18
Fotocredits: Frans Timmermans, EU2018BG

FlashStikstofuitleg in de Lunterse Boer?

Na de verkiezingszege is de BBB een realiteit. Ook in Brussel. Eurocommissaris Frans Timmermans liet weten dat hij partijleider Caroline van der Plas best nog een keer wilde uitleggen hoe het zit en nodigde haar uit in Brussel.

Van der Plas weet inmiddels dat de EU geen stikstofnorm aan het natuurbeleid van lidstaten oplegt. Ze hebben de opdracht de staat van de natuur in ieder geval niet te verslechteren.

Van der Plas liet Timmermans weten dat ze barst van het werk in Nederland én dat ze zich stoort aan zijn wat neerbuigende toon. Daarop liet Timmermans weten naar Nederland te komen. Sportief!

'Naar een geschikte gelegenheid wordt nog gezocht', meldt het ANP. Met Rutte ging Van der Plas naar zaal de Hooizolder in restaurant De Landbouw in Wassenaar. Misschien is ditmaal de Lunterse Boer op de Veluwe, de streek waar boeren door het Nederlands stikstofbeleid moeten verdwijnen, een geschikte plek. Een eindje van Den Haag en met de poten in de werkelijkheid.

Wie wie wat gaat uitleggen, horen we binnenkort ongetwijfeld. Wordt vervolgd.

WelingelichteKringen - Timmermans en Van der Plas bespreken stikstof toch in Den Haag - wel.nl, 28 mrt 2023
  • Waardeer dit artikel door het te delen:
Laden...
Carolien Makkink
  • #1
  • 28 mrt '23
  • 10:35

Die eerste reactie van Timmermans was inderdaad niet handig. Net als Tjeerd de Groot die best naar de provincies wilde komen om het beleid uit te leggen (hoe nobel van hem). Dat is nu precies waar de agrarische sector en Nederland-buiten-de-Randstad zo allergisch voor zijn: Die arrogante houding in plaats van gewoon komen luisteren waar de zorgen zitten en dan een open gesprek aangaan over oplossingsrichtingen.

Dick Veerman
Dick Veerman Hoofdredacteur Foodlog
  • #2
  • 30 mrt '23
  • 22:50

Het wordt een spannend overleg: Eurocommissaris Sinkevičius zich mengt met een brief in de politiek van een lidstaat en Caroline openlijk twijfelt aan de echtheid van diens brief die - naar het schijnt - in het Nederland is verstuurd aan Van der Wal om haar aan te sporen door te pakken met haar stikstofbeleid.

RTL meldt: "Een woordvoerder van het ministerie van Landbouw bevestigt dat de brief echt is. Ook bronnen in Brussel bevestigen de echtheid van de brief. Een woordvoerder van Eurocommissaris Sinkevičius laat weten dat de Eurocommissaris een antwoord heeft verzonden op vragen van minister Van der Wal."

Nico Gerrits
Nico Gerrits Natura2000
  • #3
  • 31 mrt '23
  • 0:18

Wat waren de vragen die vdWal in Brussel heeft neergelegd? Tijd voor volledige transparantie.

Dick Veerman
Dick Veerman Hoofdredacteur Foodlog
  • #4
  • 31 mrt '23
  • 1:20

Nico, die zijn te vinden in een brief van 14 februari die ik niet ken. De inhoud wordt ongetwijfeld opgevraagd nu de brief van Sinkevicius in de pers opduikt. Ik tik m even over:

Mevrouw Christianne van der Wal-Zeggelink
Minister voor Natuur en Stikstof
Nederland

Excellentie,

Hartelijk dank voor uw brief van 14 februari, waarin u de volgende stappen van het Nederlandse hervormingspreoces toelicht om de overmatige uitstoot van stikstof aan te pakken en de milieu- en klimaatdoelstellingen in Nederland te verwezenlijken.

Het afgelopen jaar heeft de Nederlandse regering mij en DG Milieu regelmatig op de hoogte gehouden van de voortgang. Ik sta volledig achter de doelstellingen en apprecieer de inspanningen die voortdurende geleverd moeten worden. Ik kijk uit naar de maatregelen die worden uitgevoerd en naar de resultaten.

Met betrekking tot de staatssteunregeling ter vermindering van de stikstofemissies van piekbelasters zal de Commissie de kennisgeving van Nederland, met inbegrip van de milieuaspecten, op geïntegreerde wijze analyseren. Het zal van essentieel belang zijn dat de vermindering van de ammoniakemissies als gevolg van de staatssteunregeling niet teniet wirdt gedaan bij de regularisatie van andere ammoniakvergunningen.

Wat de doelstellingen voor de algehele vermindering van emissies van ammoniak en stikstofoxiden betreft, is voortdurende waakzaamheid nodig om ervoor te zorgen dat Nederland de verbintenissen inzake emissiesredicties voor de periode na 2030 nakomt en de emissies in de periode 2020-2029 volgens plan worden verminderd. Opgemerkt zij ook dat reducties van ammoniakemissies die verder gaan de verbintenissen uit hoofde van de NEC-richtlijn, de eutrofiëring van waterlichamen en het aandeel ammoniak in concentraties van secundaire deeltjes in de lucht helpen verminderen.

Wat de doelstellingen ter vermindering van de depositie van ammoniak en stikstofdioxide in Natura 2000-gebieden betreft, is het van essentieel belang ervoor te zorgen dat de kritische depositiewaarde in geen enkel Natura 2000-gebied nog wordt overschreden, zodat elke verslechtering van de toestand een halt wordt toegeroepen en een volledig herstel van de stikstofgevoelige habitats in al deze habitats wordt gewaarborgd. De Commissie zal nauwlettend blijven toezien op de maatregelen die Nederland daartoe neemt.

Tot slot zal de geïntegreerde benadering van nutriëntenbeheer waaraan we momenteel werken, nutriënten gedurende hun gehele levenscyclus vlgen om het nutriëntenverlies tegen 2030 met 50% verminderd te hebben. Dankzij deze benadering zullen hervormingen in Nederland worden ondersteund en gestimuleerd.

Met de meeste hoogachting,

Virgenijus Sinkevičius

Frans Aarts
Frans Aarts Land- en tuinbouw
  • #5
  • 31 mrt '23
  • 10:03

Dick #4 . Hier is geen woord Spaans bij. Wat onze overheid lange tijd wetend ontkende is dat de staat geen boeren met staatssteun mag uitkopen, om PAS-melders of anderen aan stikstofruimte te helpen. De opgekochte ruimte moet volledig naar de natuur, zolang aan de verplichtingen daarvoor niet volledig voldaan is. Dat de Minister van Landbouw zegt geschrokken te zijn van de brief is daarom ongeloofwaardig.
Schandalig is dat de ministers van landbouw dit al vier jaar (horen te) weten en toch steeds maar bleven en blijven roepen dat ze de PAS-melders gaan legaliseren, zonder erbij te zeggen dat dit enkel kan als de natuur weer in goede staat is. En geen maatregelen durven nemen om die natuur zo snel mogelijk weer in die staat te brengen. Ik vermoed dat onze stikstofminister dit zwaar irriteert en daarom de eurocommissaris de harde werkelijkheid, politiek slim, nog eens schriftelijk laat bevestigen.

Ik vind een reactie niet ok

Help de schrijver de juiste toon te vinden waarop je naar hem of haar wilt luisteren.
Klik op de naam van de schrijver en gebruik het "Stuur een mail" veld op zijn of haar profiel om je bericht te versturen.

sluit

Log in om te reageren en duimen uit te delen. Nog geen account? Meld je nu aan!

Lees alles over reageren in de gespreksregels.