Intensieve veehouderij zorgt voor meer kilo's vlees per kilo voer, zegt de conventionele wijsheid. Maar de intensieve veehouderij voert graan aan dieren. In het Westen gaat inmiddels tweederde van de graanproductie naar de veehouderij. Dat is toch niet zo verstandig, zegt het CIWF (de Britse goedendoelenorganisatie Compassion in World Farming).
Deze week kwam het rapport The Impact of Industrial Grain Fed Livestock Production on Food Security: an extended literature review uit. In dit rapport komen onderzoekers van het Institute of Social Ecology van de Universiteit van Klagenfurt tot de conclusie dat de intensieve veehouderij de hoeveelheid voor mensen beschikbare en benodigde granen vermindert.
De onderzoekers werkten verschillende scenario's uit voor hun impact op de voedselzekerheid. Voedselzekerheid is opgebouwd uit vier aspecten: voedselveiligheid, beschikbaarheid, gebruik en stabiliteit. Het is niet zo dat een toename van de hoeveelheid beschikbaar voedsel zonder meer resulteert in een toenemende voedselzekerheid. Voedselzekerheid is nauw verbonden met aspecten van duurzaamheid en lange termijn levensvatbaarheid.
Emily Lewis-Brown, research manager bij CIWF, zegt in Global Meat: "De belangrijkste ontdekking was dat als iedereen in de wereld een vleesrijk dieet zou willen eten, daarvoor op aarde te weinig grond beschikbaar is. Er zijn niet genoeg resources op aarde om iedereen in 2050 vleesrijk te kunnen laten eten met de huidige landbouwmethoden. [...] Zelfs als gewasopbrengsten tot 2050 blijven toenemen, lijken de intensieve graangebaseerde systemen minder voedselzekerheid te bieden voor een vleesrijk dieet als de extensieve grasgebaseerde systemen."
Het rapport wijst op de mogelijkheden om veehouderij juist gebruik te laten maken van gronden die niet geschikt zijn voor landbouw: te steil, te arm, te rotsig, te droog etc. Door daar vee te laten grazen krijgt die grond letterlijk toegevoegde waarde: de dieren die zich daar voeden stoten mensen het graan niet uit de mond en versterken daardoor de voedselzekerheid. Het zou wel eens zo kunnen zijn dat juist extensivering van de veehouderij kan bijdragen aan het voeden van de wereld in 2050, zelfs met een beetje vlees op het menu.
Tenslotte geeft het rapport een aantal aanbevelingen om de 's werelds voedselzekerheid in de toekomst veilig te stellen. Niet verrassend staat het beter verdelen van de vleesconsumptie bovenaan: het rijke Westen moet minderen, minder ontwikkelde landen mogen wat meer vlees gaan eten. Daarnaast moeten overheden en de voedingsindustrie minder granen voor vee gaan bestemmen. Dieren zijn er om gewas van onexploiteerbare gronden en de rest- en bijproducten uit de voedingsmiddelenindustrie in vlees en zuivel om te zetten.
Fotocredits: Dani Alvarez Cañellas
Dit artikel afdrukken
De onderzoekers werkten verschillende scenario's uit voor hun impact op de voedselzekerheid. Voedselzekerheid is opgebouwd uit vier aspecten: voedselveiligheid, beschikbaarheid, gebruik en stabiliteit. Het is niet zo dat een toename van de hoeveelheid beschikbaar voedsel zonder meer resulteert in een toenemende voedselzekerheid. Voedselzekerheid is nauw verbonden met aspecten van duurzaamheid en lange termijn levensvatbaarheid.
Emily Lewis-Brown, research manager bij CIWF, zegt in Global Meat: "De belangrijkste ontdekking was dat als iedereen in de wereld een vleesrijk dieet zou willen eten, daarvoor op aarde te weinig grond beschikbaar is. Er zijn niet genoeg resources op aarde om iedereen in 2050 vleesrijk te kunnen laten eten met de huidige landbouwmethoden. [...] Zelfs als gewasopbrengsten tot 2050 blijven toenemen, lijken de intensieve graangebaseerde systemen minder voedselzekerheid te bieden voor een vleesrijk dieet als de extensieve grasgebaseerde systemen."
