Zo tegen het einde van het jaar vliegen de top-tien lijsten je om de oren. Van de top-tien bestsellers tot meest populaire kerstgerechten, via de tien meest beluisterde deuntjes. In Amerika is een minder vrolijkstemmende top-tien opgesteld: de 10 redenen waarom de VS - en wij - steeds dikker zijn geworden. Verrassing: dat komt bepaald niet alleen door wat we eten.
In de Verenigde Staten is momenteel tweederde van de volwassen bevolking te zwaar, en meer dan een derde zelfs obees. Zoals op Foodlog al vaak is besproken, is ombuiging van die trend noodzakelijk om te voorkomen dat over 35 jaar de hele Amerikaanse bevolking te zwaar of obees is. Dat brengt gezondheidsproblemen met zich mee, van hartproblemen en diabetes tot slaapapneu, sexueel dysfunctioneren en diverse soorten kanker. Minstens zo belangrijk zijn de hoge en, volgens een aantal experts, maatschappelijk niet meer op te brengen zorgkosten die daaruit voortvloeien.
Drie jaar geleden publiceerde een onderzoeksgroep op het gebied van obesitas met o.m. vooraanstaande experts als David B. Allison en Louis J. Aronne een artikel in Critical Reviews in Food Science and Nutrition over 'tien mogelijke bijdragers aan de obesitasepidemie'. Meer dan 500 studies in zowel mensen als dieren werden door de projectgroep in hun onderzoek betrokken. Aronne publiceerde afgelopen oktober een verkorte versie in Abdominal Imaging waar Psychology Today een populaire eindejaarstoptien van maakte.
We worden dik(ker) door:
1. onze huidige voedselomgeving: er is steeds meer relatief goedkoop, hoog-calorisch eten (vol vet, suiker en zout) te krijgen (in de VS ook nog eens in enorme porties)
2. minder lichamelijke activiteit: we zitten meer achter de computer of naar de televisie te kijken, en vlak de technologische vooruitgang niet uit die ons onder andere afstandsbedieningen, roltrappen en electrische garagedeuropeners gebracht heeft.
3. minder slaap: we zijn de afgelopen eeuw steeds minder gaan slapen en veel mensen hebben een chronisch slaaptekort. Dat heeft effect op ons metabolisme, verschuivingen in onze circadiaanse klok zijn in verband te brengen met meer eten, gewichtstoename, diabetes en hartproblemen.
4. medicijngebruik: mensen zijn veel meer medicijnen gaan gebruiken en veel daarvan hebben gewichtstoename als bijverschijnsel: antidepressiva en andere medicijnen die de geestelijke gezondheid reguleren, medicijnen tegen hogebloeddruk en diabetes, de pil.
5. minder roken: stoppen met roken leidt vrijwel onvermijdelijk tot gewichtstoename, omdat roken invloed heeft op de stofwisseling.
6. blootstelling aan 'endocriene verstoorders': overal in onze omgeving komen inmiddels chemische stoffen voor die invloed hebben op onze hormoon- en vethuishouding: phtalaten, pesticiden, vlamvertragers, bisphenol A.
7. infecties: er zijn diverse virussen gevonden die gewichtstoename veroorzaken, zoals adenovirus 36. Ook veranderingen in de samenstelling van onze darmbacteriën kunnen ons dikker maken (wat doen antibiotica in je darmen)?
8. invloeden in de baarmoeder: de zogenoemde 'epigenetische effecten' van het gewicht van de moeder, waardoor de foetus te maken krijgt met over- of ondervoeding. Er zijn aanwijzingen dat wat er in de baarmoeder gebeurt later tot obesitas kan leiden.
9. oudere moeders: de leeftijd waarop vrouwen voor het eerst moeder worden loopt ook in de VS op, net als de aanwijzingen dat kinderen met oudere moeders vaker obees zijn.
10. stabiele omgevingstemperatuur: centrale verwarming en airconditioning maken ons metabolisme lui, het lichaam hoeft minder energie te besteden aan het aanpassen aan kou of warmte en dat leidt tot gewichtstoename.
Zou een Nederlandse top tien er wezenlijk anders uit zien dan deze Amerikaanse?
Fotocredits: smlp.co.uk
Dit artikel afdrukken
Drie jaar geleden publiceerde een onderzoeksgroep op het gebied van obesitas met o.m. vooraanstaande experts als David B. Allison en Louis J. Aronne een artikel in Critical Reviews in Food Science and Nutrition over 'tien mogelijke bijdragers aan de obesitasepidemie'. Meer dan 500 studies in zowel mensen als dieren werden door de projectgroep in hun onderzoek betrokken. Aronne publiceerde afgelopen oktober een verkorte versie in Abdominal Imaging waar Psychology Today een populaire eindejaarstoptien van maakte.
We worden dik(ker) door:
1. onze huidige voedselomgeving: er is steeds meer relatief goedkoop, hoog-calorisch eten (vol vet, suiker en zout) te krijgen (in de VS ook nog eens in enorme porties)
2. minder lichamelijke activiteit: we zitten meer achter de computer of naar de televisie te kijken, en vlak de technologische vooruitgang niet uit die ons onder andere afstandsbedieningen, roltrappen en electrische garagedeuropeners gebracht heeft.
