Dat stelt GroenLinks kamerlid Jesse Klaver voor. Het zou een extra concurrentiefactor voor de supermarkten moeten worden.
Uit cijfers van Milieu Centraal blijkt dat er in Nederland alleen al dagelijks 400.000 hele broden in de vuilnisbak verdwijnen. Een derde tot de helft van al het geproduceerde eten wordt weggegooid - niet alleen in Nederland, ook in Europa en de Verenigde Staten.
Als supermarkten verplicht zouden worden inzicht te geven in de hoeveelheden voedsel die zij weggooien, kan dat een concurrentie-voordeel opleveren voor de supermarkt die het minst weggooit, stelt Klaver. De PvdA steunt het voorstel, dat naar voren kwam bij de bespreking van de begrotingsbehandeling van Landbouw en Natuur.
Supermarkten lijken verantwoordelijk te zijn voor 5 tot 7% - de cijfers zijn, net als de altijd weer geciteerde 30--50% verspilling, weinig precies - van hun omzet verantwoordelijk te zijn. Consumenten verspillen thuis een veelvoud van dit percentage. De Nederlandse overheid berekende het het aandeel van consumenten in de totale verspilling op circa 45%. Wat dat aangaat doen de supers het keurig. Dat is niet zo verwonderlijk, want ze gooien niet graag inkoopkosten weg. Dat kost immers geld. Het uit de winkels bannen van vers zou uiteraard goed kunnen helpen bij het terugdringen van de geconstateerde verspilling. Die maatregel zal vermoedelijk ook de thuisverspilling fors laten dalen.
Fotocredits: Artiii
Dit artikel afdrukken
Als supermarkten verplicht zouden worden inzicht te geven in de hoeveelheden voedsel die zij weggooien, kan dat een concurrentie-voordeel opleveren voor de supermarkt die het minst weggooit, stelt Klaver. De PvdA steunt het voorstel, dat naar voren kwam bij de bespreking van de begrotingsbehandeling van Landbouw en Natuur.
Supermarkten lijken verantwoordelijk te zijn voor 5 tot 7% - de cijfers zijn, net als de altijd weer geciteerde 30--50% verspilling, weinig precies - van hun omzet verantwoordelijk te zijn. Consumenten verspillen thuis een veelvoud van dit percentage. De Nederlandse overheid berekende het het aandeel van consumenten in de totale verspilling op circa 45%. Wat dat aangaat doen de supers het keurig. Dat is niet zo verwonderlijk, want ze gooien niet graag inkoopkosten weg. Dat kost immers geld. Het uit de winkels bannen van vers zou uiteraard goed kunnen helpen bij het terugdringen van de geconstateerde verspilling. Die maatregel zal vermoedelijk ook de thuisverspilling fors laten dalen.
Fotocredits: Artiii
Nog 3
Je hebt 0 van de 3 kado-artikelen gelezen.
Op 5 mei krijg je nieuwe kado-artikelen.
Op 5 mei krijg je nieuwe kado-artikelen.
Als betalend lid lees je zoveel artikelen als je wilt, én je steunt Foodlog
Lees ook
Gelukkig we gaan in Nederland weer nadenken, welk product is logisch in vers en welk product is logisch voor diepvries, bewerkt, gesteriliseerd, Hoge Druk, Pure Pulse etc
Dit hangt dus af van product eigenschappen, maar ook van de omloop snelheid!
Zitten er ook supers op Foodlog?
Het beleid van supermarkten richting voedselbanken lijkt me zeer interessant.
Ik hoorde onlangs bij een Digros dat men niets met de lokale voedselbank deed.
De motivatie is me onbekend, maar dat lijkt op het eerste gezicht "zonde".
Niet alleen "vers" maar ook "over de datum" is een multi-interpretabel begrip:
http://www.mediamatic.net/223445/nl/over-datum-eetclub-in-de-media
Wordt dit de beste manier om verse groente uit de winkel te verdrijven? Je denkt als winkelier immers wel twee keer na of je 's zomers spinazie, sla, sperciebonen etc in je schap wilt leggen. Liever wat extra potten HAK, of diepvries, hoef je niets weg te gooien.
Neemt niet weg dat het absurd is om brood van een dag (of twee) oud niet meer te willen eten.
En zullen we ook stoppen met (TV)spelletjes waar met eieren wordt gegooid, of iemand in de chocoladevla wordt gekiperd, etc. Natuurlijk nog wel lachen om taartengooien door Laurel & Hardy.
Op zich een heel zinnig voorstel, maar er zitten gelijk al een paar kanttekeningen aan.
Een belangrijk deel van de verspilling komt hier niet mee tot uiting. Zo wordt een deel van de productie direct weggegooid, omdat die niet afgenomen wordt door de supermarkten. (Denk hierbij aan komkommers die niet 'recht' genoeg zijn.)
De publicatie van die cijfers verhoogt de druk om die cijfers kunstmatig verder te verlagen.
Het verplaatsen van de verspilling is waarschijnlijk aantrekkelijker (en goedkoper) dan het oplossen van het probleem.
Ik vind hier eigenlijk ook wel wat voor te zeggen.