10
Fotocredits: 'Het Torentje, Den Haag', Pixabay, Ellen26

FlashNederland heeft even geen kabinet maar cabaret

Vrijdagavond tussen 8 en 9 deed het kabinet zijn best om te laten weten dat het had besloten niet te vallen, maar ook niet meer te regeren. Dat is immers de essentie van de stikstofdeal die minister-president Mark Rutte in zijn Kamerbrief toelichtte.

Het CDA wilde het regeerakkoord openbreken omdat het maar niet wil vlotten met stikstof en boeren en dat vonden de andere partijen de normaalste zaak van de wereld. Tot voor kort zou zoiets tot nieuwe verkiezingen hebben geleid.

Vrijwel alle media, de oppositie links, die van rechts en NGO's moesten schateren om zoveel geen-vlees-en-geen-vis-en-zelfs-geen-worteltjes-of-havermelk. De premier rende weg van de persconferentie waarna zijn coalitiegenoten en vicepremiers Kaag, Schouten en Hoekstra ook niets kwamen antwoorden op de vragen van de verzamelde pers. De pers stelde goede vragen die allemaal gingen over 2 vragen:
- wat is de zin van een kabinet dat regeren overlaat aan de provincies?
- hoe kunnen de provincies regeren zonder landelijk kader?

Geen hond die het weet. Met vertrouwen moet het opgelost worden door te versnellen. Dat betekent: ook al heb je geen idee of het straks mag, je doet maar vast wat en houdt op met ge-OH. Maar daar is vertrouwen voor nodig. En dat is er nou juist niet.

Hoon is dan ook het lot van het kabinet, schreef de Volkskrant zaterdagmorgen. 's Middags realiseerde de krant zich wat er echt gebeurd is: het kabinet heeft het stikstofbeleid uitbesteed aan de provincies. En daarmee alles wat met bouw en ook duurzame infrastructuur te maken heeft.

Duidelijk werd alweer een keer dat de feitelijk gevallen regering niet wil vallen en daarom met vakantie gaat. Rutte IV wacht af of er goede ideeën leven in de provincies. Daar ontstond revolte tegen nog meer afstandelijk beleid. En daar moet van onderaf Nederland kennelijk weer worden opgebouwd. Misschien is dat goed nieuws na 4 jaar stikstofcrisis zonder resultaat en een kiezer die het kabinet niet meer wil.

Heel Den Haag houdt vanaf gisteravond 'ff zijn bek'. Dat het zou gebeuren, voorspelden we in februari. De bouw wil nu snel verder, maar ook die moet even afwachten. Bijvoorbeeld omdat extern salderen (boeren uitkopen om ergens anders wegen en huizen te bouwen) straks gewoon niet mag, als iemand een zaak doorzet tot de allerhoogste rechter.

Nederland heeft even geen kabinet maar cabaret. Humor is soms de beste raadgever. Dat vindt koningin Máxima, die nog even ginnegapte over wat zij ziet als de ontslagbrief van Rutte aan haar man. Op 4 april spreekt de Tweede Kamer over die brief en kan'ie zomaar waarheid worden na alle heibel van vandaag

de Volkskrant - Kabinet heeft met compromis het stikstofbeleid vanaf nu uitbesteed aan de provincies, 1 apr 2023
  • Waardeer dit artikel door het te delen:
Laden...
Dick Veerman
Dick Veerman Hoofdredacteur Foodlog
Rene Smit
Rene Smit toerisme & yoga
  • #2
  • 2 apr '23
  • 10:37

Wat gaat er gebeuren als het kabinet valt en Regering Van der Plas I wordt geinstalleerd?

Dick Veerman
Dick Veerman Hoofdredacteur Foodlog
  • #3
  • 2 apr '23
  • 15:30

Het Financieele Dagblad velt het oordeel dat - gok ik - dinsdagavond symbool zal staan voor het einde van het kabinet: Stikstofcompromis coalitie van alle kanten beschimpt en bekritiseerd.

Het kabinet is moreel onhoudbaar geworden omdat het gedrag niet meer als fatsoenlijk wordt ervaren.

Er is geen vertrouwen meer en de wonden liggen open zodat de jakhalzen en alle vliegen komen zuigen.

Welke oplossingen koos het kabinet nou eigenlijk met dit 'gas geven en remmen tegelijk zonder duidelijke verkeersregels'?

Dat maakten minister van Justitie Dilan Yesilgöz en oud-minister Henk Kamp (beiden VVD) vanmorgen duidelijk.

De eerste in wat bijzinnen in Buitenhof; de tweede heel expliciet in WNL op zondag: we blijven zitten om Nederland niet bestuurloos achter te laten en we vinden dat de beste optie is dat we niet naar nieuwe verkiezingen gaan kunnen.

Kamp legde het het beste uit: het kabinet legt de bevoegdheid voor het natuurbeleid bij de provincies temeer daar de wet het daar heeft neergelegd.

