hebt, hangt af van je gewicht: ongeveer 0,8 gram per kilo lichaamsgewicht. Eenvoudig sommetje: weeg je 60 kilo, heb je 48 gram eiwit per dag nodig, voor iemand van 80 is dat 64 gram. Zorg dat je dat binnenkrijgt.
5. Je denkt dat je niet ziek kunt worden van het eten van planten
Er zijn mensen die er voor kiezen vegetariër te worden om voedselonveiligheden te vermijden. Maar ook op plantaardig voedsel komen ziekmakende bacteriën voor (denk aan EHEC). Van alle in de VS gerapporteerde voedselvergiftigingen zijn er evenveel aan een dierlijke als aan een plantaardige oorzaak toe te wijzen. Voedselveiligheid heb je voor een groot deel zelf in de hand: wil je 'schoon' eten, houd je dan aan de noodzakelijke regels van hygiëne, goede opslag en bewaartermijnen: handen wassen! Voor vegetariërs is dat niet anders dan voor vleeseters.
Er is niets mis met vegetarisch eten, maar doe het wel met 2 benen op de grond.
Fotocredits: Serie Kitchen#3, uitsnede, fabrisalvetti
Dit artikel afdrukken
Dat zegt de Huffington Post, waarin voedingsdeskundige Kristin Kirkpatrick de vijf grootste valkuilen voor (Amerikaanse) vegetariërs aan de orde stelt.
1. Je gebruikt onbetrouwbare bronnen
In de media struikel je over de voorbeelden van sterren die vegetariër zijn geworden en vol trots hun dunne, gezonde lichaam showen. Dat wil jij ook. Maar de artikelen in de glossies zeggen niets over hoe het celebrity-dieet er uit ziet en welke nutriënten het bevat. Vitaminetekorten komen dan ook geregeld voor. Bij vegetariërs treedt bijvoorbeeld regelmatig een vitamine B12 tekort op, dat op lange termijn zelfs tot zenuwschade kan leiden. Doe dus je huiswerk als je besluit vegetariër te worden, raadpleeg betrouwbare bronnen of bespreek je menu met een goede diëtist.
2. Je wordt een "snack-aholic"
Veel (Amerikaanse) vegetariërs schrappen vlees uit hun menu, maar weten vervolgens niet hoe het dan ontstane gat te vullen. Ze grijpen naar chips en koekjes. Maar zoutjes en snoep zitten vol lege calorieën die je alleen maar dik maken en bovendien op termijn een bedreiging voor je gezondheid kunnen zijn. Gooi de chips eruit en stap over op wortels en pindakaas, popcorn (uit de magnetron), volkoren crackers met houmous of amandelen met rozijnen.
3. Je eet iedere dag hetzelfde
Als je qua voedingswaarde iedere dag ongemerkt hetzelfde eet, loop je het risico te weinig nutriënten binnen te krijgen. Met name essentiële vitaminen, mineralen en gezonde vetten vallen nogal eens buiten het menu. Focus dan ook op voldoende eiwitten (noten, zaden, peulvruchten, tofu), calcium (donkergroene bladgroenten, boerenkool, broccoli), ijzer (gedroogde peulvruchten en linzen, sojabonen), vitamine B12 (toegevoegd in ontbijtgranen, sojamelk, vette vis), vitamine D (zonlicht en supplementen) en vooral veel felgekleurde vruchten en groenten.
4. Je vergeet eiwitten te eten
Dat komt omdat de eiwitdiscussie zo gekleurd is geraakt door de politieke beladenheid van 'het vlees eten'. Twee feiten: 1) Eiwit komt niet alleen voor in vlees, 2) je hebt niet veel eiwit nodig om gezond te blijven, maar je kunt ook niet zonder. Er zit uitstekend plantaardig eiwit in bijvoorbeeld linzen, sojabonen, pindakaas, quinoa, bonen, kikkererwten en erwten. Hoeveel eiwit je nodig hebt, hangt af van je gewicht: ongeveer 0,8 gram per kilo lichaamsgewicht. Eenvoudig sommetje: weeg je 60 kilo, heb je 48 gram eiwit per dag nodig, voor iemand van 80 is dat 64 gram. Zorg dat je dat binnenkrijgt.
5. Je denkt dat je niet ziek kunt worden van het eten van planten
Er zijn mensen die er voor kiezen vegetariër te worden om voedselonveiligheden te vermijden. Maar ook op plantaardig voedsel komen ziekmakende bacteriën voor (denk aan EHEC). Van alle in de VS gerapporteerde voedselvergiftigingen zijn er evenveel aan een dierlijke als aan een plantaardige oorzaak toe te wijzen. Voedselveiligheid heb je voor een groot deel zelf in de hand: wil je 'schoon' eten, houd je dan aan de noodzakelijke regels van hygiëne, goede opslag en bewaartermijnen: handen wassen! Voor vegetariërs is dat niet anders dan voor vleeseters.
