Na jaren gedoe en gesteggel is het zo ver: vanaf 1 januari 2024 is Nutri-Score het officiële voedselkeuzelogo in Nederland. Dat heeft staatssecretaris Van Ooijen (VWS) vandaag laten weten aan de Tweede Kamer.
Eindelijk is de kogel door de kerk: vandaag informeerde staatssecretaris Maarten van Ooijen (VWS) de Tweede Kamer met een Kamerbrief over het besluit tot "de wettelijke aanwijzing van Nutri-Score als vrijwillig voedselkeuzelogo in Nederland".

Kritiek
Jaren gesteggel gingen eraan vooraf, nadat Van Ooijens voorganger Paul Blokhuis 4 jaar geleden de invoering van het Nutri-Score-logo aankondigde. Hij deed dat in het kader van het Nationaal Preventie-akkoord, maar kreeg de wind van voren toen een grote groep voedingsexperts kritiek op het logo uitte.

De Nutri-Score is een hulpmiddel voor consumenten om binnen een productcategorie eenvoudig te kunnen kiezen voor het product met de betere samenstelling. Het logo met de 5 kleurtjes en letters staat op de voorkant van de verpakking. Verschillende producenten gebruiken het logo al, zoals HAK. In (buur)landen Frankrijk, België, Duitsland, Luxemburg, Zwitserland en Spanje is de van oorsprong Franse Nutri-Score al ingevoerd. Maar Nederland treuzelde.

Schijf van Vijf
De zorg van de Nederlandse experts was dat het logo onvoldoende aansloot bij de Schijf van Vijf, die voor een gezond eetpatroon staat. Producten die volgens de voedingsrichtlijnen gezond zijn, scoren soms slecht terwijl sommige producten die buiten de Schijf van Vijf vallen juist een goede score halen. Dat kan doordat het algoritme, de rekensom achter Nutri-Score, tot een score komt op basis van minpunten voor suiker, zout en vet maar pluspunten voor vezels en groente. Volgens levensmiddelenfabrikanten moedigt de Nutri-Score aan tot het gezonder maken van producten. Volgens critici tot het eten van 'gezonde' pizza's in plaats van eten volgens de Schijf van Vijf.

De Nederlandse overheid stuurde aan op aanpassing van het Nutri-Score algoritme en kreeg haar zin. Een wetenschappelijk comité nam het algoritme op de schop en er kwam een advies van de Gezondheidsraad.

Hoewel nog steeds niet iedereen tevreden is, wil Van Ooijen nu niet langer wachten. Per 1 januari volgend jaar is het zover en 'mogen' producenten de Nutri-Score gebruiken. Mogen? Ja, want het logo wordt niet verplicht, maar vrijwillig ingevoerd omdat er nog altijd geen besluit is om het logo in de gehele EU door te voeren. Met name Italië ligt dwars en lanceerde al meermalen sabotage-acties tegen invoering van het label.

Volgens Van Ooijen hebben de Nederlandse koepelorganisaties van producenten (FNLI) en supermarkten (CBL) tot 1 januari nodig om de introductie te organiseren. Onder meer HAK en Albert Heijn voeren het logo al geruime tijd. Illegaal, vond het Voedingscentrum maar vanaf vandaag niet meer.

Voorlichting
Omdat het logo voor verwarring zou kunnen zorgen onder consumenten, komt er voorlichting die uitlegt dat je niet moet denken dat gele pizza's gezonder zijn dan oranje olijfolie. Van Ooijen schrijft in zijn Kamerbrief: "Nutri-Score is een overheidslogo en ik bereid consumentenvoorlichting voor om uit te leggen hoe Nutri-Score werkt. Hierin zal ook worden toegelicht hoe het logo zich verhoudt tot de Schijf van Vijf. Voor een gezond voedingspatroon blijft de Schijf van Vijf leidend en de voorlichting hierover zal onverminderd doorgaan."

De Consumentenbond, die jarenlang pleitte voor de Nutri-Score, is blij met het succes. Onlangs nog sloot de Consumentenbond zich aan bij de oproep van de Franse consumentenorganisatie om de Nutri-Score ook als Europees voedselkeuzelogo in te voeren. Ook voedselwaakhond foodwatch juicht: "Na jarenlang campagnevoeren zijn wij blij dat dit enige onafhankelijke logo nu wordt erkend. Als het aan ons ligt is de volgende stap doorpakken in Europa voor een verplichting in alle lidstaten!"

Met het besluit treedt Nederland in de voetsporen van België, Luxemburg, Duitsland, Zwitserland, Frankrijk en Spanje die het logo al eerder accepteerden.