De Vegetarische Slager zou consumenten misleiden en verwarren. Vooral nu de vegetarische producten zó lekker blijken te zijn dat ze de vergelijking met 'echt' meer dan kunnen doorstaan. Vleesverwerkers tekenden protest aan, klachten werden ingediend bij de NVWA en het CDA stelde zelfs vragen in de Tweede Kamer over de 'misleidende vleesnamen'.
Mac van Dinther schrijft in de Volkskrant over de reactie van de Vegetarische Slager: "Het plantaardige gehakt van de Vegetarische Slager heet voortaan 'Gehackt' [...] Daarom heten de kipspiesjes voortaan vegetarische kipspiesjes en wordt tonijn aangeduid als 'tonyn'."
Directeur Jaap Korteweg wil duidelijk maken dat er in zijn producten echt geen milligram vlees zit en iedere verwarring vermijden. Laat staan dat hij de consumenten wil misleiden. In een eerder deze week gepubliceerd filmpje zegt hij dat er al verwarring genoeg is: slavinken, zonder sla of vinken en spekjes die niets met vlees maar alles met suiker te maken hebben.
Bij hem heet het vegetarische gehakt voortaan 'gehackt'. Niet 'verambachtelijkt' zoals je bij bijvoorbeeld bij de vleeschsmakers ziet, die kiezen voor een genept 'authentieke' uitstraling om problemen met de warenwet te voorkomen, maar lekker digital age en modern: gehèkt. De vegetariërs hebben het oude vertrouwde vleesgehakt gehackt, ze zijn er brutaalweg mee aan de haal gegaan.
Of vindt u het toch een vorm van 'neppen'?
In een video legt Jaap Korteweg uit dat hij en zijn Vegetarische Slagerij de verwarring rond hun vleesch uiterst serieus nemen:
Fotocredits: kop uit de Volkskrant, 8 november 2012
Dit artikel afdrukken
Directeur Jaap Korteweg wil duidelijk maken dat er in zijn producten echt geen milligram vlees zit en iedere verwarring vermijden. Laat staan dat hij de consumenten wil misleiden. In een eerder deze week gepubliceerd filmpje zegt hij dat er al verwarring genoeg is: slavinken, zonder sla of vinken en spekjes die niets met vlees maar alles met suiker te maken hebben.
Bij hem heet het vegetarische gehakt voortaan 'gehackt'. Niet 'verambachtelijkt' zoals je bij bijvoorbeeld bij de vleeschsmakers ziet, die kiezen voor een genept 'authentieke' uitstraling om problemen met de warenwet te voorkomen, maar lekker digital age en modern: gehèkt. De vegetariërs hebben het oude vertrouwde vleesgehakt gehackt, ze zijn er brutaalweg mee aan de haal gegaan.
Of vindt u het toch een vorm van 'neppen'?
In een video legt Jaap Korteweg uit dat hij en zijn Vegetarische Slagerij de verwarring rond hun vleesch uiterst serieus nemen:
Fotocredits: kop uit de Volkskrant, 8 november 2012
Nog 3
Je hebt 0 van de 3 kado-artikelen gelezen.
Op 5 mei krijg je nieuwe kado-artikelen.
Op 5 mei krijg je nieuwe kado-artikelen.
Als betalend lid lees je zoveel artikelen als je wilt, én je steunt Foodlog
Lees ook
Vegaslager weet een vingertik om te zetten in een marketingstunt. Feit is dat de NVWA hem op de vingers heeft getikt en hem heeft opgedragen de namen van gehakt, kip en spek te veranderen. Iets negatiefs zet hij om in iets positiefs, althans iets wat mensen met een glimlach lezen. Wat dat betreft heeft hij het marketingvak goed geleerd bij zijn vrouw Marianne Thieme. Zou hij niet eens een marketinglesje willen geven aan de vleessector? ;-)
"What's in a name? That which we call a fake
By any other name would smell as bad"
(bijna naar Shakespeare, Romeo & Juliet)
Bewonderenswaardig, adembenemend, de creativiteit van de sojabonenpulpboetseerder. Het knapste is dat hij voor namaak meer per kilo beurt dan voor echt.
Terzijde. Laatst falafel geproefd. Goddelijk. Maar doodgewoon, want een al drieduizend jaar oud recept (in vele varianten). Belangrijkste ingredienten, kekererwten, knoflook, sesampasta. Handel?
Ik zeg tegen een Turkse meesterfalafelbakker, je moet het geen falafel noemen. Heu?
Nee, noem het parelhoenklaroen of konijnengein dan verover je er maar zo het vriesmeubel mee van Jumbo en de Natuurvoeders en vallen vegetariers in katzwijm.
Dertig, veertig euro de kilo.
We zijn bezig met een businessplan, maar we weten al dat we kopers hebben. Zelfs op Foodlog wordt met waardering gesproken over deze vorm van culinaire creativiteit. En falafel, goede falafel is veel lekkerder dan sojaklei met Maggi.
@Klootwijk, heb je de moderne sojaklei wel eens geprobeerd?
De Heij, nog niet, moet tegenzin overwinnen, de blokken tonijn wachten in de vriezer. Je vraag doet vermoeden dat jij het lekker vindt. Maar dat doet er niet zo toe.
Het is een culinair gedrocht. Om de naamgeving, om wat het wil zijn wat de makers willen dat je niet eet: beest.
Ik houd van bonen.