Dit zijn de schandaalweken. Na de paardenvleesaffaire is er nu een sperma-affaire in de biologische melkveehouderij.
Kalveren hebben net als mensenbabies en andere jonge dieren een kans van ongeveer 50% om als mannetje te worden geboren. Die kans geldt als het sperma waaruit stiertjes zouden worden geboren, niet gesexed wordt. Moderne technieken staan het toe om sperma waaruit mannelijke dieren worden geboren te verwijderen. Dat is gunstig voor melkveehouders omdat zij alleen geïnteresseerd zijn in vrouwelijke dieren. Mannelijke dieren zijn economisch ongewenst en vormen een lastig te gelde te maken bijproduct in de vorm van kalfsvlees.
Biologisch melkveehouders wilden graag weten of het gebruik van zogenaamd gesexed sperma is toegestaan. Ze gebruiken het immers. Het blijkt echter verboden. In juli 2012 heeft de Europese Commissie een standpunt ingenomen dat het gebruik van gesekst sperma niet toestaat. Desgevraagd lichtte SKAL de reden daarvoor toe: "de reden achter deze Europese beslissing is dat de vruchtbaarheidstechniek “seksen van sperma” niet past in het concept van de biologische veehouderij. Door toepassing van deze techniek wordt de natuurlijke balans tussen mannelijke en vrouwelijke nakomelingen aangetast. Dit kan leiden tot ernstige aantasting van de diversiteit in de biologische veehouderij."
De keuze betekent dat er aanmerkelijk meer stierkalveren ter wereld zullen komen. Hierdoor zal er mogelijk tot 100% meer biologisch kalfvlees op de markt komen. Nederland is geen grote consument van kalfsvlees zodat het vlees van de dieren die hier geboren worden 'versleept' zal moeten worden naar exportlanden. Op dit moment proberen vele biologische melkveehouders dit 'slepen' klaarblijkelijk te voorkomen. Niettemin moet worden vastgesteld dat ze daarmee frauderen omdat ze ongewenste stiertjes uit uw pak biologische melk weg laten sexen.
Fotocredits: Epruvete s spermo, uitsnede, jaz_foto
Dit artikel afdrukken
Biologisch melkveehouders wilden graag weten of het gebruik van zogenaamd gesexed sperma is toegestaan. Ze gebruiken het immers. Het blijkt echter verboden. In juli 2012 heeft de Europese Commissie een standpunt ingenomen dat het gebruik van gesekst sperma niet toestaat. Desgevraagd lichtte SKAL de reden daarvoor toe: "de reden achter deze Europese beslissing is dat de vruchtbaarheidstechniek “seksen van sperma” niet past in het concept van de biologische veehouderij. Door toepassing van deze techniek wordt de natuurlijke balans tussen mannelijke en vrouwelijke nakomelingen aangetast. Dit kan leiden tot ernstige aantasting van de diversiteit in de biologische veehouderij."
De keuze betekent dat er aanmerkelijk meer stierkalveren ter wereld zullen komen. Hierdoor zal er mogelijk tot 100% meer biologisch kalfvlees op de markt komen. Nederland is geen grote consument van kalfsvlees zodat het vlees van de dieren die hier geboren worden 'versleept' zal moeten worden naar exportlanden. Op dit moment proberen vele biologische melkveehouders dit 'slepen' klaarblijkelijk te voorkomen. Niettemin moet worden vastgesteld dat ze daarmee frauderen omdat ze ongewenste stiertjes uit uw pak biologische melk weg laten sexen.
Fotocredits: Epruvete s spermo, uitsnede, jaz_foto
Nog 3
Je hebt 0 van de 3 kado-artikelen gelezen.
Op 5 mei krijg je nieuwe kado-artikelen.
Op 5 mei krijg je nieuwe kado-artikelen.
Als betalend lid lees je zoveel artikelen als je wilt, én je steunt Foodlog
Lees ook
Beste mensen,
Illegaal gebruik is een groot woord. Ik heb wat zoekwerk verricht en kom er achter dat de brief waarin het verbod zou staan niet op internet te vinden is. Skal is, nadat na een artikel van mijn hand in Ekoland boeren hun gingen bellen, de veehouders een brief gaan sturen met daarin de mededeling dat het gebruiken van gescheiden sperma niet is toegestaan. Dit is op basis van een beslissing van "EU Comission Civil Servant" die na vragen in 2012 de regels voor biola er nog eens op heeft nagelezen en tot de interpretatie komt dat het gebruik van gesekst sperma niet past bij de uitgangspunten van de biologische landbouw. In een nieuwsbrief van Growlink (Organic Standard, Issue 138/October 2012), staat ook dat deze beslissing nog geen "legally binding decision" is en dat het "can be brought to the EU Court of Justice for a definitive interpretation". Het schijnt dat een aantal lidstaten bezwaar hebben gemaakt tegen deze beslissing, welke dat zijn wordt niet vermeld. Dit moeten we dus afwachten?
