Unilevers Magnum moet een bres slaan in de Amerikaanse ijsmarkt, waar vooral ijs in bakken verkocht wordt. Magnums bleken vorig jaar een onverwacht succes. Opvallend is dat de Amerikaanse consumenten vooral lijken te bezwijken voor de 'echte' smaken van roomijs en Belgische chocolade. Unilever heeft met de Magnum een reële inhaalslag ingezet naar Nestlé, de marktleider die in de VS hoge ogen gooit met een calorievriendelijk ijsje dat luistert naar de magere naam Skinny Cow.
De Amerikaanse ijsmarkt heeft een omvang van 12 miljard dollar. De helft daarvan wordt verkocht als ijs in (grote) bakken. Nestlé is daarin de onbetwiste markleider met merken als Häagen-Dazs and Dreyer’s. Unilever, wereldwijd ijsproducent nummer één, heeft vorig jaar ontdekt dat er een gat in de Amerikaanse markt is, namelijk de verkoop van 'single-serve frozen novelties', oftewel individueel verpakte ijsjes op een stokje of in een hoorntje. Dat soort ijsjes past naadloos in de categorie 'snack', een categorie met meer groeipotentie.
Tot vorig jaar was Unilever redelijk terughoudend met het promoten van Magnums in Amerika. Ondanks het succes van Magnum in Europa, waar ze sinds 1989 verkocht worden, dacht het Amerikaanse management dat het merk niet 'sterk genoeg' was. Maar na een wisseling van de wacht in 2008 ontdekte Ken Havelock, directievoorzitter van Refreshment bij Unilever, dat de Magnum het in Amerikaanse consumentenonderzoeken veel beter deed dan verwacht. De introductie van Magnum werd vervroegd naar april 2011, een marketingbudget van 15 miljoen kwam beschikbaar en de Amerikanen kochten maar liefst voor 100 miljoen dollar aan Magnums, meer dan 50 procent boven verwachting. Hiermee is de Magnum het meest succesvolle ijsje wereldwijd, waarschijnlijk gaat de grens van 1 miljard euro aan magnumverkopen dit jaar gepasseerd worden.
De grootste concurrent van de Magnum is een ijsje dat Skinny Cow heet en dat, de naam zegt het al, calorie-arm is. Dit magere ijsje wordt gemaakt door Nestlé. Skinny Cow heeft 7,1 procent marktaandeel tegen Magnum 2,2. Waar Magnum stormachtig groeit, kalft Skinny Cow echter langzaam af. Chris Brockman, analyst bij marktonderzoeksbureau Mintel, stelt dat consumenten die willen zondigen inmiddels neigen naar echte producten, in plaats van lightversies. Hij zegt: “Taste has come back in. The focus on the diet brands had dragged the market down.”
Unilever heeft de succesvolle introductie vooral geconcentreerd rondom de Magnum Mini, die met 150 calorieën niet zoveel afwijkt van de 100-calorieën tellende Skinny Cow, maar wel echte smaak heeft (een reguliere Magnum bevat 240 calorieën).
Met behulp van echte smaak helpt het zich op duurzame betokkenheid voorstaande Unilever Amerika toch weer wat dikker te worden.
Bron: BloombergBusinessweek
Fotocredits: .lucy
Dit artikel afdrukken
Tot vorig jaar was Unilever redelijk terughoudend met het promoten van Magnums in Amerika. Ondanks het succes van Magnum in Europa, waar ze sinds 1989 verkocht worden, dacht het Amerikaanse management dat het merk niet 'sterk genoeg' was. Maar na een wisseling van de wacht in 2008 ontdekte Ken Havelock, directievoorzitter van Refreshment bij Unilever, dat de Magnum het in Amerikaanse consumentenonderzoeken veel beter deed dan verwacht. De introductie van Magnum werd vervroegd naar april 2011, een marketingbudget van 15 miljoen kwam beschikbaar en de Amerikanen kochten maar liefst voor 100 miljoen dollar aan Magnums, meer dan 50 procent boven verwachting. Hiermee is de Magnum het meest succesvolle ijsje wereldwijd, waarschijnlijk gaat de grens van 1 miljard euro aan magnumverkopen dit jaar gepasseerd worden.
De grootste concurrent van de Magnum is een ijsje dat Skinny Cow heet en dat, de naam zegt het al, calorie-arm is. Dit magere ijsje wordt gemaakt door Nestlé. Skinny Cow heeft 7,1 procent marktaandeel tegen Magnum 2,2. Waar Magnum stormachtig groeit, kalft Skinny Cow echter langzaam af. Chris Brockman, analyst bij marktonderzoeksbureau Mintel, stelt dat consumenten die willen zondigen inmiddels neigen naar echte producten, in plaats van lightversies. Hij zegt: “Taste has come back in. The focus on the diet brands had dragged the market down.”
Unilever heeft de succesvolle introductie vooral geconcentreerd rondom de Magnum Mini, die met 150 calorieën niet zoveel afwijkt van de 100-calorieën tellende Skinny Cow, maar wel echte smaak heeft (een reguliere Magnum bevat 240 calorieën).
Met behulp van echte smaak helpt het zich op duurzame betokkenheid voorstaande Unilever Amerika toch weer wat dikker te worden.
Bron: BloombergBusinessweek
Fotocredits: .lucy
Nog 3
Je hebt 0 van de 3 kado-artikelen gelezen.
Op 5 mei krijg je nieuwe kado-artikelen.
Op 5 mei krijg je nieuwe kado-artikelen.
Als betalend lid lees je zoveel artikelen als je wilt, én je steunt Foodlog
Lees ook
In de VS moet je dan wel drie types in de markt zetten: een SMALL (die groter is dan de Europese magnum), een MEDIUM en een LARGE. Dat zijn amerikanen gewend.