Rick Nieman maakte duidelijk dat dit in de parlementaire geschiedenis een vreemde figuur is. De provincies hebben immers nationaal kader nodig om te kunnen functioneren. Kemp kon niet uitleggen hoe we als Nederlanders tegen die situatie aan moeten kijken. Het publiek vraagt zich immers af hoe het mogelijk is dat ministeries met vele hoogopgeleiden, hun ministers en een hele politieke kaste in Den Haag van een uitdaging een probleem maken dat nu al 4 jaar duurt.

Uitdagingen zijn er om op te lossen, niet om er problemen van te maken en te capituleren en toch door te regeren. Zo denkt het volk en dat houden dinsdagavond de opposities van links en rechts de coalitie voor.

Wat hadden Rutte en zijn vice-premiers vrijdagavond kunnen zeggen om een kans te maken om te kunnen blijven zitten?

1. We schamen ons rot, maar we kunnen het stikstofdossier niet aan in Den Haag;
2. Opstappen om het door een volgende regering te laten oplossen, is niet de beste oplossing omdat Ndl. voor grote uitdagingen staat die niet gebaat zijn bij stilstand door verkiezingen;
3. We capituleren en laten het beleid aan de provincies in het vertrouwen dat daar de geldende stem van het volk vertaald in de nieuwe besturen met de beste oplossingen zal komen;
4. Daar zullen we ons straks aan confirmeren, of niet als D66 dat niet kan accepteren. Op dat moment zullen we het kabinet ontbinden;
5. Onderwijl gaan wij door met de andere dringende dossiers waarvan we inmiddels geleerd hebben.

Zo'n bescheiden bede om vertrouwen had mogelijk nog kunnen werken.
Ik luisterde vanmorgen ook naar LTO-baas en CDA-er Sjaak van der Tak die dat met een forse dosis politiek meel mogelijk probeerde te zeggen. Maar net als de premier en zijn VP's vrijdagavond (die net deden of het heel gewoon is wat ze besloten hadden) liep het uit op een mislukking en domme fout: het kan alleen met een pet in de hand en op sokken.

Wie op de lichaamstaal lette, zag NRC-journaliste Lamyae Aharouay glimlachend met medelijden en ver over de tafel gebogen in de ogen van de LTO-voorzitter kijken. Dat maakte mij duidelijk: de kans is (aanmerkelijk) groter dan 50% dat Rutte IV dinsdag 4 april valt.

#2 Rene Smit, dan zal BBB éclatant winnen als die verkiezingen niet al te lang na nu plaatsvinden. Daarna zullen gevoelens, feiten en frames met elkaar afrekenen, cq. in het reine komen. Gezien de diepe kloven - zowel emotioneel als qua feitelijk begrip van de situatie - zal het nog een tijd duren voor zich weer vormen van een evenwichtig 'Wij' als bestuur kunnen vestigen

Carolien Makkink
Carolien Makkink Diervoeding
  • #4
  • 2 apr '23
  • 16:54

Kortom: het kabinet is eigenlijk al gevallen, maar ze willen/kunnen dat zelf nog niet accepteren?

Dick Veerman
Dick Veerman Hoofdredacteur Foodlog
  • #5
  • 2 apr '23
  • 17:41

Carolien, ik denk er inmiddels al over sinds het kabinet eigenlijk viel. Dat was vorig jaar juli in Nijkerk. Onder de dekmantel van 'gespreksleider' werd Johan Remkes als tussentijds door-formateur benoemd. Hoewel hij de klus goed klaarde (hij had open einden gemaakt die toch het regeerakkoord niet openbraken), slaagde kabinet erin te gaan ruzie maken over 2030 en 2035. Tsja, dan wordt het zwart/wit en het kabinet was weer terug bij af.

Democratisch en bestuurlijk vind ik de vrijdag gekozen constructie een draak. Maar voor het land is het niet verkeerd om een stil kabinet op de winkel te laten passen en de politiek in de provincies te laten plaatsvinden en daar het RO-beleid te maken waar het land behoefte aan heeft met de nu bepalende partijen: links en rechts. Dat geeft demping en toch democratie.

In Trouw lees ik dat GroenLinks mee gaat in de formaties met BBB. Ik zie dat als heel positief, als je je onder meer dit tamelijk recente stukje nog herinnert. Ik hoop erg voor BBB dat de partij het redt door de provinciale VVD mee te trekken en los te maken van de Haagse. Volgens Trouw wordt D66 uitgesloten van de formaties en mag CDA juist meedoen.

Om dat voor elkaar te krijgen is nu rust nodig. Laat - zeg ik tegen mijn bestuurlijke gevoelens in - daarom dat vleugellamme kabinet er maar voor spek en bonen bij zitten.

Maar ... vermoedelijk zal dat niet gebeuren.

Ik vind een reactie niet ok

Help de schrijver de juiste toon te vinden waarop je naar hem of haar wilt luisteren.
Klik op de naam van de schrijver en gebruik het "Stuur een mail" veld op zijn of haar profiel om je bericht te versturen.

sluit

Log in om te reageren en duimen uit te delen. Nog geen account? Meld je nu aan!

Lees alles over reageren in de gespreksregels.