Agflatie is inflatie die wordt aangejaagd door de stijgende prijzen van agrarische basisproducten. Het woord werd voor het eerst gebruikt tijdens de voedselprijzencrisis van 2008. Ook nu duikt het weer op om de huidige economische situatie en stijgende voedselprijzen te duiden. Vlees en zuivel zullen het zwaarst getroffen worden door de agflatie: de prijzen daarvan gaan onherroepelijk omhoog.
Dat zeggen de berichten en analyses. Ze wjizen allemaal in dezelfde richting: de prijzen van voedsel komen structureel op een hoger niveau te liggen en blijven de komende tijd nog door stijgen. ABN Amro zegt in een recente analyse van de agrarische grondstoffenmarkt dat de grondstofprijzen de komende jaren onverminderd hoog zullen blijven en dat de agrarische sector zijn strategie daarop zal moeten aanpassen. Doen de boeren dat niet, dan zullen niet alleen de agrarische bedrijven zelf in de problemen komen, maar ook de banken die hen financieren. Boerderij meldde eergisteren dat de negende bank van Denemarken, de Vestjysk Bank, 134 miljoen euro moet afschrijven op leningen in de agrarische sector, vooral in de melkveehouderij.
De tegenvallende oogsten van 2012 en de sinds de crisis van 2008 niet meer volledig aangevulde voorraden zullen volgens Rabobank in 2013 grote gevolgen hebben voor de prijzen van voergewassen. Daarop vooruitlopend zijn veehouders wereldwijd hun kuddes al aan het inkrimpen. Dat mag tijdelijk tot prijsverlichting leiden, op termijn zal er hierdoor tekort ontstaan. In Amerika was er deze week zelfs sprake van lichte paniek: in lezenswaardige artikelen op Grist en Slate wordt 'Baconpocalypse' gelukkig alweer gerelativeerd: bacon wordt duur, maar als wij het varkensvoer gaan eten, hoeven we toch geen honger te lijden. Kenners van de sector verwachten dat in Nederland de voerkosten volgend jaar 70 procent van de kostprijs van het varken zullen uitmaken. Dat zal de consumptie van dit volksvlees afremmen en weer luxe maken.
Rabobank wijst er bovendien op dat de wereldvoedselvoorraden na 2008 nog niet zijn aangevuld, waardoor er geen buffer is om tegenvallende oogsten op te vangen. De VS had dit jaar te lijden onder de ernstigste droogte sinds 1936 en de oogst valt er nog erger tegen dan voorspeld. Door sommige landen wordt op dit moment extra voedsel ingekocht of wordt overwogen dat te doen. Volgens Rabobank zijn dergelijke initiatieven contraproductief: de prijzen zullen er zowel op wereldniveau als op lokaal niveau alleen maar meer van stijgen. Bovendien wordt hiermee voedsel van de markt gehaald en opgeslagen op een moment dat het gewoon opgegeten zou moeten worden.
In Nederland voert de dierwelzijnsbeweging nog steeds campagne voor het verminderen van de vlees- en zuivelconsumptie. De tijd nadert dat de spandoeken zullen worden opgeborgen. We gaan meer planten en minder vlees eten. Andersom wordt domweg onbetaalbaar.
Fotocredits: Sam Breach
Dit artikel afdrukken
De tegenvallende oogsten van 2012 en de sinds de crisis van 2008 niet meer volledig aangevulde voorraden zullen volgens Rabobank in 2013 grote gevolgen hebben voor de prijzen van voergewassen. Daarop vooruitlopend zijn veehouders wereldwijd hun kuddes al aan het inkrimpen. Dat mag tijdelijk tot prijsverlichting leiden, op termijn zal er hierdoor tekort ontstaan. In Amerika was er deze week zelfs sprake van lichte paniek: in lezenswaardige artikelen op Grist en Slate wordt 'Baconpocalypse' gelukkig alweer gerelativeerd: bacon wordt duur, maar als wij het varkensvoer gaan eten, hoeven we toch geen honger te lijden. Kenners van de sector verwachten dat in Nederland de voerkosten volgend jaar 70 procent van de kostprijs van het varken zullen uitmaken. Dat zal de consumptie van dit volksvlees afremmen en weer luxe maken.
