22
Fotocredits: 'Water is Life', AdaMacey

FlashFranse agro-industrie ‘pikt water in’

Dat vinden Franse activisten die tegen de aanleg van een waterbassin bij de West-Franse plaats Sainte-Soline in het departement Deux-Sèvres, tussen La Rochelle en Poitiers zijn. Aan het protest deden gisteren enkele duizenden demonstranten mee. Er waren zo'n 3.000 agenten ingezet om hen in toom te houden.

De bassins worden in de winter gevuld met grondwater, zodat boeren er bij droogte in de zomer uit kunnen putten.

De demonstranten zijn van mening dat de belangen van burgers en de natuur ondergeschikt zijn gemaakt aan het belang van de boeren, die het schaarse water nodig hebben om hun (export)gewassen te beregenen. De betogers vinden dat de agro-industrie water 'inpikt'.

Nederland exporteert circa 70-95% van zijn agrarische producten, waarvan een belangrijk deel als grondstof. Het laatste doet Frankrijk nauwelijks. Toch zijn de gevoelens dezelfde als onder kritische Nederlanders: vervuil of verpest je land niet voor mensen elders in Europa. De betogers, veelal milieuactivisten, vinden dat met de aanleg van het bassin voor de landbouw voorbij wordt gegaan aan de belangen van de natuur en eigen burgers.

Bij de confrontaties raakten 23 politieagenten en 6 betogers gewond.

Le Monde - Manifestations en direct : de nombreux blessés à Sainte-Soline, Elisabeth Borne dénonce un « déferlement de violence intolérable », 26 mrt 2023
  • Waardeer dit artikel door het te delen:
Laden...
ellen-maureen colpa
ellen-maureen colpa melkveehouder in Frankrijk, was ooit adviseur duurzaam bouwen
  • #1
  • 26 mrt '23
  • 18:04

Ik vraag mij af hoe de natuur en burger benadeeld worden. Onder overheidstoezicht zullen in de winter de irrigatie bekkens worden afgevuld (wanneer het wateroverschot dat toelaat). Overtollig water dat, nadat de grondwaterbekkens verzadigd zijn, wordt afgevoerd naar de zee zal nu voor een deel worden gebruikt om de irrigatiebekkens mee af te vullen. Dit betreft 16 irrigatiebekkens met een totaal volume van 6,9Mm3, waarbij een coörporatie van 450 boeren is betrokken met een gemiddelde bedrijfsgrootte van 80 ha (=definitie agro-industrie?!).
Momenteel worden door de betreffende bedrijven ten behoeve van irrigatie jaarlijks in de zomer 7,3 Mm3 aan het grondwater en de rivieren in de omgeving onttrokken. Met de irrigatiebekkens wordt zomerse onttrekking van water aan rivieren en grondwater voorkomen.
Ik zal het wel niet goed begrijpen.

Los van de inhoud: De demonstratie verziekt behoorlijk mijn weekend. Het betreft collega’s die proberen een oplossing te zoeken voor de steeds groter wordende droogte problematiek. Hebben een alternatief voor de huidige situatie, steken jaren tijd in allerlei onderzoeken en procedures, krijgen toestemming, doen niets illegaals en dan dit. Alle zin om nog iets te ondernemen in dit land vergaat mij. Het is een soort Russisch roulette geworden. Zelfs wanneer je door alle vergunningsprocedures heen bent kan een radicale actiegroep (die niks produceert, behalve kritiek en niets te verliezen heeft) langskomen om de boel zogenaamd geweldloos om zeep te brengen (irrigatiepomp vernield, gewassen vertrapt, er werd zwaar vuurwerk afgestoken, met Molotov cocktails gegooid, ME-busjes in de fik gestoken, afhankelijk van informatiebron tussen de 6.000 en 30.000 demonstranten).

Dergelijke radicale actiegroepen (confédération paysannne notabene) zijn een gevaar voor de democratie. Met geweld dwing je geen gelijk af. Met demonstreren heb ik geen probleem, wel met het geweld dat wordt gebruikt en het ondermijnen van (democratisch afgesproken) vergunningsprocedures (vergunning voor de eerste 7 bekkens zijn verleend, bezwaarschriften voor alle bekkens zijn afgehandeld).

Frank Eric van der Meer
Frank Eric van der Meer tuinman met biodiversiteit
  • #2
  • 26 mrt '23
  • 19:28

#1 ellen, bijna nergens in Frankrijk zijn de 'nappes' momenteel op nivo, vaak zelfs beroerd slecht of 'à surveiller', dus hoe kan er dan van wateroverschot (verzadigd schrijf jij) sprake zijn als er grondwater voor wordt opgepompt? Je schrijft 'winter', terwijl het deze winter, maar ook die van 21/22, te weinig heeft geregend heeft, met afgelopen winter een droogte record van 32 (!) dagen zonder regen (die de nappes had moeten bijvullen).
Ik weet niet hoe het zit met dat overheidstoezicht.

ellen-maureen colpa
ellen-maureen colpa melkveehouder in Frankrijk, was ooit adviseur duurzaam bouwen
  • #3
  • 26 mrt '23
  • 20:05

Goed lezen Frank maar voor speciaal jou wil ik het wel in hoofdletters uittikken hoor:
WANNEER HET WATEROVERSCHOT DAT TOELAAT (dus bij droogte in de winter wordt vullen van de bassins niet toegelaten. Dit wordt besloten door de autoriteiten dus niet door de boeren zelf. Duidelijker zo?)

