Na veel slechts, eindelijk weer eens goed nieuws over eieren: ze zijn niet slecht voor je cholesterol en bloedwaarden. Maar let wel goed op waar je eieren vandaan komen. Er is een grote vieze buitenwereld vol gevaren - haal je eieren dus maar van binnen.
Het goede nieuws komt uit een onderzoek van Christopher Blesso et al. Proefpersonen met het metabool syndroom kregen iedere dag eieren of eivervangers te eten in combinatie met een koolhydraatbeperkt dieet. Blesso wilde weten of dat invloed zou hebben op hun cholesterolhuishouding en insulineresistentie.
De ene helft van zijn onderzoeksgroep kreeg gedurende 3 maanden dagelijks drie hele eieren te eten. De andere helft kreeg dooiervrije eivervanger. Voor alle proefpersonen verbeterde de verhoudingen tussen de verschillende lipiden in het bloed. Het 'slechte' cholesterol LDL nam af, het 'goede' HDL nam toe. Maar voor de echte eiereneters was de verbetering groter. Ook hadden de eiereters betere resultaten ten aanzien van hun insuline-resistentie.
In het onderzoek werd de kwaliteit van de genuttigde eieren niet in aanmerking genomen. Misschien zou dat voor nog opvallender resultaten gezorgd hebben. Op Grist wordt een onderzoek aangehaald waaruit blijkt dat in New York buiten scharrelende kippen verhoogde loodniveaus in hun eieren hebben. En waarschijnlijk nog veel andere enge stoffen en dingen waar ze in de vervuilde stadsjungle aan blootgesteld worden. Want de stad is vies: "Big Apple lucht is een bizar brouwsel van bacterieën, pollen, kledingvezels, schimmel, bandenrubber, dode huidcellen, bakvet en CO2 uitstoot...". Foodlog rapporteerde al eerder over 'vieze' buiteneieren.
Eieren zijn dus goed en voor schone eieren moet je binnenkippen hebben. Dan is er in ieder geval sprake van controle op de omstandigheden van de eierproductie. Binneneieren zijn veilig, beheersbaar, intensief zonder een verdere aanslag te doen op kostbare landbouwgronden, en met mogelijkheden tot opschalen. Louise Fresco kan er tevreden over zijn: dierlijke eiwitten zijn superieur en komen niet van gezellige buitenkippen. Allemaal aan het (binnen)ei. Dat is goed voor de mens én voor onze aarde.
Fotocredits: Sifu Renka
Dit artikel afdrukken
De ene helft van zijn onderzoeksgroep kreeg gedurende 3 maanden dagelijks drie hele eieren te eten. De andere helft kreeg dooiervrije eivervanger. Voor alle proefpersonen verbeterde de verhoudingen tussen de verschillende lipiden in het bloed. Het 'slechte' cholesterol LDL nam af, het 'goede' HDL nam toe. Maar voor de echte eiereneters was de verbetering groter. Ook hadden de eiereters betere resultaten ten aanzien van hun insuline-resistentie.
In het onderzoek werd de kwaliteit van de genuttigde eieren niet in aanmerking genomen. Misschien zou dat voor nog opvallender resultaten gezorgd hebben. Op Grist wordt een onderzoek aangehaald waaruit blijkt dat in New York buiten scharrelende kippen verhoogde loodniveaus in hun eieren hebben. En waarschijnlijk nog veel andere enge stoffen en dingen waar ze in de vervuilde stadsjungle aan blootgesteld worden. Want de stad is vies: "Big Apple lucht is een bizar brouwsel van bacterieën, pollen, kledingvezels, schimmel, bandenrubber, dode huidcellen, bakvet en CO2 uitstoot...". Foodlog rapporteerde al eerder over 'vieze' buiteneieren.
Eieren zijn dus goed en voor schone eieren moet je binnenkippen hebben. Dan is er in ieder geval sprake van controle op de omstandigheden van de eierproductie. Binneneieren zijn veilig, beheersbaar, intensief zonder een verdere aanslag te doen op kostbare landbouwgronden, en met mogelijkheden tot opschalen. Louise Fresco kan er tevreden over zijn: dierlijke eiwitten zijn superieur en komen niet van gezellige buitenkippen. Allemaal aan het (binnen)ei. Dat is goed voor de mens én voor onze aarde.
Fotocredits: Sifu Renka
Nog 3
Je hebt 0 van de 3 kado-artikelen gelezen.
Op 5 mei krijg je nieuwe kado-artikelen.
