Trendwatcher en auteur Adjiedj Bakas schrijft vandaag een ingezonden brief in NRC Handelsblad. Hij stelt voor de hoogte van de zorgpremie te bepalen aan de hand van iemands calorie-inname. Hoe meer calorieën, des te hoger de premie. En naarmate je 'big brother' inzicht geeft in je leefstijl, treedt een bonus-malussysteem in werking dat je korting flink kan doen oplopen.
Onder het kopje "De calorie-inname moet die zorgpremies bepalen" schrijft Bakas:
Door het slecht doordachte idee van zorgpremiedifferentiatie op basis van inkomen wordt van hogere inkomensgroepen nu nog meer solidariteit geëist, terwijl mensen die ongezond eten geen prikkels krijgen om hun zorgconsumptie te verminderen.
Gezonder eten en drinken is hard nodig, want Nederland dreigt een land vol dikzakken te worden. De kosten voor overgewicht worden in Nederland becijferd op 1,2 miljard euro aan extra medische zorg en 2 miljard euro aan verloren arbeidsproductiviteit. Obesitas, diabetes en andere ziekten die voortkomen uit ongezond eten en te weinig bewegen, komen verhoudingsgewijs vaker voor bij minder verdienenden en lager opgeleiden.
Het bonus-malussysteem dat ik bepleit, werkt als volgt. Verzekerden kunnen er vrijwillig voor kiezen inzicht te geven in hun leefstijl. Zij doen dat door alle hapjes en drankjes die ze kopen te registreren via een app op hun smartphone. Die houdt ook bij of ze wel genoeg bewegen. Ook geeft deze groep inzage in hun handel en wandel op internet. Zo worden valsspelers, die bijvoorbeeld stiekem fastfood bestellen, ontdekt. Als je volledige openheid van zaken geeft, maak je kans op een flinke korting op je zorgpremie. Hecht je aan je privacy dan betaal je de volle mep.
Als de calorie-inname van burgers voor de hoogte van de zorgpremie bepalend wordt, dan zullen veel laagopgeleiden de hoogste zorgpremie gaan betalen. Net goed. Wie niet horen wil, moet maar voelen.
In de krant kan niemand reageren. Hier wel. Wat vindt u van het voorstel van Bakas?
Adjiedj Bakas, Trendwatcher en auteur van The Future of Food.
Fotocredits: ell brown
Dit artikel afdrukken
Door het slecht doordachte idee van zorgpremiedifferentiatie op basis van inkomen wordt van hogere inkomensgroepen nu nog meer solidariteit geëist, terwijl mensen die ongezond eten geen prikkels krijgen om hun zorgconsumptie te verminderen.
Gezonder eten en drinken is hard nodig, want Nederland dreigt een land vol dikzakken te worden. De kosten voor overgewicht worden in Nederland becijferd op 1,2 miljard euro aan extra medische zorg en 2 miljard euro aan verloren arbeidsproductiviteit. Obesitas, diabetes en andere ziekten die voortkomen uit ongezond eten en te weinig bewegen, komen verhoudingsgewijs vaker voor bij minder verdienenden en lager opgeleiden.
Het bonus-malussysteem dat ik bepleit, werkt als volgt. Verzekerden kunnen er vrijwillig voor kiezen inzicht te geven in hun leefstijl. Zij doen dat door alle hapjes en drankjes die ze kopen te registreren via een app op hun smartphone. Die houdt ook bij of ze wel genoeg bewegen. Ook geeft deze groep inzage in hun handel en wandel op internet. Zo worden valsspelers, die bijvoorbeeld stiekem fastfood bestellen, ontdekt. Als je volledige openheid van zaken geeft, maak je kans op een flinke korting op je zorgpremie. Hecht je aan je privacy dan betaal je de volle mep.
Als de calorie-inname van burgers voor de hoogte van de zorgpremie bepalend wordt, dan zullen veel laagopgeleiden de hoogste zorgpremie gaan betalen. Net goed. Wie niet horen wil, moet maar voelen.
In de krant kan niemand reageren. Hier wel. Wat vindt u van het voorstel van Bakas?
Adjiedj Bakas, Trendwatcher en auteur van The Future of Food.
Fotocredits: ell brown
Nog 3
Je hebt 0 van de 3 kado-artikelen gelezen.
Op 5 april krijg je nieuwe kado-artikelen.
Op 5 april krijg je nieuwe kado-artikelen.
Als betalend lid lees je zoveel artikelen als je wilt, én je steunt Foodlog
Lees ook
Blijkbaar is Nederland nog steeds geen kennisland, zoals men ons graag wil laten geloven. De laag opgeleiden zijn dusdanig slecht opgeleid, dat kennis en wil ontbreken.
Of ligt het niet alleen aan de opleiding? Waar komt het dan nog meer door?
Overigens is dit gebrek aan kennis wijd verspreid. Ook de politiek - en zelfs zogenaamde 'voedingsdeskundigen' laten meestal een ontstellend gebrek zien aan kennis van gezondheid en voeding. Zowel wat betreft grote verbanden als specialistische productkennis.
En ja.... de hoogbetaalde snackt misschien met kikkerbilletjes en kaviaar in plaats van frites en bitterballen.... veel gezonder. Misschien moeten die maar gesubsidieerd verstrekt worden.
Ik zou eerder denken mensen met overgewicht een herscholing 'eten' te geven. En als ze slagen hun levenstijl of eetstijl te veranderen krijgen ze korting op de zorgpremie.
Een systeem dat aan de ene kant een ongezonde levensstijl promoot - door ons met reclames te bombarderen voor fris, snoep, auto's en pizza's, ons aan te zetten tot consumeren in plaats van consuminderen, dat aan de andere kant straft als we ons daardoor laten beïnvloeden.
Misschien moet er maar een Ministerie voor Voeding (met vergaande bevoegdheden) opgericht worden, om enige lijn aan te gaan brengen.
Trendwatchers. Pff. Wat een onzin: niemand gaat dit doen en zelfs als mensen er uiteindelijk op overstappen omdat er op zeer ambivalente wijze financiële voordeeltjes mee te behalen zijn, dan nog is het veel te gemakkelijk te omzeilen. Dan ga je toch gewoon naar de vetzak in de straat om je pizza te laten bezorgen. Geef hem 'euro extra net als de rest van de buurt en hij kan zijn eigen rekening weer betalen. Gaan we trouwens ook roken, te hard werken en veel sporten meenemen in de berekening voor hoge verzekeringskosten. Of, nog beter: ouderdom?
Frank heeft natuurlijk gelijk: het probleem is een systeem dat een ongezonde levensstijl promoot. Waarin koop- en kooklessen ontbreken en de tijd die gereserveerd wordt voor eten gereduceerd wordt tot zo kort mogelijk. Eten is een van de belangrijkste dingen die we doen. Het systeem moet dat zo waarderen!
KUL!