Dus illegaal is denk ik een groot woord, jammer dat het zo door Foodlog gebracht werd. Maar het is goed dat het nu eindelijk wel ter discussie komt, waar ik ook in het artikel in Ekoland voor pleit. Pikant is dat dergelijke technieken vaak 'goede' en 'slechte' kanten hebben. Op wereldniveau en in een commerciële setting zal het wellicht tot meer van het zelfde leiden, dus meer gevaar voor inteelt. Op een individueel bedrijf, waar men met eigen stieren werkt, maar dus wel via KI, kan een dergelijke techniek de boer helpen gerichter te selecteren. En als bedrijven zelf weer meer gaan fokken met de eigen dieren, geeft dit weer meer diversiteit en dieren die zijn aangepast aan hun omgeving. Maar op een individueel bedrijf moet de veehouder dan natuurlijk ook niet te scherp gaan selecteren, want dan verliest hij zelf de diversiteit in de veestapel. Ja, de verantwoordelijkheid wordt groter met zulke technieken ter beschikking, voor de boer zelf en de fokkerijorganisaties, handelaren. Waar heb ik dat meer gehoord?
Peter Jens en Sjoerd geven een mooie voorzet voor een indicatieve rekentool. In het kader van bewustwording van de relatie zuivel - vlees bij de consument is een webpagina met daarop een rekentool nuttig. Je vult in wat je zuivelconsumptie is aan melk, boter, kaas, yoghurt etc en er wordt voor je berekend wat je aandeel is in de vleesproductie die je logischerwijs zelf zou moeten consumeren. In mijn vorige werk maakte ik die online rekenmodellen regelmatig en het betreft slechts een indicatie, door Piet zijn inbreng kan er dan bijvoorbeeld 10% aftrek plaatsvinden in de berekening. Het hoeft geen exacte wetenschap te zijn.
Als je uitgaat van 240 kilo zuivel per persoon per jaar en 100 gram kalfsvlees per 5 kilo dan zit je op krappe 5 kilo per persoon per jaar. Bijna 100 gram per week is dan dus 1x per week kalfsvlees, welke dag is hier nog vrij voor?
Geen idee of Peter en Sjoerd de goede berekening hebben gemaakt. Wel weet ik dat er naast de zuivel voor de mens nogal melk gebruikt wordt voor veevoer in de vorm van melkpoeders. Ook restproduct wei gaat richting vleesproductie. Zo gaat er nogal melk van de koe naar de vleesproductie. Geen idee om hoeveel dat gaat. Kalvermesters gebruiken nogal melkpoeders. En bij de opfok van jonge dieren zoals eigen kalveren, of biggen, of lammeren, enz wordt ook een en ander als melkpoeder verbruikt. Gegevens daarvan ontbreken, maar ik schat dat buiten de weiproductie, 10% van de Nederlandse melkplas naar de vleesproductie gaat. Gegevens omtrent verbruik van melk voor vleesproductie ontbreken. En dan valt er volgens mij ook geen berekening te maken rond de verhouding liters melk - grammen vlees.
Peter Jens heeft een goede rekensom gemaakt.
Ik kom ook op dat cijfer als één koe 6000 liter melk geeft en dat er per koe, per jaar, 0,7 kalf, zowel stierkalf als vaarskalf, niet gebruikt wordt voor vervanging van de melkveestapel en derhalve in het kalfsvleescircuit (120 kilo vlees per kalf) terecht komt.
Om de rekensom compleet te maken moet je dat getal van 100 gram ook nog iets verhogen omdat de moederkoe zelf ook, na 4 of 5 jaar bij vervanging, in het vleescircuit terecht komt. Dat is dan 60 - 80 kilo vlees per jaar.
Dan kom je op ruim 150 - 170 gram vlees per 5 liter melk.
Zijn er nog andere rekenmeester die dit kunnen verbeteren.?
Het zou een goede zaak zijn om aan iedereen te vertellen dat bij zuivelproductie ook vlees wordt geproduceerd en dat het geen probleem hoeft te zijn om dat vlees. met mate te eten.
Daarnaast kunnen wij er op wijzen dat bij melk- en vleesproductie ook nog het allerbelangrijkste product wordt gemaakt; en dat is mest voor de bodemvruchtbaarheid.
Jacob, ik heb eens ingeschat dat voor elke vijf liter zuivel ongeveer 100gr kalfsvlees gegeten zou moeten worden.