Op 5 mei krijg je nieuwe kado-artikelen.
Als betalend lid lees je zoveel artikelen als je wilt, én je steunt Foodlog
Lees ook
In onze regio's, allemaal hoog geindustrialiseerd, is de kwaliteit van het "buitenei" een konstante zorg. Eigenlijk, zou je hier geen buiteneieren moeten willen produceren, omdat de neerslag van de industrien terug te vinden is in de eieren (dioxine bijvoorbeeld). In andere gebieden, ver van zware industrien, kan het buitenei in alle opzichten wedijveren met het binnenei. Met als bijkomend voordeel dat de smaak beter is. Er hoeven ook geen kunstgrepen toegepast te worden om dooiers er (donker)geler uit te laten zien, want dat gebeurt automatisch.... . Dus graag een beetje nuanceren....
De buiteneieren van de eigen kippen uit Friesland smaken echt beter, je weet wat erin gaat. Voor mij juist liever geen binnenei. Ongenuanceerd stuk inderdaad.
Het is niet bijzonder vreemd dat de bloedwaarden verbeterden bij personen met een hoge inname van eieren op een koolhydraatbeperkt dieet. Er is niet bijzonder veel onderzoek naar gedaan, maar voor zover ik het weet, zijn onder deze omstandigheden nooit "slechtere" cholesterolwaarden gevonden. Sowieso zorgt elke gewichtsafname ervoor dat het cholesterol verbetert, ongeacht het gevolgde dieet. Wat natuurlijk wel interessant is, is het gegeven dat eieren met de eidooier het blijkbaar beter deden dan eieren zonder de dooier.
Ik ben benieuwd hoe dit zich zou vertalen in het effect op het daadwerkelijke ontstaan van hart- en vaatziekten. Modellen van cholesterol als voorspeller voor hart- en vaatziekten zijn gebaseerd op effecten van statinen. En niet op effecten van voeding.
Ondanks het gegeven dat er weinig onderzoek is waaruit blijkt dat eieren het algemene risico op hart- en vaatziekten zullen verhogen, is enige reserve gewenst voordat we massaal los gaan op meerdere eieren per dag. Mensen met bestaande diabetes hadden een verhoogd risico op hartziekten in 3 [1-2] van de 5 onderzoeksgroepen [1-4]. Verder verhoogde hoge consumptie het risico op hartfalen in de 2 beschikbare onderzoeksgroepen met informatie hierover [5-6]. Volgens mij zijn er ook aardig wat onderzoeken die een hoge consumptie van eieren linken aan een verhoogd risico op diabetes.
[1] Hu FB. A prospective study of egg consumption and risk of cardiovascular disease in men and women. JAMA. 1999 Apr 21;281(15):1387-94. http://jama.jamanetwork.com/article.aspx?articleid=189529
[2] Qureshi AI. Regular egg consumption does not increase the risk of stroke and cardiovascular diseases. Med Sci Monit. 2007 Jan;13(1):CR1-8. http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/17179903
[3] Nakamura Y. Egg consumption, serum total cholesterol concentrations and coronary heart disease incidence: Japan Public Health Center-based prospective study. Br J Nutr. 2006 Nov;96(5):921-8. http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/17092383
[4] Djoussé L. Egg consumption in relation to cardiovascular disease and mortality: the Physicians' Health Study. Am J Clin Nutr. 2008 Apr;87(4):964-9. http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC2386667/?tool=pubmed
[5] Nettleton JA. Incident heart failure is associated with lower whole-grain intake and greater high-fat dairy and egg intake in the Atherosclerosis Risk in Communities (ARIC) study. J Am Diet Assoc. 2008 Nov;108(11):1881-7. http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/18954578
[6] Djoussé L. Egg consumption and risk of heart failure in the Physicians' Health Study. Circulation. 2008 Jan 29;117(4):512-6. http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/18195171
Natuurlijk is het Big Apple ei niet te vergelijken met ons buitenloop-ei, want de lucht hier is veel schoner, maar dat neemt niet weg dat het nergens voor nodig is om kippen voor het leggen van een ei buiten te laten lopen. Zelfs scharrelen hoeft niet. Sterker, van mij mogen we terug naar het batterij-ei, want dat scoort op duurzaamheid toch steeds het hoogst. Schiet mij maar lek!
Ooit heb ik een pakje "no egg" bij een kennis gezien, dat bestond grotendeels uit aardappelzetmeel en ander 'starchy' spul. Ik mag hopen dat ze niet díe vervanger hebben gebruikt in dit onderzoek!