Rabobank wijst er bovendien op dat de wereldvoedselvoorraden na 2008 nog niet zijn aangevuld, waardoor er geen buffer is om tegenvallende oogsten op te vangen. De VS had dit jaar te lijden onder de ernstigste droogte sinds 1936 en de oogst valt er nog erger tegen dan voorspeld. Door sommige landen wordt op dit moment extra voedsel ingekocht of wordt overwogen dat te doen. Volgens Rabobank zijn dergelijke initiatieven contraproductief: de prijzen zullen er zowel op wereldniveau als op lokaal niveau alleen maar meer van stijgen. Bovendien wordt hiermee voedsel van de markt gehaald en opgeslagen op een moment dat het gewoon opgegeten zou moeten worden.
In Nederland voert de dierwelzijnsbeweging nog steeds campagne voor het verminderen van de vlees- en zuivelconsumptie. De tijd nadert dat de spandoeken zullen worden opgeborgen. We gaan meer planten en minder vlees eten. Andersom wordt domweg onbetaalbaar.
Fotocredits: Sam Breach
Nog 3
Je hebt 0 van de 3 kado-artikelen gelezen.
Op 5 mei krijg je nieuwe kado-artikelen.
Op 5 mei krijg je nieuwe kado-artikelen.
Als betalend lid lees je zoveel artikelen als je wilt, én je steunt Foodlog
Lees ook
Wat een rampspoed. We geven vrijwel niks aan voedsel uit in NL. Als het wat duurder wordt is er nog niks aan de hand alhier. Ja het wordt een beetje duurder, ja de inflatie zal daardoor ook wat stijgen, en ja dus iets minder lux op vakantie. Maar wat dan nog? Hier gaat dit niks betekenen.
Inderdaad, hier wordt het tijd dat we een eerlijke prijs gaan betalen voor voedsel, zodat de boer er een normaal inkomen aan overhoudt. Goede ontwikkeling voor ons. Stuk vervelender voor de mensen in armere landen, dus misschien moeten we om te beginnen vast ophouden om een deel van hun eten in onze tank te stoppen. Als we dan ook de milieukosten van de sojateelt gaan meerekenen dan gaat de vlees- en zuivelprijs verder omhoog. Dat deel van het varkensvoer kunnen we alleen beter niet gaan eten, bepaald niet gezond die GGO soja. Snel overschakelen op Europese teelt van eiwithoudende gewassen, die kunnen we tenminst ook zelf eten.
Eens, Wouter. Wat dan nog? Al tweede bericht in korte tijd over 'duur voedsel' op Foodlog. Na weer een jaar met matige tot zeer slechte prijzen staat najaar voor glas(groente)telers echter wederom in teken van spanning of bank nóg een jaar krediet wil afgeven. De Volkskrant bericht er op liefst twee pagina's over onder titel 'In de glastuinbouw ging het in 30 jaar niet zo slecht' (linken kan niet, bericht afgeschermd op site). Tsja, daar zijn op Foodlog al vele draden over gesponnen, net als over dat het tijd wordt dat we een eerlijke prijs gaan betalen voor voedsel (Tjerk, #2). Beetje opschieten dus, met die Mars naar Zaandam en andere initiatieven die de utopische 20% (van besteedbaar inkomen) in beeld brengen.
@Tjerk, die hogere prijs voor vlees komt niet bij de boer terecht, dus ik ben wel benieuwd waarom je dit een goede ontwikkeling vindt.
@Henric, Zielig hoor voor die Boer. Lees het interview met Marc Jansen nog maar eens na.