14
Fotocredits: Torentje van de minister-president, Cor Gaasbeek, Pixabay

FlashBBB op 33 en met Omtzigt erbij op 53

Dinsdag 28 maart aanstaande vergadert het kabinet over de consequenties die het verbindt aan de winst van de BBB bij de verkiezingen voor Provinciale Staten. Maurice de Hond checkte hoe de Tweede Kamer eruit gaat zien als het kabinet besluit dat het niet meer verder kan. Het antwoord is duidelijk: links wint ten opzichte van de huidige Kamerverdeling. D66 rolt achterover (van 24 naar 9 of 8 zetels); GroenLinks (bijna verdubbeling), de PvdD (50% winst), Volt (van 3 naar 5 zetels) winnen fors en ook de PvdA wint een derde. BBB wint sterk, maar Pieter Omtzigt nog meer. Als ze hun lijsten combineren, worden ze samen een historisch grote partij met 53 zetels. Uiteraard is er geen uitgebreide kandidatenlijst naast Omtzigt, zodat het aantal een gedachtenexperiment is dat alleen te realiseren valt door politici van bestaande partijen te incorporeren (een inspanning van jewelste, als er op korte termijn verkiezingen worden uitgeschreven).

Mogelijk weten we morgenavond al hoe de premier en vice-premiers denken over het verzilveren van het bestaande dan wel nieuw beleid. Mocht het kabinet de stekker eruit trekken en De Hond een correcte prognose geven die het houdt tot in het stemhokje, dan lijkt over links geen reeële optie voor de VVD meer. Toch is de stemmenwinst op echt links groot. D66 stelt de kiezer teleur zodat die partij links ernstig verzwakt en de VVD naar rechts drukt, de positie waar de partij van oudsher zat.

En de volgende (nog zwaardere aardbeving) kondigt zich aan, 27 mrt 2023
  • Waardeer dit artikel door het te delen:
Laden...
james pott
james pott land- en tuinbouw
  • #1
  • 27 mrt '23
  • 17:30

Ik denk dat Rutte slecht slaapt tegenwoordig want BBB wil wel samenwerken met VVD, maar zonder Rutte. Voeg daar bij de left over CDA en JA 21 en je hebt een meerderheid die niet kapot kan. Maar wie wordt premier? Noch Van de Plas, noch Omtzigt heeft daar zin in. Mona?

Ton Terlouw
Ton Terlouw Bodemvruchtbaarheid, plantweerbaarheid
  • #2
  • 27 mrt '23
  • 18:08

Elke partij die met de VVD in een regering gaat zitten verliest gigantisch. De VVD was tot nu toe uitzondering maar gladjanus Rutte wordt een blok aan het been. Schippers ook trouwens.

Was mij betreft wordt BBB met Omtzigt het grootste en daarna PVDA/GL/PVDD.

Dick Veerman
Dick Veerman Hoofdredacteur Foodlog
  • #3
  • 28 mrt '23
  • 0:47

Ton, Sander Schimmelpenninck blijft een beetje dom afwijzen, maar is het met je eens: de de VVD moet zich opheffen/splitsen: een deel met Van der Wal naar D66 en een deel naar BBB. Voor Rutte is inderdaad geen plek meer omdat hij voor beide kanten ongeloofwaardig is.

Dan krijg je wat ik ook denk: het Nederland van nu is een tweerichtingenland zonder midden.

Ton Terlouw
Ton Terlouw Bodemvruchtbaarheid, plantweerbaarheid
  • #4
  • 28 mrt '23
  • 10:23

#3 Dom zal ik het behoudende deel van Nederland niet noemen, wel praktisch opgeleid, vergeten door Den Haag, weinig genuanceerd, samenlevend in eigen omgeving, zich verzettend tegen verregaande betutteling door de verheerlijkende aandacht die GroenLinks geeft aan elke vorm van anders dan standaard.
Neem alleen die regenboogvlag al, die wordt steeds potsierlijker, hij kan niet lelijker worden door al die aandacht voor elke uitzondering op gewoon.

I am the only gay in the village”. Quote uit little Britain.

Carolien Makkink
Carolien Makkink Diervoeding
  • #5
  • 28 mrt '23
  • 10:38

Gisteren bij Lubach ook een peiling: als alle partijen samengaan, met Batman als lijsttrekker, dan behalen ze 200 zetels in de Tweede Kamer ;-)

Ik vind een reactie niet ok

Help de schrijver de juiste toon te vinden waarop je naar hem of haar wilt luisteren.
Klik op de naam van de schrijver en gebruik het "Stuur een mail" veld op zijn of haar profiel om je bericht te versturen.

sluit

Log in om te reageren en duimen uit te delen. Nog geen account? Meld je nu aan!

Lees alles over reageren in de gespreksregels.