Chinezen gebruiken steeds meer houten weggooistokjes. Daarmee zorgen ze voor ontbossing. Dat moet anders kunnen.
Om de een of andere reden zijn Chinezen de laatste jaren veel meer houten eetstokjes gaan verbruiken. Produceerde China in de jaren 2004-2009 nog 57 miljard paar stokjes per jaar, de laatste jaren is er een reuzensprong gemaakt naar 80 miljard paar stokjes per jaar. Dat komt neer op 60 paar stokjes per persoon per jaar in China. Voor al die stokjes zijn jaarlijks 20 miljoen bomen nodig, 1,5 procent van het bosoppervlak van China.
In China is slechts 20 procent van het land bedekt met bos. De toegenomen eetstokjesproductie zorgt dus voor een zorgwekkende versnelling in het tempo van ontbossing, toch al een groot probleem in Azië, waar jaarlijks 28.000 vierkante kilometer bos verdwijnt. Ter vergelijking: de Japanners laten zich voorstaan op hun bebossing van 69 procent, maar dat land importeert dan ook het merendeel van z'n weggooistokjes (bijvoorbeeld uit China). Het is de vraag hoeveel waarde nog toegekend kan worden aan de tijdens een klimaatconferentie in 2009 beloofde herbebossing van 40 miljoen hectare in 2020.
Er gaan dan ook stemmen op voor alternatieven. Waarom zouden de Chinezen persé houten eetstokjes moeten gebruiken? In landen als Vietnam eet men meestal met plastic stokjes. De Koreanen geven de voorkeur aan metalen. Waarom al die houten weggooistokjes? Ieder z'n eigen stokjes, al dan niet in een mooi hoesje, altijd op zak of thuis. Dat is de oplossing.
Fotocredits: misswired
Dit artikel afdrukken
In China is slechts 20 procent van het land bedekt met bos. De toegenomen eetstokjesproductie zorgt dus voor een zorgwekkende versnelling in het tempo van ontbossing, toch al een groot probleem in Azië, waar jaarlijks 28.000 vierkante kilometer bos verdwijnt. Ter vergelijking: de Japanners laten zich voorstaan op hun bebossing van 69 procent, maar dat land importeert dan ook het merendeel van z'n weggooistokjes (bijvoorbeeld uit China). Het is de vraag hoeveel waarde nog toegekend kan worden aan de tijdens een klimaatconferentie in 2009 beloofde herbebossing van 40 miljoen hectare in 2020.
Er gaan dan ook stemmen op voor alternatieven. Waarom zouden de Chinezen persé houten eetstokjes moeten gebruiken? In landen als Vietnam eet men meestal met plastic stokjes. De Koreanen geven de voorkeur aan metalen. Waarom al die houten weggooistokjes? Ieder z'n eigen stokjes, al dan niet in een mooi hoesje, altijd op zak of thuis. Dat is de oplossing.
Fotocredits: misswired
Nog 3
Je hebt 0 van de 3 kado-artikelen gelezen.
Op 5 mei krijg je nieuwe kado-artikelen.
Op 5 mei krijg je nieuwe kado-artikelen.
Als betalend lid lees je zoveel artikelen als je wilt, én je steunt Foodlog
Lees ook
Geef alle Chinezen vaatwasmachinebestendige rvs stokjes, met aan de ene kant een vork- of lepelvormig uiteinde. Misschien gaan ze ontdekken dat als ze de stokjes andersom vast hebben, dat het dan veel makkelijker eet.
Ik dacht dat ze van bamboe waren?
Ongeveer de helft wordt van bamboe gemaakt, volgens een NY-Times artikel: "About 45 percent of disposable chopsticks are made from trees like cotton wood, birch, and spruce, while the remainder are made from bamboo."
De huidige wegwerp- chopsticks zijn nog gevaarlijk ook ... Zie recent artikel
in een Chinese krant.
Uit China kwamen eerder berichten, ik denk tien jaar geleden, over de ramp van de wegwerpstokjes. Het is moeilijk te begrijpen. Alle eetstokjes die ik ergens bij kreeg, heb ik nog. Ik heb zoveel eetstokjes dat ik ze in driehonderd jaar niet slijten kan aan mijn eigen rijst. Komt u morgen eten, ik heb voor honderd man (m/v) bestek. Stokjes. Tweedehands. Schoon uit de afwasmachine? Welnee, even afvegen en laten drogen.
Waarom doet men twee stokjes weg na het eten? Dat doet men toch ook niet met een stoel na de zit?