De NVWA had vooraf aangekondigd dat ze extra controles zouden uitvoeren, vooral bij 'hobbykoks', meldt Out-of-Home. Er zijn ruim 300 extra controles uitgevoerd. "Ongeveer met een derde van het vlees was wel iets mis, bevestigde de NVWA tegenover de krant [het AD, red]. Er werd aan 24 mensen een boete opgelegd. Er is geen bedorven vlees aangetroffen, maar wel een aantal producten die mogelijk tot voedselvergiftiging zouden kunnen leiden." Het slechte vlees is in beslag genomen of 'onklaar gemaakt'.
Na de paardenvleesaffaire, laat de NVWA duidelijk weten zijn werk te doen.
Dit artikel afdrukken
Na de paardenvleesaffaire, laat de NVWA duidelijk weten zijn werk te doen.
Nog 3
Je hebt 0 van de 3 kado-artikelen gelezen.
Op 5 mei krijg je nieuwe kado-artikelen.
Op 5 mei krijg je nieuwe kado-artikelen.
Als betalend lid lees je zoveel artikelen als je wilt, én je steunt Foodlog
Lees ook
We kregen een boze reactie op dit stukje kort nieuws. Het stukje zou te weinig duiding bieden en was onder de maat van Foodlog, stelde Marc van der Lee van VION. Hij vindt dat we vlees in een kwaad daglicht zetten, terwijl het gaat om koekenbakkers van amateurs die de voedselveiligheid in gevaar brengen omdat ze - uit onnozel onwetendheid of willens en wetens - de bewaar- en verwerkingsregels in gevaar brengen. Daar heeft'ie gelijk in.
De redactie stelde de aandacht van de NVWA voor vlees - na al dat paardenvlees - aan de orde. Zou het met de groenten veel beter gesteld zijn? Buiten laten koken door amateurs voor grote groepen mensen, da's nagenoeg even gevaarlijk in 21e eeuw als het was in de middeleeuwen. Dáár gaat het om.
Mij intrigeerde persoonlijk dit zinnetje uit het AD: "Vorig jaar was bij 50 procent van de gecontroleerde straatverkopers de boel niet in orde, maar volgens Vincken zijn de cijfers onvergelijkbaar. " Wat was er dit jaar anders dan vorig jaar en waarom? Die duiding zoek ik nog.
Iemand? Marc?
Laat van der Lee nou eerst die "mist" rond dat VION-jaarverslag eens oplossen...
Ik zie door de bomen geen Belderbos meer.
@Dick, boos? Nee hoor. Maar het gemak en de oppervlakkigheid waarmee de media berichten over berichten, is soms stuitend. Hijgerig achter elkaar aan en belust om als eerste het nieuws te brengen. En als er niets in zit, dan maken we er nieuws van. Don't take it personal Dick maar"Voedselhygiëne op Koninginnedag schiet te kort" doet het minder dan "NVWA vindt slecht vlees op voedselmarkten".
En wie het kan duiden waar de verschillen met vorig jaar zitten? Ik denk de NVWA. Zij hebben de onderzoeksdata.
Van der Lee heeft gelijk. Foodlog moet het niet over vies eten op koninginnedag hebben, natuurlijk is dat vies (heerlijk !), maar over erge dingen op de wereldmarkt van dierlijke eiwitten.
Inderdaad, Wouter, daar loopt een in beginsel een boeiende lijn over en hij valt stil. Toch staat er een onderwerp van toekomstig wereldwijd belang: wat komt er mee met vleesvervangers? Met Becel kwam ook wat mee, vinden velen.