Ruim 2 procent lijkt niet veel, maar Amerikaanse onderzoekers zijn enthousiast: “Zelfs deze bescheiden resultaten kunnen grote effecten hebben op bevolkingsniveau. Daarnaast stimuleren ze ook nog eens restaurants om het gehalte aan toegevoegde suiker op hun menukaart te verminderen,” zegt hoofdonderzoeker Jennifer Falbe op ScienceDaily.

Dat een waarschuwing op de menukaart werkt, bleek onlangs ook al bij vermelding van calorieën op de menukaart.

Wat zijn toegevoegde suikers en waarom zijn juist toegevoegde suikers zo’n probleem? Suiker is immers suiker.

Toegevoegde suiker is alle suiker die extra in een product wordt gestopt om het lekkerder te maken, bijvoorbeeld in producten als donuts, ijs en cake. Toegevoegde suiker heeft geen voordelen en kan de gezondheid schaden wanneer de inname hoger is dan 5% van de totale energie-inname op een dag, aldus voedingsdeskundige Zoe Davies van de campagnegroep Action for Sugar. Natuurlijke suiker komt van nature voor in onder andere fruit, groente en zuivel en levert vooral energie. Daarnaast bevatten fruit, groente en zuivel gezonde ingrediënten zoals vezels, vitamines en mineralen.

Terug naar de studie. De onderzoekers deelden 15.000 deelnemers in in 2 groepen: de ene groep zag de menukaart met ‘toegevoegde suiker’-labels, de andere groep zag de menukaart zonder ‘toegevoegde-suiker’-labels. Ondanks dat in de groep met labels maar 21% van de mensen het label daadwerkelijk had gezien, bleek een label wel te werken. De mensen die het label hadden gezien, bestelden 4,9 gram minder ‘toegevoegde suiker’ in vergelijking met de groep zonder labels.

Zowel Falbe als Davies pleiten voor duidelijke suikeretikettering omdat alle kleine beetjes helpen. Davies wil graag dat de hoeveelheid ‘toegevoegde suiker’ afzonderlijk op voedingslabels komt te staan, precies zoals in Falbe’s onderzoek. De zichtbaarheid van de labels blijkt nog wel een belangrijk verbeterpunt.
Dit artikel afdrukken