De mens is een omnivoor. Ons darmstelsel blijkt op z'n best te functioneren als het combinaties van verschillende soorten voedsel aangeboden krijgt. Rood vlees kun je het beste combineren met... aardappels.
Het nieuws komt niet van een universiteits- of bedrijfsonderzoeksinstituut. FoodNavigator meldt dat onderzoekers van het Nieuw-Zeelandse Crown Research Institute Plant & Food Research vastgesteld hebben dat 'biefstuk altijd beter is met aardappelen'. De onderzoekers gaan wat minder ver. Hun onderzoek speelde zich af in het darmstelsel van ratten. Maar ze hopen uiteindelijk wel de resultaten te kunnen vertalen naar een functional food voor vleeseters. Ze publiceerden in het Journal of Food Science.
Er zijn mensen die darmproblemen krijgen na het eten van rood vlees. De eiwitten in het vlees worden niet volledig afgebroken in de dunne darm en kunnen in onverteerde staat in de dikke darm gaan gisten, waarbij mogelijk giftige afvalstoffen ontstaan.
Als er met het vlees ook fermenteerbare (pas in de dikke darm afgebroken) koolhydraten gegeten worden, dan ontstaat er in de dikke darm een verteringsproces dat meer energie oplevert en minder schadelijke bijproducten oplevert dan de afbraak van tot dan toe onverteerde eiwitten door microben. Kortom, beter voor de darm, en voor de gezondheid van de eigenaar van die darm.
Bij het onderzoek kregen ratten behalve gekookt rood vlees, cellulose, aardappelvezels of resistent aardappelzetmeel te eten (dat wil zeggen dat het zetmeel niet in de dunne darm verteerd wordt, maar pas door bacteriën in de dikke darm).
Uit het onderzoek bleek dat de combinatie van vlees met aardappel voor de verteringsprocessen in de dikke darm de beste resultaten opleverde: de concentratie van gunstige bacteriën nam toe en er deden zich positieve veranderingen voor ten aanzien van de vluchtige vetzuren.
Plant & Food Research gaat verder onderzoek doen naar welke niet-verteerbare koolhydraten de beste resultaten opleveren voor een gezonde dikke darm. Uiteindelijk hopen ze 'functional red meat products' met ingebouwde vezels op te leveren, waar mensen die veel en vaak vlees eten, én hun darmen wel bij varen.
Fotocredits: steak frites, uitsnede, adactio
Dit artikel afdrukken
Er zijn mensen die darmproblemen krijgen na het eten van rood vlees. De eiwitten in het vlees worden niet volledig afgebroken in de dunne darm en kunnen in onverteerde staat in de dikke darm gaan gisten, waarbij mogelijk giftige afvalstoffen ontstaan.
Als er met het vlees ook fermenteerbare (pas in de dikke darm afgebroken) koolhydraten gegeten worden, dan ontstaat er in de dikke darm een verteringsproces dat meer energie oplevert en minder schadelijke bijproducten oplevert dan de afbraak van tot dan toe onverteerde eiwitten door microben. Kortom, beter voor de darm, en voor de gezondheid van de eigenaar van die darm.
Bij het onderzoek kregen ratten behalve gekookt rood vlees, cellulose, aardappelvezels of resistent aardappelzetmeel te eten (dat wil zeggen dat het zetmeel niet in de dunne darm verteerd wordt, maar pas door bacteriën in de dikke darm).
Uit het onderzoek bleek dat de combinatie van vlees met aardappel voor de verteringsprocessen in de dikke darm de beste resultaten opleverde: de concentratie van gunstige bacteriën nam toe en er deden zich positieve veranderingen voor ten aanzien van de vluchtige vetzuren.
Plant & Food Research gaat verder onderzoek doen naar welke niet-verteerbare koolhydraten de beste resultaten opleveren voor een gezonde dikke darm. Uiteindelijk hopen ze 'functional red meat products' met ingebouwde vezels op te leveren, waar mensen die veel en vaak vlees eten, én hun darmen wel bij varen.
Fotocredits: steak frites, uitsnede, adactio
Nog 3
Je hebt 0 van de 3 kado-artikelen gelezen.
Op 5 mei krijg je nieuwe kado-artikelen.
Op 5 mei krijg je nieuwe kado-artikelen.
Als betalend lid lees je zoveel artikelen als je wilt, én je steunt Foodlog
Lees ook
De gangbare theorie m.b.t. de lengte van de gemiddelde Nederlander is dat we een groot volk zijn door onze zuivelconsumptie. Ik denk dat onze hollandse pot (met dank aan de huishoudscholen), een rol speelt. Groente, eiwitten (verdeeld over zuivel, vlees en vis) en een paar aardappels. En na de tweede wereld-oorlog ook nog een lepel levertraan (omega 3). Niks geen mediterraan dieet, neen gewoon eten zoals mijn opa en oma. ;-) Uiteraard met voldoende vezels.
Mooi dat aardappel op deze manier (extra) gewaardeerd wordt in ons voedingspakket. Gelukkig komt er ook steeds meer aandacht voor de smaak, niet alleen bij consumenten, maar ook bij telers. Daar liggen nog veel kansen, want aardappelen kunnen heel lekker zijn en verdienen geen bijrol als bord/buikvulling!
Mooi onderzoek. Nu nog de bevestiging dat een eetlepel truffelmayonaise in combinatie met biefstuk en aardappel nog gunstiger is voor de gezondheid.
Volgens mij is er nog niet heel veel bevestigd, er staat nl: "... in de dikke darm gaan gisten, waarbij mogelijk giftige afvalstoffen ontstaan." Mogelijk. Mogelijk niet dus. Want als er geen schadelijke stoffen vrijkomen, dan betekent volledig verteren eigenlijk alleen dat we dikker worden van die aardappel erbij. In deze tijd zou je ook kunnen zeggen dat die aardappel het dieet duurzamer maakt (in de zin dat mensen dan resource-efficiënter gevoed worden).
Maar als er wel schadelijke stoffen vrijkomen, is het een heel ander - belangrijk - verhaal. Dus, komen er nou wel of geen schadelijke stoffen vrij zonder aardappel?
Beter nog is het om er gewoon veel groente bij te eten, of dat nu groene badgroente is of peen en uien, of combinaties van meerdere groentes. En dan lekker meer groente dan vlees, gun je lijf ook vezels, vitamines, mineralen enz dan alleen maar dierlijk eiwit