Bij biologisch appels denk je niet aan antibiotica. Toch blijken in de Verenigde Staten biologische appeltelers antibiotica te gebruiken. Vanaf het najaar van 2014 mag dat niet meer.
De Amerikaanse consumentensite voor een 'groene' manier van leven, The Daily Green, meldt dat het gebruik van antibiotica in de biologische fruitteelt volgens plan uitgefaseerd wordt.
Biologisch betekent vrij van chemische bestrijdingsmiddelen, kunstmest, hormonen en antibiotica. In de regels ten aanzien van biologische producten blijkt dat in de VS biologische (en reguliere) appeltelers het antibioticum oxytetracycline mogen gebruiken tegen een akelige ziekte: fire blight, die in het Nederlands bacterievuur heet.
Bacterievuur is lastig te bestrijden, laat staan uit te roeien. Behandelen van een aangetaste fruitboom met antibiotica kan het enige middel zijn om de boom te redden. De ziekte kan zich razendsnel verspreiden (bijvoorbeeld door bevruchtende insecten) en hele boomgaarden kunnen eraan ten prooi vallen. In de VS wordt het antibioticum met name in het Noord-Westen ingezet - daar is nl. een ander middel niet meer werkbaar doordat bacteriën er resistent tegen zijn geworden.
Vandaag werd bekend dat The National Organic Standards Board het verzoek van een aantal biologische telers om antibiotica te mogen blijven gebruiken tot 2016, verworpen heeft. Er zijn blijkbaar genoeg andere manieren om bacterievuur aan te pakken: 'plantengenetica, sanering, het afzagen van aangetaste takken, stikstof en watermanagement, koper, biocontrole'. Voorstanders van het afschaffen van de antibiotica-ontheffing vinden het tijd deze bestrijdingswijzen - en andere, innovatieve aanpakken - nu maar eens groots door te voeren en te investeren in de verbetering ervan. De pleiters voor het verlengen van de ontheffing stellen dat niets zo goed werkt als een dosis antibiotica. Kwistig gebruik van antibiotica speelt de mensheid het belangrijkste anti-infectiewapen in m.n. operatiekamers uit handen.
Hoe zit het eigenlijk bij ons met het gebruik van antibiotica in de biologische boomgaard?
Fotocredits: Apple tree with fire blight, uitsnede, Sebastian Stabinger
Dit artikel afdrukken
Biologisch betekent vrij van chemische bestrijdingsmiddelen, kunstmest, hormonen en antibiotica. In de regels ten aanzien van biologische producten blijkt dat in de VS biologische (en reguliere) appeltelers het antibioticum oxytetracycline mogen gebruiken tegen een akelige ziekte: fire blight, die in het Nederlands bacterievuur heet.
Bacterievuur is lastig te bestrijden, laat staan uit te roeien. Behandelen van een aangetaste fruitboom met antibiotica kan het enige middel zijn om de boom te redden. De ziekte kan zich razendsnel verspreiden (bijvoorbeeld door bevruchtende insecten) en hele boomgaarden kunnen eraan ten prooi vallen. In de VS wordt het antibioticum met name in het Noord-Westen ingezet - daar is nl. een ander middel niet meer werkbaar doordat bacteriën er resistent tegen zijn geworden.
Vandaag werd bekend dat The National Organic Standards Board het verzoek van een aantal biologische telers om antibiotica te mogen blijven gebruiken tot 2016, verworpen heeft. Er zijn blijkbaar genoeg andere manieren om bacterievuur aan te pakken: 'plantengenetica, sanering, het afzagen van aangetaste takken, stikstof en watermanagement, koper, biocontrole'. Voorstanders van het afschaffen van de antibiotica-ontheffing vinden het tijd deze bestrijdingswijzen - en andere, innovatieve aanpakken - nu maar eens groots door te voeren en te investeren in de verbetering ervan. De pleiters voor het verlengen van de ontheffing stellen dat niets zo goed werkt als een dosis antibiotica. Kwistig gebruik van antibiotica speelt de mensheid het belangrijkste anti-infectiewapen in m.n. operatiekamers uit handen.
Hoe zit het eigenlijk bij ons met het gebruik van antibiotica in de biologische boomgaard?
Fotocredits: Apple tree with fire blight, uitsnede, Sebastian Stabinger
Nog 3
Je hebt 0 van de 3 kado-artikelen gelezen.
Op 5 mei krijg je nieuwe kado-artikelen.
Op 5 mei krijg je nieuwe kado-artikelen.
Als betalend lid lees je zoveel artikelen als je wilt, én je steunt Foodlog
Lees ook
Goed nieuws! USDA Organic volledig vrij van antibiotica (zowel plantaardig als dierlijk). In de EU zijn antibiotica bij fruitteelt niet toegestaan. Ook de appels en peren uit de VS die met het EU bio logo hier verkocht worden moeten verklaard antibioticum vrij zijn. Hiermee gaan EU Bio en USDA Organic steeds meer op elkaar lijken.
Waar worden antibiotica in plantaardige teelten wél gebruikt?
Ik heb weleens begrepen dat tulpen grootverbruikers zijn. Maar hoe zit het met m'n (al dan niet biologische) spruitjes, boerenkool en sla? Iedere dag is er immers opnieuw iets in het nieuws dat je nog niet wist.
Telkens schrik je weer: dat er in de appelteelt ook al antibiotica gebruikt worden, was me nog niet bekend.
Ik weet nog goed hoe ik een jaar of 20 terug opkeek toen er antibiotica in standaard opfokkuikenvoer bleek te zitten. Ook de "droogzetters" waren een paar jaar terug nog nieuw voor me.
Onbegrijpelijk hoe het heeft kunnen gebeuren dat antibioticagebruik in de landbouw tot een dergelijk soort usance verworden is.
Ongeveer 35% van wereldwijde teelt gaat verloren door ziektes en plagen. Bij suikerbiet en katoen is het verlies potentieel 50-80%. Russische Roulette is vergeleken met veel mono-teelten een gezelligheidsspelletje. We zijn met zijn allen het punt voorbij dat we vingerwijzend incidenten of anecdotes zoals in dit artikel gemeld kunnen verheffen tot schandalen.
Antibiotica in volleveldsgroenteteelt heb ik nog nooit van gehoord, zowel gangbaar als bio. Ik neem aan dat het alleen in de US is toegestaan.
Staqat in ieder geval niet op de lijst van wat Skal goedkeurt hier te vinden
Bacterievuur, ook wel perevuur genoemd is een bacterie. Zo'n 20 jaar geleden was er hier in Flevoland even paniek over het optreden van de ziekte. Dat bleek redelijk mee te vallen. Wel komt ongeveer iedere 5 jaar een controleur langs (heeft niets met bio te maken) die langs de windsingels van de boerenerven loopt om te zien of er bacterievuur aanwezig is in bomen of struiken die de bacterie ook kunnen dragen. Indien aanwezig dan het verzoek die bomen om te zagen.
Dit is met name zo omdat hier veel fruitbomen gekweekt worden en het gebied daarom de status bacterievuurvrij wil (moet?) hebben.