Komende week start de 4e editie van de serie Rode Hoed gesprekken over voedsel. Op 25 februari start de serie met de eerste van 6 avonden. Vier daarvan zullen in de Rode Hoed plaatsvinden. Daarnaast zullen twee avonden buiten de Amsterdamse grachtengordel worden georganiseerd, in Wageningen en Den Bosch.
Wouter van der Weijden en Bert van Ruitenbeek die de serie in samenwerking met gespreksleider Felix Rottenberg organiseren, zeggen over de nieuwe serie:
We zijn met onze debatseries al vier jaar aan het bouwen om landbouw en voedsel hoger op de maatschappelijke agenda te krijgen en bedrijven en consumenten mee te nemen in een constructief debat. Er is in Nederland ontzettend veel kennis over voedsel en landbouw, maar als het gaat om visie en het zien van verbanden lopen we vaak als blindemannetjes tegen elkaar op. Voor deze vierde serie hebben we mensen gezocht die vanuit een brede kennis en visie inzicht kunnen geven, verbanden kunnen leggen en nieuwe wegen kunnen schetsen. Drie van hen komen uit het buitenland.
Eén van de dingen die de landbouw nodig heeft is ecologische modernisering. De boeren in het programma, bio-boer Tom Saat en kastuinder Rob Baan, zijn zeer innovatieve, eigentijdse boeren die ondanks een heel ander vertrekpunt ook veel raakvlakken hebben in hun zoektocht naar kwaliteit en duurzaamheid. We hopen ook met mensen als ‘smaakprofessor’ Peter Klosse weer bij te dragen aan het heruitvinden van een rijke voedselcultuur. En we sluiten af met een hot thema: hoe verder met de melkveehouderij?
Foodlog verzorgt in het kader van de serie een tweetal interviews. Dick Veerman spreekt met Gunter Pauli, auteur van The Blue Economy, over de rol van fantasie voor de innovatie die de 21e eeuw nodig heeft en de noodzaak om problemen vanuit meerdere invalshoeken tegelijk op te lossen.
Met microbioloog Jan Kluytmans spreekt hij over de risico's van MRSA en ESBL besmetting vanuit de intensieve veehouderij. Kluytmans zal vanuit een volksgezondheidsperspectief onder meer ingaan op de stelling "dieren kunnen het beste binnen worden gehouden".
De weergaven van de gesprekken met Pauli en Kluytmans zullen daags voor de optredens in de serie verschijnen.
Kaarten voor de serie zijn te bestellen via de website van De Rode Hoed
Dit artikel afdrukken
We zijn met onze debatseries al vier jaar aan het bouwen om landbouw en voedsel hoger op de maatschappelijke agenda te krijgen en bedrijven en consumenten mee te nemen in een constructief debat. Er is in Nederland ontzettend veel kennis over voedsel en landbouw, maar als het gaat om visie en het zien van verbanden lopen we vaak als blindemannetjes tegen elkaar op. Voor deze vierde serie hebben we mensen gezocht die vanuit een brede kennis en visie inzicht kunnen geven, verbanden kunnen leggen en nieuwe wegen kunnen schetsen. Drie van hen komen uit het buitenland.
Eén van de dingen die de landbouw nodig heeft is ecologische modernisering. De boeren in het programma, bio-boer Tom Saat en kastuinder Rob Baan, zijn zeer innovatieve, eigentijdse boeren die ondanks een heel ander vertrekpunt ook veel raakvlakken hebben in hun zoektocht naar kwaliteit en duurzaamheid. We hopen ook met mensen als ‘smaakprofessor’ Peter Klosse weer bij te dragen aan het heruitvinden van een rijke voedselcultuur. En we sluiten af met een hot thema: hoe verder met de melkveehouderij?
Foodlog verzorgt in het kader van de serie een tweetal interviews. Dick Veerman spreekt met Gunter Pauli, auteur van The Blue Economy, over de rol van fantasie voor de innovatie die de 21e eeuw nodig heeft en de noodzaak om problemen vanuit meerdere invalshoeken tegelijk op te lossen.
Met microbioloog Jan Kluytmans spreekt hij over de risico's van MRSA en ESBL besmetting vanuit de intensieve veehouderij. Kluytmans zal vanuit een volksgezondheidsperspectief onder meer ingaan op de stelling "dieren kunnen het beste binnen worden gehouden".
De weergaven van de gesprekken met Pauli en Kluytmans zullen daags voor de optredens in de serie verschijnen.
Kaarten voor de serie zijn te bestellen via de website van De Rode Hoed
Nog 3
Je hebt 0 van de 3 kado-artikelen gelezen.
Op 5 april krijg je nieuwe kado-artikelen.
Op 5 april krijg je nieuwe kado-artikelen.
Als betalend lid lees je zoveel artikelen als je wilt, én je steunt Foodlog
Lees ook
Thema is aktueel ,maar waarom wordt zoiets altijd georganiseerd in een gebied dat het verste afstaat van de locaties waar agrarische productie plaatsvindt ? Ga eens echt de provincie in waar je eens een keer andere mensen treft die echt geen tijd hebben om zo ver te rijden! Misschien komen er dan eens andere conclusies die meer realisme ten toon spreidden wanneer ECHT betrokkenen deelnemen aan dergelijke bijeenkomsten ! Het mag gerust een keer in het parochiehuis in Tietjerksteradeel,Tholen,Asten of Simpelveld ,daar is ook niks mis mee!
Hier staat een mooie samenvatting van alle discussie die op Foodlog gevoerd is.
http://www.boerenbusiness.nl/columnisten/pascal-philipsen/item/10820636/Innovatiekracht-Nederlandse-landbouw-ver-te-zoeken
JJM Driessen, we geven het door aan de organisatie. Foodlog is slechts mediapartner.
Persoonlijk denk ik dat u een uitstekend voorstel doet.
Geef dan ook even door dat 7 miljard en meer, vooral als men ook nog 20 ton tarwe per ha, met meer biodiversiteit en biobrandstof wil oogsten, niet zonder N (kunstmest) gaat.
Stikstof gebruik zal parallel met de bevolkingsgroei gaan lopen (V. Smil) met alle consequenties van dien. Geen gedroom graag voor de grachtengordel. Dat John Liu zijn broeders tot inzicht ziet komen op die vruchtbare löss grond zonder N is te begrijpen, maar op veelal uitgeloogde gronden in Afrika is dat een geheel ander chapiter.
Vraag ze ook terloops even waarom ze zo voorspelbaar naief blijven. Steeds dat ondertoontje met organic en permaculture etc. etc. Laat die Rode Hond bijeenkomsten eens door iemand anders organiseren.
Laatst hadden we het hier over ecologisch intensief (of andersom, dat ben ik even kwijt). Er is een rapport gepubliceerd door UNEP, die heel uitgebreid ingaan op nutriënten gebruik in de landbouw en die discussie een eenorme duw zou kunnen geven. Daarbij wordt er zowel aandacht besteedt aan overmaat als aan gebrek aan nutriënten. Geen lichte kost, ik vrees dat de deelnemers aan de debatten het niet zullen lezen. Dat discussieert ook een stuk makkelijker.