Een teler van wortels of oranje paprika's mag niet zeggen wat een studie van de Harvard Medical School wel zegt: regelmatig eten van groenten die carotenoïden bevatten is goed voor je gezondheid en helpt bij vrouwen mogelijk borstkanker voorkomen. Daarom doen wij het maar.
Op Nu.nl viel eerder deze week te lezen dat de Gezondheidsraad zwangere vrouwen afraadt worst of ham te eten om het risico van kinderleukemie te verkleinen. Zwangeren in paniek, verloskundigen in het geweer, volop aandacht voor de relatie tussen voeding en gezondheid. Dan mag een serieuze Harvard studie waar uit blijkt dat je door caroteenrijk te eten het risico op borstkanker verkleint, ook wel een plaatsje in het nieuws krijgen.
De Harvardstudie richtte zich op het verband tussen het caroteen-niveau in het lichaam en borstkanker door een achttal eerdere studies te analyseren. In het Journal of the National Cancer Institute stellen de onderzoekers dat hun analyse erop wijst dat vrouwen met hogere caroteenniveaus (α-caroteen, β-caroteen, luteïne+zeaxanthine, lycopeen, en totaal aan carotenoïden) een verminderd risico hebben op borstkanker.
Al die carotenoïden, plantaardige micronutriënten, komen vooral voor in oranjekleurige groenten en fruit: wortels, abrikozen, mango's, pompoen, zoete aardappel. Ook sommige groene bladgroenten en vruchten als tomaten en roze grapefruits bevatten carotenoïden.
Maar wie denkt dat ze geen borstkanker krijgt door het eten van wortels, oranje paprika's, tomaten en sharonfruit komt bedrogen uit. Teveel wortels eten geeft bovendien kans op vergeling van je oogwit. Maar waarom zou je er nou te weinig van eten?
Fotocredits: Zijperspace
Dit artikel afdrukken
De Harvardstudie richtte zich op het verband tussen het caroteen-niveau in het lichaam en borstkanker door een achttal eerdere studies te analyseren. In het Journal of the National Cancer Institute stellen de onderzoekers dat hun analyse erop wijst dat vrouwen met hogere caroteenniveaus (α-caroteen, β-caroteen, luteïne+zeaxanthine, lycopeen, en totaal aan carotenoïden) een verminderd risico hebben op borstkanker.
Al die carotenoïden, plantaardige micronutriënten, komen vooral voor in oranjekleurige groenten en fruit: wortels, abrikozen, mango's, pompoen, zoete aardappel. Ook sommige groene bladgroenten en vruchten als tomaten en roze grapefruits bevatten carotenoïden.
Maar wie denkt dat ze geen borstkanker krijgt door het eten van wortels, oranje paprika's, tomaten en sharonfruit komt bedrogen uit. Teveel wortels eten geeft bovendien kans op vergeling van je oogwit. Maar waarom zou je er nou te weinig van eten?
Fotocredits: Zijperspace
Nog 3
Je hebt 0 van de 3 kado-artikelen gelezen.
Op 5 april krijg je nieuwe kado-artikelen.
Op 5 april krijg je nieuwe kado-artikelen.
Als betalend lid lees je zoveel artikelen als je wilt, én je steunt Foodlog
Lees ook
Op twitter vraagt The Man with The Pan waarom worteltelers niet mogen zeggen dat wortels gezond zijn voor je borsten. Wie weet het?
Beste Dick, het blijven associaties. Vrouwen die veel groente eten hebben waarschijnlijk tal van voedings- en leefgewoonten (en sociaal economische status) die anders zijn dan die van vrouwen die weinig groenten eten. Verder wordt de associatie niet in (de meeste) andere studies bevestigd en blijft het biologische mechanisme onduidelijk (van de theorie dat carotenoïden/ antioxidanten beschermen tegen kanker is niet veel meer over).
Jaap, dat geloof ik. Rob Baan - de cressentuinder - is het niet met je eens. Daar kunnen we lang over bekvechten tot we inderdaad moeten besluiten: wetenschappelijk is er geen causale evidence. Groenten zijn goed, maar niet gezond voor iets specifieks en misschien wel niet eens omdat het groenten zijn.
Maar dan naar die vleeswaaruitpraak van de Gezondheidsraad: hoe sterk is de evidence om zo'n stellige uitspraak te doen?
Met Rob Baan ben ik het eens dat er veel goede redenen zijjn om veel groenten te eten. Het verminderen van borstkanker is daar wellicht niet een goed voorbeeld van.
W.b. vleeswaren: consistente bevinding met een duidelijk biologisch mechanisme.
Dan is er dus in beginsel reden om een stikker met de tekst 'pas op, dit product kan uw zwangerschap negatief beinvloeden' te plakken op conventionele vleeswaar.