Het rapport wijst op de mogelijkheden om veehouderij juist gebruik te laten maken van gronden die niet geschikt zijn voor landbouw: te steil, te arm, te rotsig, te droog etc. Door daar vee te laten grazen krijgt die grond letterlijk toegevoegde waarde: de dieren die zich daar voeden stoten mensen het graan niet uit de mond en versterken daardoor de voedselzekerheid. Het zou wel eens zo kunnen zijn dat juist extensivering van de veehouderij kan bijdragen aan het voeden van de wereld in 2050, zelfs met een beetje vlees op het menu.
Tenslotte geeft het rapport een aantal aanbevelingen om de 's werelds voedselzekerheid in de toekomst veilig te stellen. Niet verrassend staat het beter verdelen van de vleesconsumptie bovenaan: het rijke Westen moet minderen, minder ontwikkelde landen mogen wat meer vlees gaan eten. Daarnaast moeten overheden en de voedingsindustrie minder granen voor vee gaan bestemmen. Dieren zijn er om gewas van onexploiteerbare gronden en de rest- en bijproducten uit de voedingsmiddelenindustrie in vlees en zuivel om te zetten.
Fotocredits: Dani Alvarez Cañellas
Nog 3
Je hebt 0 van de 3 kado-artikelen gelezen.
Op 5 april krijg je nieuwe kado-artikelen.
Op 5 april krijg je nieuwe kado-artikelen.
Als betalend lid lees je zoveel artikelen als je wilt, én je steunt Foodlog
Lees ook
Op de stieren na is 6 maanden weidegang heel normaal bij de meeste bedrijven.
Drinken koeien elders in de wereld geen water?
De ruimte in de stallen is op de meeste bedrijven ruim voldoende(meer dan 1 ster van de dierenbescherming).
De keizersnede is de discussie niet eens waard. max. 3 x in het leven een keizersnede en voor de rest een leven als een luis op een zeer hoofd.
En niet 3 x omdat het geen 6 x kan maar omdat de koe dan uitgegroeit is en afgemest moet worden.
@Heijdra, dat is idd een interessante verbetering. Ik hoop dat er nog veel volgen, zoals het uitbannen van het dikbil gen, het vermijden van keizersnedes, minimaal 6 maanden weidegang per jaar, ruimere stallen met vlakke vloeren, minder krachtvoer en minder drinkwatergebruik. Over die geheimen: dat is idd jammer, ik heb er zelf ook last van als een nederlandse vleesveehouder onzin uitkraamt over runderen die op de pampa worden afgeschoten vanuit een helikopter. Of dat iemand beweert dat de veehouders in andere landen zoveel spijt hebben van castratie dat ze daarna androgenen toedienen aan de ossen.....
Alleen al door andere huisvesting van het vleesvee dan 15 jaar geleden hebben we al een grote slag geslagen. Vroeger bijna al het vleesvee op roosters en nu bijna al het vee in het stro. Beter voor de gezondheid van het vee en een betere groei.
Denk dat ca 80% van de vleesveehouders zonder problemen of met een minimale aanpassing mee kan doen met KDR. KDR is mede ontwikkeld om de slagers te leren waar hun vlees vandaan komt en hoe het word geproduceert en dat ook over te brengen aan hun klanten. De vleesveehouder heeft geen geheimen over hun werkwijze, al willen sommige mensen en groeperingen dit de consument wel doen geloven.
@Heijdra, kan je aangeven wat er in die 15 jaar is gebeurd qua extensivering ? En geldt dat voor alle rood vleesveehouders in NL, of alleen de deelnemers aan KDR ?
Dick,
Wij voelen ons niet aangesproken als Rood vleesveehouders in dit onderwerp over intensieve veehouderij.
Zijn namelijk de enige tak van veehouderij in NL die de laatste 15 jaar enorm geextensiveerd zijn.