Verder heb ik op dit moment geen zin om over de inhoud door te neuzelen. Voor dit land lijkt het mij momenteel belangrijker duidelijk met elkaar af te spreken hoe democratische processen verlopen. Hoe ga je fatsoenlijk om met elkaar wanneer je je zin niet krijgt?

Frank Eric van der Meer
Frank Eric van der Meer tuinman met biodiversiteit
  • #4
  • 27 mrt '23
  • 7:21

#3 ellen, hier nog een stukje uit leMonde: Mégabassines : « La débauche de moyens dépêchés par l’Etat contre les opposants contraste avec la tranquillité dont jouissent les tenants de l’agro-industrie » . De strekking lijkt mij duidelijk, hoewel je niet het hele artikel kan lezen. Schade aan natuur en ecosystemen wordt genoemd, waarvan jij je afvroeg hoe dat nou kan (#1).
Want bijvoorbeeld wie bepalen, en hoe? De autoriteiten oiv de agro-industrie (nee nee, niet direct natuurlijk)? In het artikel staat trouwens dat het illegaal is, maar dat er niks tegen gedaan wordt.
De enige manier waarop je die oerlelijke industriële bassins zou kunnen vullen, is via een rivier bij hoogwater. Afblijven van de 'nappes', lijkt mij zo, zeker gezien de richting, waarin het klimaat zich in Frankrijk (snel) beweegt: droogtes (meerjarig), hittegolven (achtereen, heter en langer, vroeger en later). Zie ook de meerjarige droogte in Spanje, hun eerste bosbrand van het seizoen nu , en de daar leeg gevallen barrages.
Krijgt de burger straks weer te horen dat ie zuinig moet doen met water, met bezoekjes van de 'waterpolitie', terwijl de bassins vol zijn, en hier (waar ik woon, ZW-frankrijk) de boeren hectoliters sproeien, met rivierwater, dat wel, om beestenvoer, mais, te kweken in een klimaat dat begint te lijken op het Andalusië van vroeger.
Pfff!

ellen-maureen colpa
ellen-maureen colpa melkveehouder in Frankrijk, was ooit adviseur duurzaam bouwen
  • #5
  • 27 mrt '23
  • 11:18

Tja, Frank, fijn zo’n link van een anti-gangbare landbouwjournalist waarvan ik alleen de eerste alinea kan lezen. De basins illegaal? Bron? Waarschijnlijk de demonstranten die gangbare landbouw niet gerechtvaardigd vinden en het project daarom framen met woorden als illegaal, agro-industrie (=familiebedrijven met gemiddeld 80 ha) en MEGAbasinnes.
Betekent dit, wanneer je het ergens niet mee eens bent, dat je dan maar het heft in eigen handen mag nemen, andersmans projecten illegaal mag verklaren en daarom gewelddadig mag zijn, vernielingen mag aanrichten? Ik hoop vurig dat dit niet het toekomstbeeld wordt.

Wat winterdroogte betreft: ten noorden van de lijn La Rochelle, Limoges, Grenoble (grofweg) is dat niet de trend. Op 75% van het Franse oppervlakte viel tijdens winterperiodes meer neerslag vanaf 1961 (zie op Twitter dr.Serge Zaka, agrometeoroloog). Ook waren de zomers droger en heter waardoor de landbouw meer last kreeg van droogte.
Ook deze regionale factsheet van de IPCC geeft aan:
‘Observations have a seasonal and regional pattern consistent with projected increase of precipitation in winter in Northern Europe. A precipitation decrease is projected in summer in the Mediterranean extending to northward regions. Extreme precipitation and pluvial flooding are projected to increase at global warming levels exceeding 1.5°C in all regions except the Mediterranean. (high confidence)’

Met het vooruitzicht op meer zomerse droogte maar mogelijk meer neerslag in de winter dan maar niet irrigeren en produceren? (Frankrijk irrigeert circa 5% van het landbouwoppervlak).
Minder vee houden? Is al volop in beweging. In 10 jaar tijd nam de Franse rundveestapel af met 10%, import van rundvlees is momenteel 25%.
Overstappen op biologisch (dat toch ook irrigatie nodig heeft?)? De vraag naar biologische producten keldert momenteel. In Frankrijk wordt in de zuivelsector momenteel 40% van de biologische melk verkocht als gangbaar. Het aanbod stijgt maar de vraag neemt af.
Ondertussen wordt de boer vanalles verweten en moet hij naast de onvoorspelbaarheid van het weer ook nog eens zien om te gaan met de grillen van radicale groeperingen. Dat is knap lastig moet ik bekennen.

Ik vind een reactie niet ok

Help de schrijver de juiste toon te vinden waarop je naar hem of haar wilt luisteren.
Klik op de naam van de schrijver en gebruik het "Stuur een mail" veld op zijn of haar profiel om je bericht te versturen.

sluit

Log in om te reageren en duimen uit te delen. Nog geen account? Meld je nu aan!

Lees alles over reageren in de gespreksregels.