Louise Fresco doceert duurzame ontwikkeling. Ze wordt omarmd door progressief en conservatief. GroenLinksers en CDA'ers, kritische burgers en boeren waarderen haar pleidooien voor rationaliteit. Vanavond pleit ze voor de nuance en wellicht, voor plofkip, megastallen, koeien binnen en intensieve landbouw. In Brandpunt, NL 2, om 22.15 uur.
Naar aanleiding van een pleidooi voor verbeeldingen van de toekomst van de landbouw, twitte Dick Veerman "Louise Fresco is ook voor plofkip, maar zegt dat anders." Waar Fresco's visies geaccepteerd worden, worden de pleidooien voor een nog intensievere landbouw van WUR-voorzitter Aalt Dijkhuizen dat niet. Hoe komt dat?
Pikant detail. Een prominent Wagenings lid van GroenLinks gaf Veerman op z'n lazer. Hij twitte terug: "Pleiten voor ratio in discussie over landbouwproductie is iets anders dan voor plofkip zijn. Je verdraait haar woorden."
In de uitzending van Brandpunt vanavond licht Louise Fresco haar visie op de toekomst toe aan de hand van haar deze week beschikbaar komende nieuw boek Hambugers in het paradijs.
De tekst bij de uitzending luidt: De plofkip is zo slecht nog niet en megastallen hebben we wellicht nodig. Het zijn controversiële standpunten van een hoogleraar die juist pleit voor nuance. Louise Fresco, hoogleraar duurzame ontwikkeling, komt deze week met haar nieuwe boek: ‘Hamburgers in het paradijs’. Samen met Aart Zeeman prikt ze alvast wat vooroordelen over voedsel door.
Toegevoegd (ma 1 oktober, 10.00h): de uitzending van Brandpunt (het item begint op minuut 26:50)
Fotocredits: Boekplus
Dit artikel afdrukken
Pikant detail. Een prominent Wagenings lid van GroenLinks gaf Veerman op z'n lazer. Hij twitte terug: "Pleiten voor ratio in discussie over landbouwproductie is iets anders dan voor plofkip zijn. Je verdraait haar woorden."
In de uitzending van Brandpunt vanavond licht Louise Fresco haar visie op de toekomst toe aan de hand van haar deze week beschikbaar komende nieuw boek Hambugers in het paradijs.
De tekst bij de uitzending luidt: De plofkip is zo slecht nog niet en megastallen hebben we wellicht nodig. Het zijn controversiële standpunten van een hoogleraar die juist pleit voor nuance. Louise Fresco, hoogleraar duurzame ontwikkeling, komt deze week met haar nieuwe boek: ‘Hamburgers in het paradijs’. Samen met Aart Zeeman prikt ze alvast wat vooroordelen over voedsel door.
Toegevoegd (ma 1 oktober, 10.00h): de uitzending van Brandpunt (het item begint op minuut 26:50)
Fotocredits: Boekplus
Nog 3
Je hebt 0 van de 3 kado-artikelen gelezen.
Op 5 mei krijg je nieuwe kado-artikelen.
Op 5 mei krijg je nieuwe kado-artikelen.
Als betalend lid lees je zoveel artikelen als je wilt, én je steunt Foodlog
Lees ook
't Volgende spreekt me aan: Op Bol.com schrijft Fresco's uitgever "In het boek wijst ze de lezer op de oorsprong van het grote misverstand dat in de wereld bestaat over voedsel: het paradijs.
Het paradijs van de monotheïstische godsdiensten staat voor overvloed zonder inspanning: in de Tuin van Eden bestaat het perfecte ecologische evenwicht. Toch zet dat paradijs ons op het verkeerde been als het gaat om de essentie van voedsel. Het lijkt alsof overvloed en zorgeloosheid geboorterechten zijn die we hebben verspeeld. Maar voedsel ontstaat altijd uit andere organismen of stoffen. De opname ervan kost altijd energie."
Louise Fresco, commissaris van Unilever en Rabobank, dat zeggen ze er in de media nooit bij. Groot voorstander van intensieve landbouw, van de school Rabbinge - Bindraban - Dijkhuizen, advocaat voor de verkoop van Nederlandse export en techniek. Ik ben benieuwd hoe het staat met nuance en duurzaamheid.
Olie, Peter, olie, alleen olie kan ons nog kortstondig redden. Niets anders. Welke andere keuze hebben Rabbinge, Bindraban en Dijkhuizen? Als realist weten ze dat bio niet kan leveren. Miljarden leven op olie en kunstmest. Het is niet anders. Dromen over het paradijs mag eenieder. De realiteit is iets anders. Kwalijk is het dat velen de heldere consequenties van gangbaar landbouwen niet wensen te zien. Of Rabbinge, Bindraban en Dijkhuizen daar bij horen?
Het wordt vanzelf wel anders Hendrik, zowel olie als fosfaat raken op. Mooie - maar niet zo slimme - metafoor gebruikte Dijkhuizen door de NL landbouw te vergelijken met een sprintkampioen. Inderdaad, die loopt hard. Heel even, en dan valt hij uitgeput neer. Precies onze huidige landbouw en transportstromen, gaat tientallen jaren goed en dan is de bodem om zeep en zijn de extra vitaminen op. Niet zo slim. Focus op en onderzoek naar systemen om de wereld duurzaam - vele eeuwen - te voeden is verstandiger.
Zo wijst onderzoek van Bill Liebhardt, University of California-Davis uit dat de opbrengst van biologisch geteelde mais in de VS op 94 % van de gangbare teelt ligt. Bij tarwe komt hij op 97% en voor soja op 94%. Tomaten komen op 100%. Dus niks helft of een kwart. Let wel, dat is in de hooggeïndustrialiseerde VS. In Afrika en Azie valt de opbrengst op veel plaatsen flink te verhogen door toepassing van slimme agronomische technieken.
Hier een leuk overzicht van het Worldwatch Institute
Dus gelukkig is er hoop op een toekomst met eten voor iedereen, zonder gif, GGOs of klimaatproblemen. Daar is natuurlijk wel een goede en eerlijke verdeling van het voedsel voor nodig, want ook daar zit vaak een groot probleem.
Kijk ook even (2 minuten)wat Michael Pollen over de wereld voedselproductie te zeggen heeft. Een heel verhelderende animatie.