Er is niets mis met vegetarisch eten, maar doe het wel met 2 benen op de grond.
Fotocredits: Serie Kitchen#3, uitsnede, fabrisalvetti
Nog 3
Je hebt 0 van de 3 kado-artikelen gelezen.
Op 5 mei krijg je nieuwe kado-artikelen.
Op 5 mei krijg je nieuwe kado-artikelen.
Als betalend lid lees je zoveel artikelen als je wilt, én je steunt Foodlog
Lees ook
Nog een valkuil: adviezen van mensen die de klok meenden te hebben horen luiden, maar niet weten wat een klok is, laat staan dat daar een klepel (moeilijk woord) in zit. Daar kun je als domme vegetariër gevaarlijke tekorten door oplopen.
Doordat het stuk op punten suggestief (punt 2 en 3 geldt ook voor mensen die wel vlees eten) is, lokt het misschien wat minder een inhoudelijke discussie uit. Maar het stuk raakt wel de kern. Zeker voor de groep mensen die voor vegetarisch kiezen vanuit andere standpunten dan gezondheid. Ik hoor/lees regelmatig dat mensen vegetarisch zijn geworden en dat voor hen betekent dat ze 'gewoon' vlees/vis weg hebben gelaten. Aan vervanging hebben ze niet gedacht en als ze dat wel hebben gedacht komen ze regelmatig niet verder dan vleesvervangers. Die heten wel zo, maar zijn vaak helemaal geen volwaardige vervanger.
De informatiebronnen voor vegetariërs* zijn soms zo gericht op het doel dat ze kost wat kost (alleen) argumenten naar voren brengen die hun doel ondersteunt. Het is dan extra opletten de informatie klopt en wel volledig is.
Vegetariërs lezen/horen graag dat hun voedingspatroon gezonder is. Robert Hoenselaar zocht al een keer uit hoe dat zat: http://voedingengezondheid.com/vegetariers-leven-niet-langer.html
Er zijn geen aanwijzingen dat vegetariërs langer leven dan niet-vegetariërs/vleeseters.
* Dit geldt uiteraard niet alleen voor vegetariërs, maar voor elk voedingspatroon dat afwijkt van het gemiddelde patroon.
@Liesbeth: er zijn wel degelijk sterke aanwijzingen dat vegetariërs langer leven. Je kunt hoogstens stellen dat dit onvoldoende wetenschappelijk bewezen is. Op bijna alle kankers (behalve slokdarmkanker) scoren vegetariërs veel beter dan matige vleeseters. Ook blijkt onder vegetariërs de amyloide plaquevorming drie keer zo laag te zijn, reden waarom Alzheimer en hart-patiënten beter geen vlees kunnen eten.
Zie bijv. ook Crowe 2013, Stefani e.a. 2012, Pan e.a. 2011, Rohrmann e.a. 3013.
Rohrmann constateert dat de matige vleeseters het beste scoren. Ik vermoed dat dit veel te maken heeft met het door je besproken volwaardige vervangingsaspect. Veel vegetariërs zijn zich hier onvoldoende van bewust.
Je hebt gelijk dat bovenstaande punten nogal 'suggestief' zijn. Ik wil daaraan toevoegen dat punt 5 nog het meest ongenuanceerd is.
Ziekmakende micro organismen komen vooral op planten door dierlijke (verkeerd behandelde) mest. Vlees bevat veel meer ziekmakende zaken dan (niet GM) planten. Voor een groot deel ook door manipulaties die wij toepassen - het voeren van verdachte GM granen, antibiotica, chemische groeiversterkers zoals Chroompicolinaat, Propyleen-Glycol en metalen - en ß-blokkers en Diazepaam voor de slacht.
ps
Jammer dat nu ook de islamitische en joodse slagers deze rotzooi verplicht voor de slacht moeten toedienen... met dank aan de Partij voor de Dieren. Ik zou er bijna kosher vegetariër van worden...
Hoewel misschien verrassend voor sommige lezers ben ik geen voor- of tegenstander van vegetarische voeding. Ik ben voorstander van een volwaardig voedingspatroon (en dat kan dus ook een vegetarisch voedingspatroon zijn).
Aangezien in deze lijn vast fanatieke vegetariërs reageren, dacht ik ook wat andere argumenten in te brengen :-)
Als je biologische rauwkost eet heb je kans op EHEC (door dierlijke mest). Die kans is heel erg klein maar de gevolgen kunnen groot zijn. Dus ja, dat is een voorbeeld dat het eten van planten gevaarlijk kan zijn. Dit is geen aanbeveling om geen groenten meer te eten.
@Frank , ik heb geen tijd je bronnen door te spitten. Aangezien ik weet dat Robert dit altijd nauw gezet doet gebruikte ik zijn link maar even voor het gemak. (Tot nu toe heb ik Robert nog nooit op fouten kunnen betrappen.)