3. minder slaap: we zijn de afgelopen eeuw steeds minder gaan slapen en veel mensen hebben een chronisch slaaptekort. Dat heeft effect op ons metabolisme, verschuivingen in onze circadiaanse klok zijn in verband te brengen met meer eten, gewichtstoename, diabetes en hartproblemen.
4. medicijngebruik: mensen zijn veel meer medicijnen gaan gebruiken en veel daarvan hebben gewichtstoename als bijverschijnsel: antidepressiva en andere medicijnen die de geestelijke gezondheid reguleren, medicijnen tegen hogebloeddruk en diabetes, de pil.
5. minder roken: stoppen met roken leidt vrijwel onvermijdelijk tot gewichtstoename, omdat roken invloed heeft op de stofwisseling.
6. blootstelling aan 'endocriene verstoorders': overal in onze omgeving komen inmiddels chemische stoffen voor die invloed hebben op onze hormoon- en vethuishouding: phtalaten, pesticiden, vlamvertragers, bisphenol A.
7. infecties: er zijn diverse virussen gevonden die gewichtstoename veroorzaken, zoals adenovirus 36. Ook veranderingen in de samenstelling van onze darmbacteriën kunnen ons dikker maken (wat doen antibiotica in je darmen)?
8. invloeden in de baarmoeder: de zogenoemde 'epigenetische effecten' van het gewicht van de moeder, waardoor de foetus te maken krijgt met over- of ondervoeding. Er zijn aanwijzingen dat wat er in de baarmoeder gebeurt later tot obesitas kan leiden.
9. oudere moeders: de leeftijd waarop vrouwen voor het eerst moeder worden loopt ook in de VS op, net als de aanwijzingen dat kinderen met oudere moeders vaker obees zijn.
10. stabiele omgevingstemperatuur: centrale verwarming en airconditioning maken ons metabolisme lui, het lichaam hoeft minder energie te besteden aan het aanpassen aan kou of warmte en dat leidt tot gewichtstoename.
Zou een Nederlandse top tien er wezenlijk anders uit zien dan deze Amerikaanse?
Fotocredits: smlp.co.uk
Nog 3
Je hebt 0 van de 3 kado-artikelen gelezen.
Op 5 april krijg je nieuwe kado-artikelen.
Op 5 april krijg je nieuwe kado-artikelen.
Als betalend lid lees je zoveel artikelen als je wilt, én je steunt Foodlog
Lees ook
En de belangrijkste, hier vergeten reden; In alle voedingsadviezen word niet of nauwelijks rekening gehouden met ras, type mens, fase in je leven, ofdat je man of vrouw bent, of je misschien een genetische afwijking hebt, of je in de Kenia leeft of op de Noordpool. Het BMI is rücksichtlos. We moeten de aanbevelingen van de WHO en in diens verlengde liggende Voedingscentrum volgen. De Massaï en Innuït hadden al lang uitgestorven moeten zijn doordat ze lachwekkend weinig groente en fruit eten, veel te veel (walvis of robben) vet eten, geen visolie- of vitamine D pillen slikken. De grootste fout is het zoeken naar de schoenmaat die iedereen past. Het denken in stofjes die voor iedereen hetzelfde werken is als het Middeleeuwse zoeken naar de stof die lood in goud kan veranderen. De kleren van de Keizer zijn lowCarb gesponnen uit een suiker- vet- zout vrij garen, verrijkt met olijfolie, superstoffen en diverse vitaminen. De bevolking zelf zegt in toenemende mate dat de keizer "De Gezondheidsraad. Het Voedingscentrum, Het Kankervoorlichtingscentrum, de Voedingsdeskundigen en de ijverig schrijvende self made deskundigen op Foodlog poedelnaakt staan".
"In moedermelk worden 20 maal hogere gehaltes aan ftalaten en andere hormoonverstorende stoffen gevonden"... dan 20 jaar geleden...
@Otto: dat is toch onduidelijk. Amerikanen krijgen grote hoeveelheden groeihormoon en andere 'groeibevorderaars' binnen via hun vlees - dat ook nog eens in forse porties genuttigd wordt. Ook frisdrank is een van de grootste boosdoeners.
In moedermelk worden 20 maal hogere gehaltes aan ftalaten en andere hormoonverstorende stoffen gevonden. Daar kun je wel iets aan doen - bijvoorbeeld door kunststoffen zoveel mogelijk te vermijden.
Gifstoffen in het milieu bestrijden is moeilijk - het is maar welk gewicht je daaraan geeft, en of dit je politieke en persoonlijke keuzes beïnvloedt.
Een AGF rijk dieet is natuurlijk heel belangrijk, met veel aandacht voor eiwitten, kruiden en goede vetten en koolhydraten beperken. Maar als je hele hormoonhuishouding verstoord is... ?
'Dat komt bepaald niet alleen door wat we weten'.
Lijkt me toch wel by far de grootste hap, als mensen wat meer richting hun verbruik zouden eten hou je alleen nog puntje 4, 6 en 7 waar je verder weinig aan kunt doen door je eetpatroon aan te passen.
@Kees de Gooijer wijst via twitter op het blog van Mike Gibney: ja, er zijn nog meer redenen, zoals bijvoorbeeld de mogelijke genetische impact van 'assortative mating' (dikke mensen trouwen met dikke mensen). De lijst in Psychology Today is niet uitputtend!