Als een kwaliteitsbakker brood ongezond noemt, is dat even schrikken. Bakker Menno 't Hoen deinst er niet voor terug. Voor aanhangers van het paleodieet is dat geen nieuws. Voor de klanten van een kwaliteitsbakker wel.
In een stuk op de opiniepagina van de Volkskrant schrijft bakker Menno 't Hoen dat brood ongezond is. Voor aanhangers van het paleodieet is dat geen nieuws. Voor gewone mensen echter wel. Onmiddellijk nadat het bericht gisteravond verscheen barste op twitter een stroom berichten los: waarom noemt een bakker brood ongezond?
't Hoen blijkt zich te verzetten tegen de Volkorenbus en houdt een pleidooi voor prachtig wit brood. Hij schrijft: "Het wordt tijd om brood de nederige plaats te geven waar het past: als begeleider van de maaltijd. Als iets dat lekker is in plaats van gezond. En als u het eet: kies dan voor een goed gemaakt stuk brood zonder toevoegingen dat een lange rijstijd heeft gehad. Haal vezels, vitaminen en mineralen uit groente en fruit. En doe vlug een stap opzij als de volkorenbus komt aandenderen."
Het is natuurlijk slimme marketing. Nu bewust Nederland overstapt op paleo en koolhydraatarm, moet je als bakker de bakens verzetten. Bakker Frank van Eerd uit Maastricht kiest een heel ander strategie. Hij maakt gezond brood en heeft daarvoor de instemming van Hormoonfactorman Ir. Ralph Moorman.
Wie gelooft u?
Fotocredits: Mirakuleus, de Volkorenbus op de Alpe d'HuZes
Dit artikel afdrukken
't Hoen blijkt zich te verzetten tegen de Volkorenbus en houdt een pleidooi voor prachtig wit brood. Hij schrijft: "Het wordt tijd om brood de nederige plaats te geven waar het past: als begeleider van de maaltijd. Als iets dat lekker is in plaats van gezond. En als u het eet: kies dan voor een goed gemaakt stuk brood zonder toevoegingen dat een lange rijstijd heeft gehad. Haal vezels, vitaminen en mineralen uit groente en fruit. En doe vlug een stap opzij als de volkorenbus komt aandenderen."
Het is natuurlijk slimme marketing. Nu bewust Nederland overstapt op paleo en koolhydraatarm, moet je als bakker de bakens verzetten. Bakker Frank van Eerd uit Maastricht kiest een heel ander strategie. Hij maakt gezond brood en heeft daarvoor de instemming van Hormoonfactorman Ir. Ralph Moorman.
Wie gelooft u?
Fotocredits: Mirakuleus, de Volkorenbus op de Alpe d'HuZes
Nog 3
Je hebt 0 van de 3 kado-artikelen gelezen.
Op 5 mei krijg je nieuwe kado-artikelen.
Op 5 mei krijg je nieuwe kado-artikelen.
Als betalend lid lees je zoveel artikelen als je wilt, én je steunt Foodlog
Lees ook
Nee, lees nou goed: TEVEEL koolhydraten zijn ongezond, ook als het volkorenproducten zijn. We eten veel te VEEL brood, pasta of rijst!
Je hebt niet 7 sneetjes per dag nodig. Twee is genoeg, als je je eetpatroon verandert. Eet meer groeten en fruit, ook tijdens de lunch!
En e bord volscheppen met aardappels of pasta? Niet nodig: een klein beetje is genoeg en neem daarbij een aantal scheppen groenten en eiwitrijk voedel (vlees, zuivel). De verhouding is gewoon zoekgeraakt. Dus: minder koolhydraten, meer groentes, Dan kom je heel goed aan de vezels die je nodig hebt.
Verbazingwekkend is het feit voor ons foodlogisten natuurlijk niet, wel dat een (slimme) bakker dit schrijft. De (domme) bakkers gaan natuurlijk in de verdediging.
Het ging om tarwebrood. De koolhydraten uit (volkoren) tarwe brood worden te snel in je bloed opgenomen waardoor je bloedsuikerspiegel te snel verhoogt. Tenzij je na d emaaltijd die suikers weer gaat verbranden, zorgt dit voor vetvorming. Maar geldt dit alleen voor tarwebrood? Werkt het anders voor brood gemaakt van andere granen?
Arjan, alle mogelijke theorieën doen de ronde. Volgens Richard de Leth (die Oersterk schreef) kun je beter witbrood eten. En rijst. Volgens Melchior Meijer (bij hem kun je er werkelijk alles over lezen. Aanbevolen: Het paleoperspectief. Schrik niet van de felheid. Melchior is rebels maar heeft grote kwaliteit en loop ver voorop in reportage over meest actuele onderzoek) is brood vergif. Tarwe - heet het - wil niet gegeten worden en is daarom toxisch. Spelt en rogge wel goed? Ik meen dat de laatste stand van de wetenschap (die nog niet peer reviewed is, want dat is het vrijwel allemaal niet) luidt dat ook in die granen de duivel schuilt. Onlogisch is dat overigens niet: we zijn niet geëvolueerd in een omgeving die barste van de graanakkers. Wel hebben we ons er sinds 10.000 jaar razendsnel door kunnen ontwikkelen. En - hou je vast - die 10.000.000.000 mensen die we in 2050 menen te moeten kunnen voeden, zullen alleen gevoed kunnen worden met .... graan.
De boodschap van Menno is alleraardigst. Hij zegt dat brood lege kCal zijn en je brood niet vanwege de 'gezondheidswaarde' hoeft te eten en dat is ook zo. Vervolgens zegt hij, en dus is het geen onderdeel van de maaltijd, maar een 'lekker' bijgerecht. En als je dan voor lekker gaat, dan speelt gezondheid geen relevante rol meer, en kan je dus net zo goed voor wit gaan. Dit vind ik een heel logische redenering.