Nederland is weer eens het braafste jongetje van de klas. We houden ons dit keer zó goed aan de regels op het gebied van voedselveiligheid, dat we voor meer dan 25 miljoen euro gewoon goed eten weggooien. Plus nog een anderhalf miljoen aan onnodige kosten maken. Vraag aan minister Schippers: mag het wat minder?
Europa heeft regelgeving en richtlijnen op het gebied van voedselveiligheid. De mate waarin de verschillende landen die doorvoeren, verschilt echter, er is nog wat speelruimte. In Nederland zijn we erg streng bij het handhaven van EU-verordening 852/2004. Deze richtlijn is bijvoorbeeld van toepassing op bakkerijproducten die ongekoeld verkocht worden (worstenbroodjes, kaascroissantjes) en producten die in de winkel gesneden worden (vleeswaren, kaas).
Als voedsel te lang ongekoeld bewaard is gebleven, gooien wij het volgens de regels weg. In de landen om ons heen, Duitsland, België en het Verenigd Koninkrijk, zijn ze iets gemakkelijker. Uit een vergelijkend onderzoek op verzoek van Actal, het Adviescollege toetsing regeldruk, blijkt dat bijvoorbeeld in het Verenigd Koninkrijk bederfelijke producten 4 uur ongekoeld bewaard mogen worden. In Nederland slechts 2 uur is. Ook moeten supermarkten in Nederland jaarlijks microbiologisch onderzoek verrichten dat vaak ook al door hun leveranciers is gedaan. In België, Duitsland en het VK blijkt de regelgeving beduidend minder streng, en... daar gaat nooit iets mis.
Reden voor de Actal om een brief aan onze minister te sturen met het verzoek de regeldruk voor Nederlandse ondernemers te verlagen. Het CBL, de organisatie van supermarkten, heeft het onderzoek mede ingesteld en ondersteunt de aanvraag van harte. Zij voorzien dat er besparingen mogelijk zijn die kunnen oplopen tot 25 miljoen euro aan minder weggegooid goed eten, plus 700.000 euro minder dubbele microbiologische onderzoekskosten en ook nog eens 725.000 (loon)kosten voor de extra controle- en registratiewerkzaamheden.
De volksgezondheid zal er niet onder lijden, vindt Actal dus. In dat geval is het voorstel een no-brainer.
Fotocredits: E.coli bacterie, Microbe World
Dit artikel afdrukken
Als voedsel te lang ongekoeld bewaard is gebleven, gooien wij het volgens de regels weg. In de landen om ons heen, Duitsland, België en het Verenigd Koninkrijk, zijn ze iets gemakkelijker. Uit een vergelijkend onderzoek op verzoek van Actal, het Adviescollege toetsing regeldruk, blijkt dat bijvoorbeeld in het Verenigd Koninkrijk bederfelijke producten 4 uur ongekoeld bewaard mogen worden. In Nederland slechts 2 uur is. Ook moeten supermarkten in Nederland jaarlijks microbiologisch onderzoek verrichten dat vaak ook al door hun leveranciers is gedaan. In België, Duitsland en het VK blijkt de regelgeving beduidend minder streng, en... daar gaat nooit iets mis.
Reden voor de Actal om een brief aan onze minister te sturen met het verzoek de regeldruk voor Nederlandse ondernemers te verlagen. Het CBL, de organisatie van supermarkten, heeft het onderzoek mede ingesteld en ondersteunt de aanvraag van harte. Zij voorzien dat er besparingen mogelijk zijn die kunnen oplopen tot 25 miljoen euro aan minder weggegooid goed eten, plus 700.000 euro minder dubbele microbiologische onderzoekskosten en ook nog eens 725.000 (loon)kosten voor de extra controle- en registratiewerkzaamheden.
De volksgezondheid zal er niet onder lijden, vindt Actal dus. In dat geval is het voorstel een no-brainer.
Fotocredits: E.coli bacterie, Microbe World
Nog 3
Je hebt 0 van de 3 kado-artikelen gelezen.
Op 5 mei krijg je nieuwe kado-artikelen.
Op 5 mei krijg je nieuwe kado-artikelen.
Als betalend lid lees je zoveel artikelen als je wilt, én je steunt Foodlog
Lees ook
De regels zijn in heel Europa hetzelfde, idd verschilt de handhaving. Ordnung muss sein, lijkt mij een Nederlands gezegde dat ooit overgenomen is door onze buren.
Als je over de markten op bijv. Sicilie of Napels loopt zie je dingen die hier nooit en te nimmer zouden gebeuren. (vis ongekoeld of slechts op een dun laagje ijs als het buiten 30°C is etc) Handhaving vrijwel nul lijkt me... :)
Regels zijn inderdaad hetzelfde, maar in NL hebben we het ons wel gemakkelijk gemaakt, door algemene HACCP richtlijnen denken sommigen niet meer na en wordt de regel als wet gezien. Terwijl het juist de bedoeling was risico's in te schatten! voorbeeld in NL alle vleeswaren in de koeling, vaak ook gedroogde hammen! ZONDE en onnodig!
Ander voorbeeld, intern alles een THT datum, zo ook versfruit !
Hoe meer van dit soort berichten ik lees, des te meer ik me besef dat we in onze contreien in een rare werkelijkheidsbel hebben geleefd de afgelopen decennia. Dank redactie voor het schrijven en plaatsen van het artikel. Adviezen can Actal opvolgen dus.
Als ik thuis zo stringent zou handelen zou ik veel meer weggooien, maar Jack heeft wel gelijk.Het handhavingsbeleid moet op een lijn zitten.
Spanje en Italië scoren van de Europese landen het hoogste bij het laatste grootschalige bevolkingsonderzoek van The Lancet naar gezond oud worden, dus het valt daar allemaal wel mee... of ze kunnen nog véél ouder worden.
Toch moet met rauw vlees voorzichtig omgesprongen worden - daarnaast zijn er heel veel versproducten met meer speling (salami, gedroogde ham).
Voor groenten en fruit mogen de de normen wel strenger van mij - gezien de enorme achteruitgang in micro-nutriënten bij het verouderen. Zit je te stechelen over het verschil in nutriënten tussen biologisch en niet-biologisch terwijl dit veel belangrijker is voor de gezondheid.
Het grootste gevaar bij besmetting via vlees blijven resistente bacteriën.