Terwijl er mensen zijn die denken dat duurzaam iets te maken heeft met natuurlijkheid en biologisch, pleitte vandaag professor Marcel Zwietering, hoogleraar levensmiddelen en microbiologie aan de WUR, voor het bestralen van voedsel om er minder van te hoeven weggooien. De minieme, deels theoretische, risico's wegen niet op tegen de duurzaamheidsvoordelen.
'Doorstralen van voedsel met gammastralen is een vorm van steriliseren', schrijft bnr. 'In een reactor worden met gammastralen insecten en micro-organismen zoals bacteriën gedood, waardoor voedsel langer houdbaar blijft. Bestraalde voedingsmiddelen zijn niet radioactief.'
De internationale atoomorganisatie IAEA houdt vandaag en morgen in Oostenrijk een conferentie over 'Food for the Future: Meeting the Challenges with Nuclear Applications' zoals het doorstralen van voedsel. Hoewel de techniek al jarenlang veilig is verklaard en er ook geen (negatieve) gezondheidseffecten bekend zijn, wordt hij toch maar zeer beperkt toegepast. In Nederland moet er een ontheffing aangevraagd worden en die wordt maar voor bepaalde producten, zoals kippenvlees, verleend. Ziekenhuizen gebruiken vrij veel doorstraalde voedingsmiddelen, maar de gemiddelde consument moet er niets van weten. Dat is jammer, vindt emeritus hoogleraar Rudy Rabbinge, want het 'met ioniserende straling' behandelen' heeft veel minder effect op de smaak van voedingsmiddelen dan andere conserveringsmethoden als steriliseren of pasteuriseren.
Zwietering stelt: "Er hangt nog altijd een zweem van grote gevaarlijkheid omheen. De reden waarom men er eigenlijk weinig mee doet, is niet omdat het niet werkt maar puur uit angst van de consument die toch liever niet wil dat eten het bestraald is. De industrie wil er vervolgens ook niet aan omdat ze vrezen dat mensen het niet kopen."
Doordat je met bestraling voedsel langer houdbaar kunt maken, kun je er verspilling mee terugdringen. Ook kun je nucleaire technieken inzetten om zaad te verbeteren, dierziekten te diagnostiseren, insecten te bestrijden en opbrengsten te verbeteren, volgens het IAEA-bulletin. Belangrijke overwegingen voor duurzaamheidsdenkers. Die daardoor wellicht het andere probleem - de weliswaar minieme, maar toch niet weg te poetsen hoeveelheden radioactief afval - in een ander licht gaan zien.
Bestraald voedsel is duurzaam. Het publiek moet nog veel (af)leren.
Fotocredits: still uit interview met IAEA Director General Yukiya Amano
Dit artikel afdrukken
De internationale atoomorganisatie IAEA houdt vandaag en morgen in Oostenrijk een conferentie over 'Food for the Future: Meeting the Challenges with Nuclear Applications' zoals het doorstralen van voedsel. Hoewel de techniek al jarenlang veilig is verklaard en er ook geen (negatieve) gezondheidseffecten bekend zijn, wordt hij toch maar zeer beperkt toegepast. In Nederland moet er een ontheffing aangevraagd worden en die wordt maar voor bepaalde producten, zoals kippenvlees, verleend. Ziekenhuizen gebruiken vrij veel doorstraalde voedingsmiddelen, maar de gemiddelde consument moet er niets van weten. Dat is jammer, vindt emeritus hoogleraar Rudy Rabbinge, want het 'met ioniserende straling' behandelen' heeft veel minder effect op de smaak van voedingsmiddelen dan andere conserveringsmethoden als steriliseren of pasteuriseren.
Zwietering stelt: "Er hangt nog altijd een zweem van grote gevaarlijkheid omheen. De reden waarom men er eigenlijk weinig mee doet, is niet omdat het niet werkt maar puur uit angst van de consument die toch liever niet wil dat eten het bestraald is. De industrie wil er vervolgens ook niet aan omdat ze vrezen dat mensen het niet kopen."
Doordat je met bestraling voedsel langer houdbaar kunt maken, kun je er verspilling mee terugdringen. Ook kun je nucleaire technieken inzetten om zaad te verbeteren, dierziekten te diagnostiseren, insecten te bestrijden en opbrengsten te verbeteren, volgens het IAEA-bulletin. Belangrijke overwegingen voor duurzaamheidsdenkers. Die daardoor wellicht het andere probleem - de weliswaar minieme, maar toch niet weg te poetsen hoeveelheden radioactief afval - in een ander licht gaan zien.
Bestraald voedsel is duurzaam. Het publiek moet nog veel (af)leren.
Fotocredits: still uit interview met IAEA Director General Yukiya Amano
Nog 3
Je hebt 0 van de 3 kado-artikelen gelezen.
Op 5 april krijg je nieuwe kado-artikelen.
Op 5 april krijg je nieuwe kado-artikelen.
Als betalend lid lees je zoveel artikelen als je wilt, én je steunt Foodlog
Lees ook
Dank Wouter. Helder. Als ik de redactie verdedigen mag: daar staan 2 feiten, maar het is niet juist dat Marcel Zwietering de polarisatie zocht. Als de zin dat zou suggereren is dat onjuist.
Mij intrigeert dat rode duimpje voor #8. Zou het komen omdat ik zei dat voedingsmiddelentech de wereld vooruit heeft geholpen of omdat ik zei dat er achter de muren van Unilever of Nestlé niet de schandalen plaatsvinden die mensen zich voorstellen? Of omdat ik zei dat mensen hier soms ruw zijn?
Zo wordt het ervaren, vertellen nieuwkomers en alleen-maar lezers me soms. Het is niet erg. Het is een kwestie van wennen: FL is een intieme keukentafel op een toneel waar heel veel meer mensen naar kijken dan er aan de tafel zitten.
"Terwijl er mensen zijn die denken dat duurzaam iets te maken heeft met natuurlijkheid en biologisch, pleitte vandaag professor Marcel Zwietering, hoogleraar levensmiddelen en microbiologie aan de WUR, voor het bestralen van voedsel om er minder van te hoeven weggooien."
Of Foodlog heeft hier een zin geplaatst die niet klopt, of Marcel's zijn reactie klopt niet. Als Marcel de vraag heeft gekregen wat hij vond van van bestralen en aangaf dat het veilig was, dan kan ik dat snappen. Als hij zou pleiten voor bestralen, dan zou ik dat gek vinden. Enfin, Marcel een beetje kennende heeft hij niet gepleit. Vooralsnog denk ik daarom dat de eerste zin hierboven niet klopt.
Wouter, nou ben ik toch benieuwd: wat is er niet netjes aan dit stukje op Foodlog?
@Marcel, ik heb geen nette reactie achtergelaten en iets gesuggereerd dat ik niet zou moeten hebben doen. Mijn reactie was gebaseerd op dit stukje hier op foodlog, en niet op het BNR interview.