6
Fotocredits: 'Nutri-Score', social-sante.gouv.fr

Flash Dagelijkse KostGeen Nutri-Score A meer voor melk

Melk raakt z’n groene A kwijt en water is straks de enige drank die overblijft in de A-categorie. Dat is het resultaat van de nieuwste aanpassing van het Nutri-Score-algoritme. Water houdt z’n A-classificatie en is daarmee dé aanbevolen drank door (inter)nationale gezondheidsautoriteiten.

Dat is even slikken voor de zuivelindustrie. Terwijl melkdranken eerder onder de categorie voedingswaren vielen, zijn nu alle producten die bedoeld zijn om te drinken geschaard onder dranken. De Nutri-Score van magere melk zakt van A naar B en volle melk en gezoete drinkyoghurt verdelen zich over C, D en E. Ook plantaardige dranken gaan richting rood, afhankelijk van de voedingswaarde.

De aanpassing van het Nutri-Score-algoritme is bedoeld om het gebruik van kunstmatige zoetstoffen mee te kunnen wegen, een al lang aangekondigde verbetering. Het wetenschappelijk comité paste het algoritme aan zodat kunstmatige zoetstoffen, net als vet en suiker, minpunten opleveren.

Voor (frisdrank)fabrikanten betekent dit een afsluiting van het sluipweggetje om een betere score te krijgen door suikers uit hun drankjes te halen en kunstmatige zoetstoffen toe te voegen. Winst voor water dus, en nog betere aansluiting van de Nutri-Score bij verschillende voedingsrichtlijnen, die de zuivel al langer ingeruild hadden voor water. In Nederland mag een glaasje - magere - melk nog wel.

FoodNavigator - Nutri-Score 3.0? Latest algorithm update could move milk-based beverages from A to D, 4 mei 2023
  • Waardeer dit artikel door het te delen:
Laden...
Jur Schuurman
Jur Schuurman Agrarische ontwikkelingssamenwerking
  • #1
  • 4 mei '23
  • 15:55

Wat Dagevos niet noemt als mogelijke oorzaak van de kanteling is wat nogal eens gezegd wordt over de invloed van vleeseten op de gezondheid. Je leest regelmatig dat er een negatieve correlatie bestaat tussen vleesconsumptie en levensverwachting. Is daar doorslaggevend onderzoek naar gedaan?

Joep Goossens
Joep Goossens Consument, gepensioneerd
  • #2
  • 4 mei '23
  • 17:44

'Van melk ga je eerder dood, maar gefermenteerde zuivel laat het omgekeerde resultaat zien.' (Foodlog)
En over het homogeniseren van melk wordt geen woord gerept.

Water A is goed, maar krijgt een onvoldoende qua proteine als het een aanvulling op de maaltijd betreft. Dan neem ik er wel een kommetje Fromage frais met 3,6% vet bij, ook A. Of deze van Malo, 3% vet, ook A.
Maar véél lekkerder is de romige Fromage blanc van schapenmelk, 6,9% vet. Toch nog goed voor een gezonde B. Of volle yoghurt paar verse aardbeien erop Mmmm.

Ik heb makkelijk praten hier in Frankrijk waar ik momenteel verblijf. De middagmaaltijd hier is al rijk aan eiwitten en daar past water goed bij.

Dick Veerman
Dick Veerman Hoofdredacteur Foodlog
  • #3
  • 4 mei '23
  • 17:56

#1, Jur, in Nederland heeft de WUR recent een model voor de gezonde levensverwachting van vleeseters gebouwd. Ik was er niet erg enthousiast over.

Ik sta nog altijd achter de analyse de vlees (on)gezond is.

Te veel vlees en zuivel eten en drinken is vooral slecht voor de biodiversiteit omdat het land vreet.

Jur Schuurman
Jur Schuurman Agrarische ontwikkelingssamenwerking
  • #4
  • 4 mei '23
  • 18:07

Dank Dick. Ik was vanmiddag trouwens onhandig met mijn telefoon en zette mijn reactie dus onder de verkeerde Flash. Hij had bij dat mini-interview met Dagevos moeten staan. Is het nog de moeite waard dat te wijzigen?

Dick Veerman
Dick Veerman Hoofdredacteur Foodlog
  • #5
  • 4 mei '23
  • 18:27

Ik voegde een linkje toe naar dat andere bericht. Wellicht staat het hier nu misschien wel beter.

Ik vind een reactie niet ok

Help de schrijver de juiste toon te vinden waarop je naar hem of haar wilt luisteren.
Klik op de naam van de schrijver en gebruik het "Stuur een mail" veld op zijn of haar profiel om je bericht te versturen.

sluit

Log in om te reageren en duimen uit te delen. Nog geen account? Meld je nu aan!

Lees alles over reageren in de gespreksregels.