Het blijkt prima te kunnen. Een megastal, honderdduizenden vleeskuikens, en toch geen antibiotica. Zelfs de dierenarts gelooft zijn ogen niet.
De Duitse boer Richard Hansen heeft in 2010 op het landgoed/akkerbouwbedrijf Müddersheim bij Vettweis 4 nieuwe megastallen van 1.800 m2 neergezet. In de stallen is ruimte voor 148.000 vleeskuikens. Boerderij wijdt er een fotoreportage aan.
Hansen gelooft in een zorgvuldige en arbeidsintensieve bedrijfsvoering. Hij gaat liever dagelijks de stal in om de zieke en dode kuikens af te voeren dan dat hij preventief alle beesten antibiotica voorzet - iets wat zijn dierenarts hem wel adviseert. Hansen: "Je kunt toch niet alle kuikens in de stallen antibioticum verstrekken omdat slechts 5 procent het mogelijk nodig heeft?" In het begin van iedere ronde van zes weken komen er volgens Hansen zo'n 150 tot 200 dode kuikens per dag uit een stal, later wordt dat minder.
Per stal worden er na 4 tot 4,5 week 10.000 kuikens met een gewicht van 1.800-1.900 gram uitgehaald, de rest groeit door tot ze met 40 dagen en een gewicht van 2.600 gram naar de slacht gaan. Per jaar gaat het om zo'n 1,3 miljoen kippen.
Niet alleen de stallen, ook alles er omheen is volgens Hansen gericht op duurzaamheid. Er is een biovergistingsinstallatie voor de mest, er zijn zonnepanelen en windmolens, de restwarmte van de biovergasser wordt gebruikt voor het verwarmen van de stallen. Van wat de kippen eten is ongeveer 30 procent tarwe uit eigen teelt, zo'n 1.500 ton per jaar.
Het is ontegenzeggelijk een megastal. En toch gaat het niet hand in hand met een ruim gebruik van antibiotica. Menselijk toezicht en adequaat ingrijpen maken zelfs een megastal beheersbaar.
Fotocredits: uitsnede uit een van de foto's uit de reportage van Guus Queisen
Dit artikel afdrukken
Hansen gelooft in een zorgvuldige en arbeidsintensieve bedrijfsvoering. Hij gaat liever dagelijks de stal in om de zieke en dode kuikens af te voeren dan dat hij preventief alle beesten antibiotica voorzet - iets wat zijn dierenarts hem wel adviseert. Hansen: "Je kunt toch niet alle kuikens in de stallen antibioticum verstrekken omdat slechts 5 procent het mogelijk nodig heeft?" In het begin van iedere ronde van zes weken komen er volgens Hansen zo'n 150 tot 200 dode kuikens per dag uit een stal, later wordt dat minder.
Per stal worden er na 4 tot 4,5 week 10.000 kuikens met een gewicht van 1.800-1.900 gram uitgehaald, de rest groeit door tot ze met 40 dagen en een gewicht van 2.600 gram naar de slacht gaan. Per jaar gaat het om zo'n 1,3 miljoen kippen.
Niet alleen de stallen, ook alles er omheen is volgens Hansen gericht op duurzaamheid. Er is een biovergistingsinstallatie voor de mest, er zijn zonnepanelen en windmolens, de restwarmte van de biovergasser wordt gebruikt voor het verwarmen van de stallen. Van wat de kippen eten is ongeveer 30 procent tarwe uit eigen teelt, zo'n 1.500 ton per jaar.
Het is ontegenzeggelijk een megastal. En toch gaat het niet hand in hand met een ruim gebruik van antibiotica. Menselijk toezicht en adequaat ingrijpen maken zelfs een megastal beheersbaar.
Fotocredits: uitsnede uit een van de foto's uit de reportage van Guus Queisen
Nog 3
Je hebt 0 van de 3 kado-artikelen gelezen.
Op 5 mei krijg je nieuwe kado-artikelen.
Op 5 mei krijg je nieuwe kado-artikelen.
Als betalend lid lees je zoveel artikelen als je wilt, én je steunt Foodlog
Lees ook
Niet onbelangrijk is de omgeving van de stallen; ik denk dat het bedrijf vrij geisoleerd ligt, en daardoor een lage ziektedruk heeft. Verder vind ik interessant dat mensen meer worden ingezet, al kan ik me moeilijk voorstellen dat je zieke kuikens eruit kunt halen. Dode wel, maar is het risico op besmetting dan niet hoog? Verder heel mooi dat er eigen energie wordt gebruikt; energieneutrale stal. Die subsidies hebben iig resultaat.
Ik ken iemand die opgegroeid is op een boerderij en daar heel lang nog gewoond heeft en zoals hij het zegt: vroeger bij de boeren als er een koe of ander dier ziek werd, werd het gewoon apart gezet tot het beter was, zo werd de rest ook niet ziek. Dat is wat deze Duitse boer dus ook doet, houdt zijn beesten heel goed in de gaten en zet zieken gewoon in quarantaine. Dat is pas dierenliefde als ik zo vrij mag zijn om het te zeggen. Het kan dus wel
#2 Nergens in het artikel wordt erover gesproken dat zieke dieren in quarantaine gezet worden dat is een aanname. Wel staat er dat er in de eerste week tussen de 150-200 dode kuikens dagelijks uit de stal komen en dit aantal afneemt gedurende zes weken.
Ik weet niet of deze boer dat doet, dat is een aanname, als ze dood zijn zijn ze lastig in quarantaine te zetten om later weer terug te zetten, maar zou die dat dan niet met dieren doen die een kans maken weer beter te worden? Lijkt me toch wel, is toch een bron van inkomsten, afmaken kan altijd nog.
#4 zal volgens mij een economische afweging zijn. De marges op kip zijn echter laag, afmaken is de meest waarschijnlijke optie.