Op de vorige week in Berlijn gehouden versbeurs Fruitlogistica werd de Klimaatkamer geïntroduceerd. Er valt overal ter wereld groente in te telen. Als er maar water en elektra voor handen zijn. Wij bedachten een toepassing die het ding juist heel specifiek toepasbaar maakt.
De Vlaamse site Vilt.be schrijft over de Klimaatkamer, een staaltje van high tech tuinieren. Nadat tuinder Rob Baan met LED-belichting van zijn gewassen begon, terwijl dat volgens de Nederlandse landbouwuniversiteit wetenschappelijk nog niet kon, brak LED door op de markt. Voortaan kun je in donkere kelders, parkeergarages of op het dak van een flatgebouw groenten telen terwijl de belichtingskosten reuze meevallen.
De Staay Food Group presenteerde zijn Klimaatkamer in Berlijn met een sla. In 35 dagen ontwikkelen zaadjes tot een malse plant. De kamer is 8 meter hoog en geeft ruimte aan 7 lagen plantjes. Ieder plantje krijgt dezelfde temperatuur, luchtvochtigheid en verlichting, zodat een gelijkmatige kwaliteit gegarandeerd is. Omdat het systeem volledig gesloten is, zijn er geen zorgen ten aanzien van voedselveiligheid.
Maar wat moet je met zo'n kas? Er is toch niets mis met teelt in kassen om de stad, zoals ons Westland? We telen daar in grote complexen efficiënt groenten en venten die uit in de steden waarvan het Westland de achtertuin is: Parijs, London, Amsterdam, Berlijn en Kopenhagen. Soms gaan we nog een beetje verder. In Zuid-Spanje en Marokko doen ze hetzelfde. Iedereen brengt groenten naar de markt die gewoon 'tomaat', 'sla' of komkommer' heet. Maar als die komkommer uit de buurt komt, dan wordt'ie opeens bijzonder.
Wij zien het al helemaal voor ons. Unilever die speciaal de buurtkas voor ons inricht. Wij bepalen welk ras tomaten (zaadverdelaars hebben soorten waarvan je niet eens durfde te dromen, zo lekker!) en met welke soorten sla erin komen. De lokale groentenjongen hangt 's avonds je verse kropje aan de deurknop. Daar kan geen enkele concurrentie tegenop. Unilever moet alleen nog maar oppassen voor Nestlé die ook met zo'n kasje komt. Eentje met daarnaast een kippenhok waar de resten van de sla naartoe kunnen en waar we iedere dag een vers eitje uit kunnen halen. Want wie wil er nou geen ei van zijn eigen kippen? De high tech buurtkas is het begin van de eigenheid en het einde van de concurrentie op goedkoper en nog meer.
Kan het niet uit in de stad? Jawel hoor, het onroerend goed is nu al niets meer waard.
Fotocredits: LED in de kassen van Rob Baan, Pieternel van Velden
Dit artikel afdrukken
De Staay Food Group presenteerde zijn Klimaatkamer in Berlijn met een sla. In 35 dagen ontwikkelen zaadjes tot een malse plant. De kamer is 8 meter hoog en geeft ruimte aan 7 lagen plantjes. Ieder plantje krijgt dezelfde temperatuur, luchtvochtigheid en verlichting, zodat een gelijkmatige kwaliteit gegarandeerd is. Omdat het systeem volledig gesloten is, zijn er geen zorgen ten aanzien van voedselveiligheid.
Maar wat moet je met zo'n kas? Er is toch niets mis met teelt in kassen om de stad, zoals ons Westland? We telen daar in grote complexen efficiënt groenten en venten die uit in de steden waarvan het Westland de achtertuin is: Parijs, London, Amsterdam, Berlijn en Kopenhagen. Soms gaan we nog een beetje verder. In Zuid-Spanje en Marokko doen ze hetzelfde. Iedereen brengt groenten naar de markt die gewoon 'tomaat', 'sla' of komkommer' heet. Maar als die komkommer uit de buurt komt, dan wordt'ie opeens bijzonder.
Wij zien het al helemaal voor ons. Unilever die speciaal de buurtkas voor ons inricht. Wij bepalen welk ras tomaten (zaadverdelaars hebben soorten waarvan je niet eens durfde te dromen, zo lekker!) en met welke soorten sla erin komen. De lokale groentenjongen hangt 's avonds je verse kropje aan de deurknop. Daar kan geen enkele concurrentie tegenop. Unilever moet alleen nog maar oppassen voor Nestlé die ook met zo'n kasje komt. Eentje met daarnaast een kippenhok waar de resten van de sla naartoe kunnen en waar we iedere dag een vers eitje uit kunnen halen. Want wie wil er nou geen ei van zijn eigen kippen? De high tech buurtkas is het begin van de eigenheid en het einde van de concurrentie op goedkoper en nog meer.
Kan het niet uit in de stad? Jawel hoor, het onroerend goed is nu al niets meer waard.
Fotocredits: LED in de kassen van Rob Baan, Pieternel van Velden
Nog 3
Je hebt 0 van de 3 kado-artikelen gelezen.
Op 5 april krijg je nieuwe kado-artikelen.
Op 5 april krijg je nieuwe kado-artikelen.
Als betalend lid lees je zoveel artikelen als je wilt, én je steunt Foodlog
Lees ook
Een buurtkas? Het is al een stap verder. Eigen teelt in de bijkeuken. Bij Rob Baan staat naast zijn kantoor al een prototype van een kast, ter grootte van een forse koelkast, waarin plantjes groeien op water, wat meststof en licht uit ledlampjes.
Een kas(t) voor thuisgebruik.
Stroom is binnen afzienbare tijd voor veel huishoudens helemaal gratis. Lichtbakteelt thuis wordt dan erg aantrekkelijk.
Maar let op. Waar gaat het steeds over als deze nieuwe teelttechnieken ter sprake komen? Wat groeit er op? Sla en peterselie die naar iets anders maar heel opwindend smaakt. Aan sla en peterselie heb je niks als het op overleven aan komt.
Aardappelen, uien, kool, bonen, boekweit, gerst en tomaten. Kan dat ook allemaal onder uw ledjes heer Baan?
En dan opeens blijken de apparatenmakers Philips of Samsung samen met de zaadveredelaars de jongens die voor onze groenten gaan zorgen.
Inderdaad Wouter, Rob loopt altijd een stap voor. En dan te bedenken dat zijn kas niet kon bestaan. Volgens de WUR dan. O ja, nog wel een zonnepaneeltje of een windmolentje + een opslagmedium voor donkere en windloze dagen. Ook daar draaien de Samsungs hun hand niet voor om.
Philips is al sterk aan het inzetten op toepassingen in de agri industrie. Hortilight. Wordt Philips de grootste boer van Nederland?
Ben ook benieuwd naar de reductionistische kant: op water, wat meststof en licht uit ledlampjes. Is that all there is?
Nou is Philips nooit sterk geweest in marketingcommunicatie, maar ze zijn bewezen beter in apparaten. In samenwerking met zaad en Unilever is er heel wat nieuwe boertigheid te maken. In dat geval gaat New Big Agri er met de ballen vandoor waar boer en politiek zo ingewikkeld mee hanessen dat ze er de eerste 10 jaar niet uitkomen.